Medijs: Sankcijas Krieviju nav iznīcinājušas. Jo ilgāk turpinās karš, jo pilnākas Kremļa kabatas

© Pixabay.com

Jaunākie dati liecina, ka, neskatoties uz Rietumu sankcijām, Krievija kļūst bagātāka. Kopš iebrukuma Ukrainā, ASV un tās sabiedrotie ir noteikuši sankcijas un embargo pret Krieviju, lai gan ierobežotu tās militāro spēku, gan ekonomiski izdarītu spiedienu uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pārtraukt karu. Tomēr šķiet, ka karš Ukrainā varētu būt stiprinājis Krievijas ekonomiku, vēsta "Newsweek".

Pasaules Banka ir publicējusi atjauninātu 2023. gada pasaules ienākumu līmeņa ziņojumu.

Ekonomisti Krieviju un Bulgāriju pārcēluši no kategorijas “augstākie vidējie ienākumi” uz “augsti ienākumi”. .

Pēc pētnieku domām, ekonomisko aktivitāti Krievijā ir ietekmējušas ievērojami pieaugušās militārās aktivitātes. Viņi norādīja, ka ekonomiku veicināja arī tirdzniecības atveseļošanās, kā arī izaugsme finanšu un būvniecības nozarēs. Tas viss izraisījis reālā un nominālā nacionālā kopprodukta (IKP) pieaugumu, kā arī par 11% palielinājies nacionālais kopienākums uz vienu valsts iedzīvotāju.

Filips Kanlifs ir starptautisko attiecību profesors Londonas Universitātes koledžā un ir vairākkārt rakstījis par Krievijas sankciju tēmu. “Lai gan ekonomikas datus vienmēr var pārskatīt, šobrīd gandrīz visi pētījumi liecina, ka Rietumu sankcijas nav bijušas tik efektīvas, kā cerēts. Rietumu centieni ierobežot globālo tirdzniecību faktiski varētu palīdzēt veicināt Krievijas rūpniecību un piespiest Krievijas valsti kļūt pašpietiekamākai, iekarot jaunus tirgus un radīt jaunas piegādes ķēdes,” sacīja Kanlifs.

Sankcijas pastiprina

Pēdējā laikā ir pastiprinājušās sankcijas un eksporta kontrole, kas vērsta uz Krievijas finanšu infrastruktūru, enerģētikas sektoru un militāro iepirkumu tīkliem. Jūnijā ASV paziņoja, ka noteiks sankcijas vēl 300 personām un organizācijām, kuras tiek apsūdzētas par palīdzēšanu valstij apiet sankcijas. Tāpat Eiropas Savienība pieņēma 14. sankciju paketi, kas vērsta pret Krieviju un īpaši vērsta uz Krievijas gāzes eksportu. Lai gan Krievijas amatpersonas šos pasākumus nosodījušas, tām nav izdevies novērst Krievijas pārapbruņošanos vai pietiekami ietekmēt ekonomiku, lai piespiestu Putinu izbeigt karu. Apvienotajā Karalistē bāzētās domnīcas ziņojumā teikts, ka Kremlim ir vairāk nekā pietiekami daudz iespēju papildināt savu arsenālu un ka sankcijas ir izrādījušās lielā mērā neefektīvas Krievijas kara mašīnu ierobežošanā.



Pasaulē

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paudis nožēlu, ka neviena vara, tostarp ASV, nevar "apturēt" Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš apņēmies iznīcināt kaujiniekus Gazas joslā un Libānā.