Ukrainas kara 867. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:10]

© Dmitrijs Suļžics/MN

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 9. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:10. Krievijas raķetes ar tiešu triecienu iznīcināja lielākos Volčanskas uzņēmumus, raksta pravda.com.ua. Turklāt uzbrukuma rezultātā tika ievainoti divi vīrieši.

21:10. Centrālāzijas valstis otrdien sākušas pirmās kopīgas militārās mācības bez Krievijas un Ķīnas piedalīšanās. Mācībās piedalās Kazahstānas, Kirgizstānas, Uzbekistānas, Tadžikistānas un Azerbaidžānas sauszemes, jūras un gaisa spēki. Turkmenistāna mācībās nepiedalās. Kazahstānas bruņoto spēku pārstāvis ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka tās ir "pirmās šāda veida mācības".

20:08 Krievijas armija otrdien veica raķešu uzbrukumu Zaporožjes apgabala Volņanskas pilsētai. Tiešo trāpījumu rezultātā tika iznīcināti lielākie vietējie uzņēmumi.

19:28 Prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka, atrodoties Vašingtonā, Ukrainas komanda strādā pie liela skaita pretgaisa aizsardzības un F-16 lidmašīnu sagādāšanas.

18:04. Krievijas spēki pēcpusdienā veikuši triecienu pa Kramatorskas pilsētu, bojājot deviņstāvu daudzdzīvokļu ēku un ievainojot trīs civiliedzīvotājus, paziņojis Doņeckas apgabala militārās pārvaldes vadītājs, Vadims Filaškins.

Starp ievainotajiem ir kāda sešus gadus veca meitene, viņa esot guvusi vieglu traumu. Viens no diviem cietušajiem pieaugušajiem atrodas kritiskā stāvoklī.

16:54. Turpinot atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, šodien ceļā uz Ukrainas slimnīcām devušās Latvijas slimnīcu ziedotās medicīnas iekārtas, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Ziedojumu krava sastāv no vairākiem desmitiem mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtām, pacienta vitālo parametru monitoriem, operāciju galdiem, ultrasonogrāfiem, defibrilatora, sirds ritma monitoriem, kā arī cita medicīnas aprīkojuma, kas tiks nogādāts Ukrainas Čerņihivas Reģionālajā bērnu slimnīcā. Tā savukārt iekārtas izplatīs vēl citām Ukrainas ārstniecības iestādēm.

16:03. Ukrainas valdība ir piešķīrusi 100 miljonus grivnu (apmēram 2,27 miljoni euro) "Ohmatdet" Nacionālās specializētās bērnu slimnīcas rekonstrukcijai, un cietušās ģimenes varēs saņemt palīdzību 10 800 grivnu (ap 245 euro) apmērā uz vienu ģimenes locekli, paziņojis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals.

Turklāt premjerministrs norādīja, ka katra ģimene ar bērniem, ko skārusi 8. jūlija uzbrukums "Ohmatdet", saņems papildu palīdzību no UNICEF 10 800 grivnu apmērā uz vienu ģimenes locekli.

14:59. Tiekoties ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu, Indijas premjerministrs Narendra Modi mudināja viņu izbeigt karu Ukrainā. Viņš Putinam esot sacījis, ka risinājums nav rodams kaujas laukā, vēsta "Ukrainska Pravda".

"Indija vienmēr ir aicinājusi ievērot ANO Statūtus, tostarp teritoriālo integritāti un suverenitāti. Kaujas laukā nav risinājuma. Dialogs un diplomātija ir ceļš uz priekšu," vakariņu laikā Putinam sacīja premjerministrs Modi.

Šī ir viņa pirmā vizīte kopš Krievija uzsāka pilna mēroga karu pret Ukrainu.

13:52. Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 12 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Ukrainas Valsts robežsardzes dienestam, Ļvivas pilsētas komunālajam pilsētas institūtam, Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām, Zoločivas pilsētas domes komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Zoločivas rajona centrālā slimnīca", Kijivas apgabala Bila Cerkvas rajona valsts pārvaldei, Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienestam, Ivanofrankivskas pilsētas domes Izglītības un zinātnes departamentam, kā arī Nacionālās gvardes militārajai vienībai.

12:55. Portāls pravda.com.ua. ziņo, ka pabeigta Kijivas bērnu slimnīcas "Ohmatdet" gruvešu pārmeklēšana, meklējot izdzīvojušos. Jaunākā informācija liecina, ka pirmdienas Krievijas uzbrukumā slimnīcai dzīvību zaudējuši divi cilvēki, bet ievainoti 32. Kopumā vakar Kijivā dzīvību zaudēja 29 civiliedzīvotāji.

12:08. Krievijas barbarisko raķešu uzbrukumu mērķis Ukrainas civilajai infrastruktūrai, tostarp Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet", ir panākt haosu, bēgļu plūsmas un protestus par kara izbeigšanu, aģentūrai LETA norises Ukrainā vērtēja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Viņš teica, ka pirmdienas raķešu triecieni neapšaubāmi bija plānoti, turklāt nav izslēgts, ka koordinātas devuši krieviem kalpojošie aģenti. Ņemot vērā, ka uzbrukumi notikuši NATO samita priekšvakara, kurā lems par atbalstu Ukrainai, Krievija šādā veidā rietumvalstīm sūta ziņu, ka turpinās iet uz eskalāciju un radīt haosu, lai veidotos lielākas bēgļu plūsmas, jo tuvojas rudens.

11:01. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns nosūtījis Eiropas Savienības (ES) vadībai publiski nepieejamu vēstuli, kurā informējis Briseli par sarunām ar Ukrainas prezidentu Volodmiru Zelenski un Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu. Dokuments nav paredzēts plašai sabiedrībai. "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" to ieguva no kādas Eiropas amatpersonas, kura vēlējās palikt anonīma, jo nav pilnvarota komentēt šo tematu plašsaziņas līdzekļos. Divas citas ES amatpersonas apstiprināja vēstules autentiskumu.

Orbāns raksta, ka, dodoties uz Ukrainu un Krieviju, viņš nav runājis visas ES vārdā, bet tikai vēlējies uzzināt karojošo pušu nostāju. Viņš skopi piemin Zelenska nostāju, bet detalizēti izklāsta Putina viedokli. Saskaņā ar Orbāna novērojumiem Krievijas vadība ir pārliecināta, ka "laiks nav Ukrainas pusē, bet gan Krievijas spēku pusē". Sarunā ar Ungārijas premjerministru Putins nepieminēja Krievijas zaudējumus frontē, bet plaši runāja par saviem aprēķiniem par Ukrainas zaudējumiem. Orbāns citēja Putina teikto par "40-50 000 karavīru mēnesī", proti, tādu pašu aplēsi Krievijas prezidents nesen sniedza tikšanās laikā ar ārvalstu mediju galvenajiem redaktoriem.

10:25. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 553 410 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1220 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8178 tankus, 15 704 bruņutransportierus, 15 015 lielgabalus un mīnmetējus, 1115 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 880 zenītartilērijas iekārtas, 361 lidmašīnu, 326 helikopterus, 11 922 bezpilota lidaparātus, 2389 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 20 212 automobiļus un autocisternas, kā arī 2516 specializētās tehnikas vienības.

09:09. Bojāgājušo skaits Kijivā pēc Krievijas pirmdien veiktajiem raķešu triecieniem pieaudzis līdz 27, otrdien paziņoja Ukrainas Ārkārtas situāciju dienests.

"Naktī gruvešu novākšanas laikā Ševčenko rajonā atrasts zēna līķis. Ienaidnieka vakardienas uzbrukumā Kijivai gājuši bojā 27 cilvēki, kuru vidū ir četri bērni, cietuši 117, septiņi izglābti," teikts dienesta paziņojumā. Līdz šim notiek seku likvidācijas darbi trīs vietās, kuros iesaistīti 377 glābēji un 76 tehnikas vienības.

08:02. Rietumvalstis pirmdien nosodīja Krievijas raķešu triecienus Ukrainai, kuros nogalināti vismaz 36 cilvēki un nodarīti postījumi Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet" un citiem objektiem, kā barbarisku uzbrukumu civiliedzīvotājiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Krievija raidījusi desmitiem raķešu uz Kijivu un pilsētām valsts dienvidos un austrumos. Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka 38 spārnoto un ballistisko raķešu triecienos, no kurām ukraiņu zenītartilēristiem 30 izdevās notriekt, ir nogalināti 33 un ievainoti 136 cilvēki. Vēl trīs cilvēki tika nogalināti, Krievijai apšaudot Doneckas apgabala Pokrovskas pilsētu Ukrainas austrumos.

07:10. Turpinot atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, Latvija šodien sūtīs Ukrainai vairākus desmitus mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, pacienta vitālo parametru monitorus, operāciju galdus, ultrasonogrāfus, defibrilatoru, sirds ritma monitorus, kā arī citu medicīnas aprīkojumu, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Ziedojumu saņems Ukrainas Čerņihivas Reģionālā bērnu slimnīca, kas iekārtas izplatīs arī citām Ukrainas ārstniecības iestādēm.

00:10. Masīvajā Krievijas raķešu apšaudē Kijivā, Kijivas apgabalā un Dņipropetrovskas apgabalā pirmdien nogalināti vismaz 36 cilvēki.

Apšaudē nodarīti postījumi vairāk nekā 50 civilajiem objektiem, tajā skaitā dzīvojamajām mājām, kādai biroju ēkai un divām medicīniskajām iestādēm, tostarp Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet", pavēstījis Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko. Ievainojumus Ukrainā kopumā guvuši 166 cilvēki.

Starp Kijivā bojāgājušajiem ir arī divi bērni, kas atrasti zem kādas dzīvojamās mājas gruvešiem.

Svarīgākais