Armēnija militārā jomā satuvinās ar Rietumiem

© pixabay.com

Armēnijā pirmdien sākas Armēnijas un ASV karavīru kopīgie militārie manevri, kas ir jauns apliecinājums Erevānas arvien tuvākajām attiecībām ar Rietumiem.

Armēnijas karavīru kopīgās mācības ar ASV armijas Eiropas un Āfrikas pavēlniecības, kā arī Kanzasas Nacionālās gvardes karavīriem sākās pirmdien un ilgs līdz 24.jūlijam, Erevānā pavēstīja Armēnijas Aizsardzības ministrija.

Manevros "Eagle Partner 2024" "galvenā uzmanība tiks pievērsta stabilizācijas uzdevumu veikšanai konfliktējošo pušu starpā miera uzturēšanas misijas gaitā", norādīja ministrija.

"Mācību mērķis ir uzlabot to vienību savietojamību, kas piedalās starptautiskās miera uzturēšanas misijās, apmainīties ar labākās prakses pieredzi kontroles un taktiskās komunikācijas jomā un uzlabot Armēnijas vienību gatavību," teikts paziņojumā.

Armēnijā atrodas pastāvīga Krievijas militārā bāze, tomēr Erevāna faktiski iesaldējusi savu dalību Maskavas vadītajā drošības aliansē - Kolektīvās drošības līguma organizācijā (ODKB).

Armēnijas saites ar Maskavu saasinājās pēc tam, kad pērn Krievijas miera uzturētāji nenovērsa Azerbaidžānas spēku centienus sagrābt Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kas trīs desmitgades bija pastāvējis kā "de facto" neatkarīga armēņu republika.

Pēc tam visi Kalnu Karabahas iedzīvotāji armēņi - vairāk nekā 100 000 cilvēku - aizbēga uz Armēniju, un daudzi Armēnijā baidās no Azerbaidžānas agresijas, lai gan abu valstu līderi apgalvo, ka miera līguma noslēgšana ir tuvu.

Armēnija vēsturiski ir meklējusi aizsardzību Krievijā, bet pēc Azerbaidžānas uzvaras tā arvien vairāk vēršas pie ASV un Eiropas Savienības.

Manevri Armēnijā notiek neilgi pēc tam, kad ASV Aizsardzības ministrija bija paziņojusi, ka tā "uz nenoteiktu laiku atliks" ikgadējās kopīgās mācības Armēnijas kaimiņvalstī Gruzijā.

Šis solis sekoja ASV Valsts departamenta lēmumam veikt "visaptverošu ASV un Gruzijas divpusējo attiecību pārskatīšanu" saistībā ar Tbilisi novēroto atkāpšanos no demokrātijas un pret Rietumiem vērsto retoriku.

Svarīgākais