Lietuvieši savas jaunās dzelzceļa stacijas būvniecību Viļņā varētu sākt 2026. gadā

© Kaspars Krafts / F64

Viļņas jaunās dzelzceļa stacijas būvniecību varētu sākt 2026.gadā, vēsta portāls "Made in Vilnius".

Portāla rīcībā esošā informācija liecina, ka pašlaik Viļņas stacijas projektā ir izraudzīts arhitektūras konkursa uzvarētājs, bet nav parakstīts līgums par projektēšanu. Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkeliai" (LTG) līgumu cer parakstīt līdz šā gada beigām.

"Pašlaik notiek sarunas ar arhitektu biroju, lai noslēgtu līgumu par projektēšanas darbiem. Ceram, ka tie būs veiksmīgi, un tad trešajā ceturksnī plānojam parakstīt līgumu," LTG pārstāve Sandra Trinkūnaite-Rimkiene sacīja "Made in Vilnius".

"Made in Vilnius" aplēses liecina, ka pēc līguma parakstīšanas sāktie projektēšanas darbi varētu turpināties divus gadus.

Tāpēc tiek pieņemts, ka, ja projektēšanas darbi ilgs līdz 2026. gada trešajam ceturksnim, tad būvniecība varētu sākties jau 2026. gadā.

LTG infrastruktūras pārvaldnieka "LTG Infra" un Viļņas mērijas izsludinātā arhitektūras konkursa uzvarētājs - Lielbritānijas studija "Zaha Hadid Architects" - piedāvāja ideju "Green Connect", kuras mērķis ir uzbūvēt mūsdienīgu daudzfunkcionālu centru ar publisko telpu.

Viens no studijas piedāvātajiem risinājumiem ir aptuveni 9500 kvadrātmetru liela ēka virs dzelzceļa sliedēm, kas savienos Naujininku apkaimi ar Naujamiesti un vecpilsētu. Šajā ēkā varētu izvietot komerciālas telpas, un jaunu pasažieru uzgaidāmo zāli ar tiešu piekļuvi peroniem.

Projekta īstenošanas gaitā plānots mainīt arī Stacijas laukumu un Viļņas sabiedriskā transporta termināli. Par šīm izmaiņām projektā ir atbildīga Viļņas pilsētas pašvaldība.

Svarīgākais