Ukrainas kara 873. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:15]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 15. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:15. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns izklāstījis Budapeštas priekšlikumus miera panākšanai Krievijas un Ukrainas starpā vēstulē, kas nosūtīta Eiropas Savienības (ES) līderiem, intervijā laikrakstam "Magyar Nemzet" pavēstīja premjerministra politikas padomnieks un parlamenta deputāts Balāžs Orbāns.

"[Viktora] Orbāna plāns tagad ir uz katra ES premjerministra galda. Mūsu pieeja ir balstīta reālistiskā situācijas novērtējumā, reālistiskos mērķos un atbilstošā grafikā," pirmdien publicētajā intervijā klāstīja padomnieks.

Tiesa, nekādas priekšlikuma detaļas viņš neatklāja.

22:01. Krievijas "Radio Liberty" žurnālisti satelītattēlos pamanījuši pretgaisa aizsardzības sistēmu "Panzer-S1" netālu no Kremļa līdera Vladimira Putina rezidences Valdajā, vēsta pravda.com.ua.

21:18 Ukrainas medicīnas iestāžu darbībai kara un bezprecedenta uzbrukuma apstākļos Latvija plāno piešķirt 100 000 eiro, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts, par ko otrdien lems valdība.

Pēc rīkojuma apstiprināšanas valdībā ĀM pilnvaros veikt Latvijas iemaksu. Līdzekļus plānots piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Šis atbalsts var ietvert medicīnas iestāžu rekonstrukciju, aprīkošanu, darbības nodrošināšanu un pacientu ārstēšanu.

Kā skaidro ministrijā, šogad 8.jūlijā veiktie uzbrukumi Ukrainas bērnu slimnīcai "Okhmatdyt" un sieviešu veselības un ģimenes plānošanas centram "ISIDA" ir atstājuši būtisku negatīvu ietekmi uz medicīnas iestāžu darbību, tostarp radot papildu slogu uz citām Ukrainas slimnīcām, uz kurām pārvietoja slimniekus, lai turpinātu tām sākto ārstniecisko procesu.

Sākotnējās aplēses liecina, ka bērnu slimnīcas "Okhmatdyt" medicīniskā aprīkojuma atjaunošanai būs nepieciešami aptuveni desmit miljoni ASV dolāru, bet atsevišķas slimnīcas ēkas nav atjaunojamas un tās būs nepieciešams būvēt no jauna.

20:17 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis veica izmaiņas augstākā virspavēlnieka štāba sastāvā.

Saskaņā ar dokumentu Valsts prezidents štābā ieveda nesen iecelto Ukrainas Bruņoto spēku Speciālo operāciju spēku komandieri Aleksandru Trepaku un Valsts drošības departamenta vadītāju Alekseju Morozovu.

Ar to pašu dekrētu valsts vadītājs no galvenā mītnes atcēla Aleksandru Kubrakovu, Sergeju Lupančuku un Sergeju Rudu.

Dokuments stājas spēkā publicēšanas dienā.

18:51 Pentagona pārstāvis ģenerālmajors Pets Raiders intervijā Amerikas balsij sacīja, ka ASV joprojām baidās, ka karš izplatīsies ārpus Ukrainas robežām, tāpēc neatceļ aizliegumu veikt triecienus ar tāla darbības rādiusa ATACMS raķetēm Krievijas teritorijā.

17:58 10. jūlijā Krievijas karaspēks apšaudīja Harkivas apgabala Slatino ciemu. Ienaidnieka apšaudes rezultātā Slatino ciemā gāja bojā sieviete. Glābēji strādā uz vietas, dzēšot ugunsgrēkus privātmājās un saimniecības ēkās.

Saskaņā ar OVA sniegto informāciju, trīs civiliedzīvotāji, kuri atradās telpās, tika izglābti.

17:01. Brisele, ko arvien lielākā mērā kaitina Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas sabotāža, apsver iespēju boikotēt augustā paredzēto dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmi, ko organizē Budapešta.

ES dalībvalstu ārlietu ministri tā vietā lai dotos uz Budapeštu varētu pulcēties Briselē uz alternatīvu saietu.

Pēc Orbāna patvaļīgās "miera misijas", kuras laikā bez saskaņošanas ar citām dalībvalstīm Ungārijas premjers apmeklēja gan Maskavu, gan Pekinu, kur attiecīgi tikās ar diktatoru Vladimiru Putinu un prezidentu Sji Dzjiņpinu, daudzi ārlietu ministri meklē veidus, kā izvairīties no Orbāna propagandas pasākuma.

16:03. Ukraina pašlaik risina sarunas par divpusējiem drošības līgumiem ar vēl deviņām valstīm, tiekoties ar žurnālistiem, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis atzīmēja, ka G7 Viļņas deklarācijai par drošības garantijām Ukrainai kopumā ir pievienojušās 32 valstis.

"Šo līgumu summa ir aptuveni 38 miljardi ASV dolāru, un es uzskatu, ka tas ir ievērojams rezultāts," piebilda Zelenskis.

15:02. Latvija un Vācija vienojušās par kopīgu dronu iepirkumu veikšanu Ukrainas atbalstam, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Pagājušajā nedēļā notikušajā NATO samitā Vašingtonā Latvija un Vācija vienojās par padziļinātu sadarbību dronu koalīcijas paspārnē, lai nodrošinātu dronu pasūtījumus Ukrainas atbalstam.

"Iniciatīva tiks īstenota dronu koalīcijas paspārnē, lai Ukrainas atbalstam nodrošinātu izlūkošanas dronus, bruņotus dronus, ar mākslīgo intelektu modernizētus dronus, kā arī pretdronu spējas. To iecerēts panākt, piedāvājot pārējām dronu koalīcijas dalībvalstīm slēgt līgumus ar dronu ražotājiem Latvijā un Vācijā," norādījis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

14:02. Apvienotās Karalistes izlūki ir izanalizējuši situāciju saistībā ar gāzes cenām Krievijā un to pieaugumu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, ziņo "European Pravda".

Krievija kopš 1. jūlija ir palielinājusi iekšzemes gāzes cenas par 11,2%, gandrīz noteikti, lai palielinātu ieņēmumus no Krievijas vietējā tirgus, ņemot vērā Eiropas tirgus zaudēšanu.

Tiek atzīmēts, ka Krievijas valstij piederošais enerģētikas gigants "Gazprom" pēŗn gadā piedzīvoja aptuveni 6,9 miljardu ASV dolāru tīros gada zaudējumus, kas ir uzņēmuma lielākie gada zaudējumi pēdējo 25 gadu laikā.

13:08. Krievijas uzbrukumu dēļ nedarbojas maģistrālās elektrolīnijas četros Ukrainas apgabalos, paziņojis Ukrainas Enerģētikas ministrijas preses dienests.

Ministrija atzīmēja, ka Krievijas bombardēšanas dēļ Dņepropetrovskas apgabalā nedarbojās augstsprieguma līnija, kas izraisīja strāvas padeves pārtraukumu apakšstacijā un vietējā rūpniecībā.

Apakšstacijā tika atklāts ugunsgrēks, kas vēlāk tika likvidēts.

11:55. 44% ukraiņu uzskata, ka miera sarunu laiks ir pienācis, bet lielākā daļa nepiekrīt Putina nosacījumiem, pravda.com.ua.

10:55. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā Ukrainas televīzijas maratonam apstiprinājis, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt militāriem mērķiem Krievijas teritorijā. Stoltenbergs sacīja, ka Ukrainas tiesības uzbrukt likumīgiem militāriem mērķiem Krievijā ir skaidri noteiktas starptautiskajās tiesībās. Tā kā šis ir karš, ko Krievija sāka pret Ukrainu, tad Ukrainai ir tiesības uz pašaizsardzību, un tas ietver arī triecienus agresora teritorijā, norādīja NATO ģenerālsekretārs.

10:20. 15. jūlija rītā krievu iebrucēji apšaudīja un uzbruka Hersonas apgabalam ar droniem, ievainojot divus civiliedzīvotājus, vēsta pravda.com.ua.

09:14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 560 290 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1200 iebrucēji.

08:30 Ukrainas varasiestādes 15.jūlija rītā izsludinājušas gaisa trauksmi visā valstī sakarā ar iznīcinātāja MiG-31K pacelšanos, kas spēj pārvadāt raķetes "Kinzhal", raksta pravda.com.ua.

07:30. Okupācijas varas iestādes paziņojušas par Ukrainas uzbrukumu Sevastopolei, raksta pravda.com.ua.

00:10. Ukrainas prezidenta birojs cer drīzumā saņemt ASV atļauju apšaudīt ar amerikāņu ieročiem mērķus dziļi Krievijas teritorijā, nevis tikai pierobežas rajonos, ziņo pravda.com.ua.