Par mēģinājumu "izdzīt" Putinu psihiatriskajā slimnīcā ieslodzīts šamanis no Jakutijas

© Pixabay.com

Krievija pirmdien noraidīja Sibīrijas šamaņa lūgumu pārvietot viņu no stingrās drošības psihiatriskās slimnīcas, kur viņš pavadīja vairāk nekā trīs gadus, protestējot pret prezidentu Vladimiru Putinu, sacīja viņa advokāts, vēsta lrt.lt.

55 gadus vecais Aleksandrs Gabiševs 2021. gada janvārī tika ieslodzīts psihiatriskajā slimnīcā pēc tam, kad viņš ar kājām veica vairākus pārgājienus no savas dzimtās Jakutijas Krievijas Tālajos Austrumos uz Maskavu, mēģinot "izdzīt" Putinu.

Maijā Sibīrijas tiesa atteicās atvieglot viņa ārstēšanu un pārvest viņu uz vispārējo psihiatrisko slimnīcu - šādu lēmumu pirmdien apstiprināja Primorskas rajona tiesa, paziņoja viņa advokāts Aleksejs Priaņišņikovs.

“Mēs pārsūdzēsim Augstākajā tiesā. Tikmēr psihiatru komisija oktobra sākumā organizēs vēl vienu ekspertīzi,” teica advokāts.

Tiesību grupas kritizē Krieviju par to, ka tā izmanto psihiatriju un piespiedu ieslodzījumu psihiatriskajās iestādēs kā soda veidu - šī prakse bija izplatīta arī Padomju Savienībā.

Gabiševa piespiedu ieslodzīšana psihiatriskajās slimnīcās var tik pielīdzināta spīdzināšanai, norādīja “Amnesty International”, un Krievijas tiesību organizācija “Memoriāls” viņu atzina par politieslodzīto.