Ukrainas kara 872. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:43]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 14. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:43. Svētdienas pēcpusdienā Krievijas armija apšaudīja Hersonas apkārtni. No munīcijas trāpījuma aizdegās noliktava/

Kad notikuma vietā ieradās ugunsdzēsēji un sāka dzēst ugunsgrēku, Krievijas armija veica atkārtotu uzbrukumu. Tajā cieta glābējs, vēsta pravda.com.ua.

19:14. Ukrainas Aizsardzības ministrija atzīmē, ka pilsoņi, uz kuriem attiecas militārais dienests un kuri nav atjaunojuši savus datus līdz 16.jūlijam, var saņemt naudas sodu, ziņo pravda.com.ua.

17:44. Svētdien aptuveni pulksten 12:00 Krievijas karaspēks apšaudīja Harkovas apgabala Kupjanskas rajona Kruļļakovkas ciemu un ievainoja sievieti, ziņo pravda.com.ua.

16:20. Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē, kas 22.jūlijā norisināsies Briselē, ārlietu ministri diskutēs arī par Krievijas iesaldēto aktīvu radītās peļņas izmantošanu Ukrainas militārajam atbalstam, piektdien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV).

15:05. Jaunais Eiropas Parlaments (EP) nākamnedēļ gaidāmajā plenārsēdē apliecinās atbalstu Ukrainai, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš. Paredzēts, ka trešdienas, 17.jūlija, rītā politisko grupu vadītāji sniegs paziņojumus par nepieciešamību turpināt Eiropas Savienības atbalstu Ukrainai, bet plkst.18 pēc Latvijas laika notiks balsojums par rezolūciju.

14:05. Par Krievijas karavīru un viņu līdzdalībnieku noziegumiem Ukrainā sākti apmēram 122 000 kriminālprocesi, liecina Ukrainas Nacionālās policijas svētdien publicētie dati. Atsevišķi norādīta informācija par noziegumiem pret bērniem: nogalināti - 561; ievainoti - 1459; pazuduši - 1961; izsludināti meklēšanā - 29 653; izvesti uz Krieviju - 19 546 (no tiem atgriezušies 388). Turklāt policija informē, ka deokupētajās teritorijās atklāta 101 vieta, kur okupanti nelikumīgi aizturēja un spīdzināja Ukrainas pilsoņus. Saskaņā ar policijas datiem sākts arī 101 kriminālprocess par Krievijas militārpersonu pastrādāto seksuālu vardarbību.

13:00. Kopš šīs nedēļas sākuma Krievija pret Ukrainu izmantojusi vairāk nekā 700 vadāmās aviācijas bumbas, vairāk nekā 170 dažāda veida trieciendronus un gandrīz 80 raķetes, svētdien platformā "Telegram" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Šī ļaunuma mērogam būtu jāatbilst lēmumu par dzīvības aizsardzību mērogam," raksta Zelenskis. "Katrs partneris var ietekmēt situāciju, var stiprināt aizsardzību pret teroru. Un Ukraina ir pateicīga visiem mūsu draugiem, kas to dara. Kopā mēs uzvarēsim ļaunumu," uzsver Ukrainas prezidents.

11:40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 559 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1320 iebrucēji.

10:40. Krievu armija nogalinājusi vēl sešus Doņeckas apgabala iedzīvotājus, raksta pravda.com.ua.

09:25. Krievijas raķešu uzbrukumā Harkovas apgabala Budi ciemam upuru skaits pieaudzis līdz 25 cilvēkiem, tostarp diviem bērniem, ziņo pravda.com.ua.

06:15. Krievijas raķešu uzbrukumā Harkovas apgabala Budijas ciemam ievainoti 25 cilvēki, tostarp cietuši divi bērni, vēsta pravda.com.ua.

00:10. Pašpasludinātais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sacīja, ka spriedze uz robežas ar Ukrainu ir it kā novērsta, tāpēc viņš devis rīkojumu iBaltkrievijas karaspēku pārvietot uz citām dislokācijas vietām, pravda.com.ua.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais