Viesuļvētra "Berila" posta ASV; laupītas astoņu cilvēku dzīvības

Attēlam ir ilustratīva nozīme © unsplash.com

Viesuļvētra "Berila" ("Beryl") ir prasījusi vismaz astoņu cilvēku dzīvības ASV dienvidos, kur tā nogāza kokus un izraisīja plūdus, pirms otrdien tika degradēta par posttropisko ciklonu.

Pēc vētras plosīšanās divi miljoni mājsaimniecību Teksasā otrdienas vakarā bija bez elektrības un nevarēja darbināt gaisa kondicionierus stipras tveices apstākļos.

"Vislielākās bažas pašlaik rada elektroapgādes pārtraukumi un ekstrēmais karstums, kas ietekmē teksasiešus," paziņoja ASV prezidents Džo Baidens. Tiek prognozēts, ka gaisa temperatūra Teksasā sasniegs 41 grādu pēc Celsija un mitrums padarīs to nepanesamu.

Vēl 14 000 mājsaimniecību bija bez elektribas Luiziānas štatā.

"Berila" pirmdienas rītā no Meksikas līča ieradās ASV Teksasas štatā kā 1.kategorijas viesuļvētra. Tajā gājuši bojā vismaz septiņi cilvēki Teksasā un viens - kaimiņu štatā Luiziānā, paziņoja varas iestādes.

"Berilas" kopējais upuru skaits ir pieaudzis līdz vismaz 18 cilvēkiem, jo pagājušajā nedēļā tā plosījās Karību jūras salās un Meksikā, kur tā kādu laiku bija visspēcīgākās 5.kategorijas viesuļvētra. "Berila" prasījusi trīs cilvēku dzīvības Grenadā, divas - Sentvinsentā un Grenadīnās, trīs - Venecuēlā, un divas - Jamaikā.

"Berila" otrdien kļuva vājāka un virzījās ziemeļaustrumu virzienā caur ASV vidējo rietumu štatiem ar vēju stiprumu līdz 45 kilometriem stundā (12,5 metriem sekundē). ASV Nacionālais viesuļvētru centrs tomēr brīdināja, ka šī vētra vēl var izraisīt plūdus un tornado.

Svarīgākais