Putins nosauc Talibus par Maskavas sabiedrotajiem

© Unsplash

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien izteicies, ka talibi ir Maskavas sabiedrotie cīņā pret terorismu, jo viņi kontrolē Afganistānu.

Maskava gadiem ilgi ir uzturējusi attiecības ar talibiem, lai gan grupējums kopš 2003.gada Krievijā skaitās aizliegta organizācija, un pagājušajā mēnesī Putins aicināja veidot attiecības ar talibu valdību.

Mums jāpieņem, ka talibi kontrolē varu valstī. Un šajā ziņā talibi, protams, ir mūsu sabiedrotie cīņā pret terorismu, jo jebkuras varasiestādes ir ieinteresētas stabilitātē valstī, kuru tās pārvalda," sacīja Putins.

Talibi, kas atgriezās pie varas Afganistānā 2021.gada augustā, gadiem ilgi cīnās ar konkurējošo džihādistu grupējumu "Islāma valsts - Horasānas province".

Grupējums "Islāma valsts" uzņēmās atbildību par martā notikušo teroraktu koncertzālei Piemaskavā, kur tika nogalināti vairāk nekā 140 cilvēki. Rietumu drošības eksperti uzskata, ka aiz uzbrukuma stāv šīs organizācijas Afganistānas atzars - "Islāma valsts - Horasānas province".

Talibi ieviesuši Afganistānā ekstrēmu islāma likumu formu, kas faktiski aizliedz sievietēm piedalīties sabiedriskajā dzīvē.

Putins sacīja, ka talibi ir "uzņēmušies zināmu atbildību", taču joprojām ir "jautājumi, kuriem ir nepieciešama pastāvīga uzmanība gan valsts iekšienē, gan no starptautiskās sabiedrības puses". "Esmu pārliecināts, ka talibi ir ieinteresēti, lai Afganistānā viss būtu stabili," viņš piebilda.

Maskava tomēr vēl nav oficiāli atzinusi Afganistānas talibu valdību.

Svarīgākais