Ukrainas kara 875. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:41]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 17. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:41 Eiropas Komisija (EK) devusi zaļo gaismu maksājumam 4,2 miljardu eiro apmērā no Eiropas Savienības (ES) palīdzības mehānisma Ukrainas atbalstam.

Saskaņā ar EK mājaslapā publicēto paziņojumu, šis maksājums atbalstīs Ukrainas makrofinansiālo stabilitāti un valsts pārvaldes darbību.

EK prezidente Urzula fon der Leiena pauda cerību, ka Eiropas Savienības Padome ātri apstiprinās EK lēmumu, un apliecināja, ka ES turpinās atbalstīt Ukrainu tik ilgi, ci tas būs nepieciešams.

Līdz ar šo maksājumu Ukrainai būs izmaksāti jau 12 miljardi eiro no ES palīdzības mehānisma Ukrainas atbalstam, kas sāka darboties šīs gada martā.

Regulāri ceturkšņa maksājumi šī mehānisma ietvaros ir atkarīgi no tā, vai Ukraina izpilda iepriekš saskaņotās prasības un nosacījumus.

Šis būs pirmais regulārais maksājums, kas sekos pārejas posmam. Mehānisms paredz palīdzību kopumā 50 miljardu eiro apmērā periodā no 2024.gada līdz 2027.gadam.

21:08 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis parakstīja dekrētu, ar ko stājies spēkā Nacionālās drošības un aizsardzības padomes lēmums par jaunu Ukrainas jūras drošības stratēģiju.

20:20 12. specvienības brigādes "Azov" karavīri pietuvojās ienaidnieka pozīcijām un sagūstīja trīs iebrucējus netālu no Kreminnajas Luhanskas apgabalā.

19:14 Starp krievu karaspēku un vietējiem Belgorodskas apgabala iedzīvotājiem turpina pastiprināties spriedze kara aktivitāšu dēļ, atklāj Z-voenkor korispondente. Krievijas iedzīvotāji teritorijās, kas robežojas ar Ukrainu lūdz palīdzību vietējām varas iestādēm, tā kā Putina izraisītā kara aktivitātes šīs teritorijas pārvērtušas par aktīvu kara fronti, kurās regulāri sprāgst šāviņi, lido droni un tiek iznīcināti simtiem māju. Krievu upuru skaits arī turpina pieaugt, tomēr nekādu palīdzību no varasiestādēm sagaidīt neizdodas.

17:56 No okupētā Kramatorskas apgabala izglābtais lācis nepārdzīvoja ārstēšanas laikā pielietoto anestēziju un nomira Skotijas zoodārzā. Lāci atrada ukraiņu karaspēks Jampolskas zoodārzā, kurā tas vairākus mēnešus pavadīja šaurā būrī bez ēdiena un ūdens. Viņam blakus atradās uzsprādzis šāviņš, kā rezultātā viņš guva stipru smadzeņu satricinājumu un citas brūces, vēsta Kramatorsk post.

16:56. Vācijā Štutgartes tiesa piespriedusi sešu gadu un deviņu mēnešu cietumsodu bijušajam uzņēmējam no Zāras zemes par lirobotu sastāvdaļu nelegālu piegādi Krievijai.

Viņa līdzdalībniecei, kas ir no Bādenes-Virtembergas, tiesa piesprieda 21 mēnesi ilgu nosacītu sodu par palīdzības un atbalsta sniegšanu nelegālajos darījumos. Augstākā apgabaltiesa ar šo spriedumu apmierināja federālās prokuratūras lūgumus.

Abiem notiesātajiem ir dubultā Vācijas un Krievijas pilsonība. Viņi piegādāja Krievijas klientam detaļas aptuveni 875 000 eiro vērtībā.

15:59. Pašreizējais jautājums nav par to, vai Ukraina spēs palikt cīņā, bet gan par to, cik ilgi Krievija spēs saglabāt pašreizējo kara tempu. Kara eksperti secina, ka jau līdz vasaras beigām var tapt skaidra turpmākā kara gaita, tā kā Krievijas armijai var aptrūkties ieroči, atklāj "The Economist."

Lai arī Šoigu 2023. gada decembrī teica, ka gada laikā ir nolikti 1530 tanku, viņš aizmirsa piebilst, ka 85% no tiem ir vecā tehnika, kas ražota uzreiz pēc Otrā pasaules kara. Pat iepriekš Ukainai sagūstot it kā jaunu tanku, tas izrādījies ražots 1992. gadā.

Lielākā problēma jaunas tehnikas izveidē ir tajā, ka visas detaļas agrāk tika piegādātas no Eiropas ražotājiem. Paredzams, ka Putina interese par pagaidu pamiera līgumu pieaugs, uzsver žurnālisti.

14:58. Ukrainas dienvidos zemnieki zaudē desmitiem hektāru labības Krievijas armijas dedzināšanas uzbrukumu rezultātā, brīfingā paziņojis Ukrainas Agrārās padomes priekšsēdētāja vietnieks, Deniss Marčuks.

Sākoties ražas sezonai, Krievijas armija sākusi apzināti veikt triecienus pa Ukrainas laukiem ar bezpilota lidaparātiem, lai sadedzinātu ražu, paziņoja Marčuks.

13:55. Neatkarīgi no ASV prezidenta vēlēšanu iznākuma šīs valsts atbalsts Ukrainai turpināsies, pēc tikšanās ar Latvijas premjeri Eviku Siliņu (JV) masu medijiem pauda ASV kongresmenis, Baltijas valstu sadarbības grupas līdzpriekšsēdētājs Dons Beikons.

Lūgts skaidrot, vai mainīsies ASV atbalsts Ukrainai, aizstāvoties pret Krievijas agresiju, ja ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēs republikāņu kandidāts Donalds Tramps, Beikons sacīja, ka 70% amerikāņu atbalsta Ukrainu, viņu "balss būs noteicošā", līdz ar to atbalsts turpināšoties jebkurā gadījumā.

''Atbildīgā amatā ir jāpieņem atbildīgi lēmumi. Cilvēki apzinās sekas, kas būs, ja Krievija uzvarēs Ukrainā. Mums ir jāpalīdz Ukrainai sevi aizstāvēt, jo, ja tas netiks darīts, Krievija neapstāsies tikai Ukrainā," sacīja ASV kongresmenis

12:59. Gada laikā maksājumi karā ar Ukrainu iesaistītajiem Krievijas karavīriem, kā arī ievainotajiem un bojāgājušo karavīru tuviniekiem, domājams, sasnieguši 2,75 līdz 3 triljonus rubļu (31 miljardu eiro), aplēsusi neatkarīgo pētnieku grupa "Re:Russia".

Kopējās izmaksas laikā no 2023. gada jūlija līdz 2024. gada jūnijam atbilst 1,4 līdz 1,6% no Krievijas paredzamā 2024. gada iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 7,5 līdz 8,2% no visiem šā gada federālā budžeta izdevumiem un 3,4 līdz 3,7% no visiem Krievijas iedzīvotāju patēriņa izdevumiem 2023. gadā.

12:00. No 17.jūlija robežsargi, izbraucot no Ukrainas, pārbauda militārās reģistrācijas dokumenta esamību visiem Ukrainas vīriešiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem, raksta pravda.com.ua.

11:18. Ukraina saņems 200 miljonus eiro no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB), lai atbalstītu Ukrainu stratēģisko dabasgāzes rezervju veidošanā un enerģētiskās drošības stiprināšanā, raksta pravda.com.ua.

10:10. Naktī uz 17. jūliju Krievijas okupācijas spēki uzbruka Harkovas apgabala Borovajas pilsētai, tika iznīcinātas kafejnīcas un automazgātava, raksta pravda.com.ua.

09:03. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 562 510 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1110 iebrucēji.

08:03. Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pēc tikšanās ASV Republikāņu partijas konventā ar Donaldu Trampu, pauda pārliecību, ka Tramps atbalstīs Ukrainu, ja tiks ievēlēts par prezidentu. "Mēs runājām par Ukrainu, un es nešaubos, ka viņš stingri un apņēmīgi atbalstīs šo valsti un aizstāvēs demokrātiju," Džonsons pauda platformā "X".

07:22. Ukrainas armijas vienības Hersonas apgabalā atkāpušās no Krinku ciema Dņepras kreisajā krastā, vēsta izdevums "Ukrainska pravda", atsaucoties uz avotiem jūras kājinieku spēkos. Karavīri ziņo, ka tas noticis jau pagājušajā nedēļā. Ukraiņu vienības atkāpušās no Krinkiem, lai taupītu karavīru dzīvības, vēsta izdevums "LIGA.net", atsaucoties uz avotu ģenerālštābā.

00:10. Čehija Ukrainā būvēs patronu rūpnīcu un uzsāks triecienšauteņu ražošanu, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais