Strikti noteikumi! Sieviete Afganistānā gribēja kļūt par ārsti, bet tā vietā par pusvelti šuj drēbes

© Unsplash

Frozana Ahmadža ir viena no 200 000 afgāņu sievietēm, kurām ir "Taliban” atļauja strādāt. Viņai šogad vajadzēja beigt universitāti, lai īstenotu savu sapni un kļūtu par ārsti, taču talibi ir lieguši sievietēm iegūt augstāko izglītību un lieguši viņām daudzus darbus, raksta "Financial Post”.

Tagad viņa ir šuvēja kādā nelielā vietā pagrabā Kabulas pilsētā. Tā vietā, lai izrakstītu medikamentus, viņa labo drēbes. Un situācija nav unikāla, jo puse Afganistānas iedzīvotāju ir izslēgti no darba tirgus laikā, kad valsts ekonomika ir sliktāka nekā jebkad agrāk.

Sievietēm ir pieejams īpaši maz darba vietu. Viņas var kļūt par šuvējām vai gatavot ēdienu, ko 33 gadus vecā Frozana tagad arī dara kopā ar sievietēm, kuras kādreiz bija skolotājas vai vēlējās par tādām kļūt.

Kopš "Taliban” 2021. gadā pārņēma varu pār valsti, sievietēm un meitenēm ir noteikti bargi ierobežojumi. Tie ietver sieviešu izglītības aizliegumu pēc sestās klases, sievietēm aizliegts uzturēties sabiedriskās vietās, piemēram, parkos, un jāievēro strikti ģērbšanās noteikumi.

Sievietēm ir arī citas sūdzības, kuras Afganistānā ir pazīstamas: īres un komunālie maksājumi ir augsti. Šujmašīnas ir vecmodīgas. Elektrības padeve ir neregulāra. Vietējie mazumtirgotāji godīgi nekompensē. Viņas nesaņem atbalstu no bankām vai citām vietējām iestādēm.

Tikai lai iegūtu atļauju strādāt, sievietēm jāstājas pretī virknei izaicinājumu, lai gan saskaņā ar Afganistānas darba likumiem darba atļauju saņemšanas procesam ir jābūt vienādam abiem dzimumiem.

Tas ir, pieņemot, ka viņām ir dokumenti kopā ar naudu, lai segtu visas izmaksas. Tāpat nav garantēts, ka sieviete var pārvietoties bez uzmākšanās, ja viņu nepavada aizbildnis.

Svarīgākais