Pilsoņkara plosītajā Sīrijā notiek parlamenta vēlēšanas

© Unsplash

Sīrijā pirmdien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās, visticamāk, uzvarēs valdošā partija "Baath".

Tas nozīmē, ka arī jaunā parlamenta sastāvs būs lojāls prezidentam Bašaram al Asadam un nākotnē, visticamāk, mēģinās grozīt konstitūciju, lai Asads varētu palikt pie varas arī pēc 2028.gada.

Šīs ir ceturtās vēlēšanas Sīrijā kopš 2011.gada, kad masu protesti pret prezidenta Bašara al Asada valdību un to nežēlīga apspiešana pārauga pilsoņkarā, kas joprojām turpinās.

Vēlēšanas nenotiek Sīrijas ziemeļrietumos, kurus kontrolē nemiernieki, un valsts ziemeļaustrumos, kurus kontrolē kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki, kurus atbalsta Savienotās Valstis. Balsstiesīgo vēlētāju skaits nav zināms, un, atšķirībā no prezidenta vēlēšanām, miljoniem ārvalstīs dzīvojošo sīriešu parlamenta vēlēšanās nevar balsot.

Rietumvalstis un Asada kritiķi uzskata, ka vēlēšanas valdības kontrolētajos apgabalos nebūs nedz brīvas, nedz godīgas.

Vēlēšanās uz 250 vietām Tautas asamblejā kandidē 1516 valdības apstiprinātie kandidāti. Valdības kontrolētajos 15 vēlēšanu apgabalos atvērts 8151 vēlēšanu iecirknis. Vēlēšanu rezultāti gaidāmi šovakar vai rīt.

Vēlēšanās 2020.gadā valdošā partija "Baath" ieguva 166 vietas un tās sabiedrotie - 17 vietas. Neatkarīgie kandidāti ieguva 67 vietas.

Pēc gadiem ilgā pilsoņkara, sankcijām un Covid-19 pandēmijas Sīrijas ekonomikā situācija ir smaga. Valsts nacionālās valūtas vērtība attiecībā pret dolāru ir sasniegusi rekordzemu līmeni, izraisot pārtikas un degvielas cenu pieaugumu.

Daudzi vēlētāji ziņu aģentūrai AP norādīja, ka ekonomiskās situācijas uzlabošana viņiem ir svarīgākais jautājums.

Sveidas provincē valsts dienvidos ekonomiskās krīzes dēļ gandrīz gadu regulāri notiek protesti pret valdību, un šajā drūzu apdzīvotajā provincē izskanējis aicinājumi boikotē vēlēšanas.

Vēlēšanās kandidē 169 kandidāti no "Baath", kas, visticamāk, gandrīz visi arī tiks ievēlēti. Konstitūcijas grozīšanai, prezidenta aizsargāšanai no apsūdzībām nodevībā un likumprojektu bloķēšanai nepieciešamas 167 deputātu balsis.

Pārējā vietas tiks sadalītas starp "Baath" sabiedrotajām partijām un neatkarīgajiem kandidātiem, kas gan nepārstāvēs reālu opozīciju, jo to lojalitāte Asadam jau iepriekš ir pārbaudīta.

Svarīgākais