Starp Lietuvu un Poliju būvēs jaunu sauszemes elektrokabeli

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Lietuvas un Polijas elektroenerģijas pārvades sistēmu operatori "Litgrid" un "Polskie sieci elektroenergetyczne" (PSE) vienojušies starp abām valstīm būvēt sauszemes kabeli "Harmony Link", pirmdien paziņoja "Litgrid".

Sākotnēji "Harmony Link" bija plānots kā jūras kabelis. "Harmony Link" ir daļa no projekta Baltijas valstu elektropārvades tīklu sinhronizācijai ar kontinentālās Eiropas sistēmu, taču tiks izmantots tikai elektrības tirdzniecībai ar Rietumeiropu.

Vienošanās paredz, ka jaunās dubultā slēguma 220 kilovoltu (kV) maiņstrāvas līnijas starp Gižiem Lietuvas dienvidrietumos, Vilkavišķu rajonā, un Elkas apakšstaciju Polijā, kā arī Norku un Vigru apakšstacijām Polijā.

Vienošanās arī paredz modernizēt 220 kV līniju starp Ostrolenku un Elku Polijā.

Virszemes elektrosavienojuma līnija daļēji izmantos dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" un autoceļa "Via Baltica" infrastruktūru starp Poliju un Lietuvu.

"Vienošanās ar PSE nosaka principus visa reģiona enerģētiskajai drošībai nozīmīgā projekta īstenošanai," teica "Litgrid" ģenerāldirektors Roks Masjulis.

""Harmony Link" nodrošinās komerciālo elektrības tirdzniecību pēc Baltijas valstu sinhronizācijas ar kontinentālās Eiropas tīklu," viņš piebilda.

"Litgrid" un PSE plāno līdz gada beigām izlemt par finanšu investīcijām, tādējādi apstiprinot abu valstu apņemšanos finansēt un īstenot projektu.

2026.gadā plānots izsludināt konkursu būvuzņēmēja izraudzīšanai, bet starpsavienojuma darbību plānots sākt līdz 2030.gada beigām.

Sākotnēji bija paredzēts, ka sauszemes "Harmony Link" projektu varētu īstenot jau 2028.gadā, taču Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis jūnija sākumā atklāja, ka pēc PSE lūguma projekta termiņš ir atlikts.

Sākotnēji bija plānots izbūvēt zemūdens kabeli "Harmony Link", kas savienotu Poliju un Lietuvu. Tomēr "Litgrid" un PSE 2023.gada pavasarī atcēla konkursa procedūras pēc tam, kad potenciālo darbuzņēmēju piedāvājumi gandrīz 2,5 reizes pārsniedza projekta 680 miljonu eiro budžetu.

Jūnijā pēc Lietuvas, Polijas, Latvijas un Igaunijas pārvades tīklu operatoru pasūtījuma Polijas Enerģētikas institūta Gdaņskas nodaļas veiktā pētījumā tika secināts, ka sauszemes starpsavienojums būtu atbilstoša tehniskā alternatīva sākotnēji plānotajam zemūdens savienojumam.

700 megavatu projekta "Harmony Link" izmaksas sākotnēji tika lēstas 680 miljoni eiro, no kuriem 493 miljoni eiro būtu Eiropas Savienības līdzfinansējums.

Svarīgākais