Ukraiņi atklāj, ko domā par okupēto teritoriju atdošanu apmaiņā pret pievienošanos NATO un ES

© Pixabay.com

Mazāk nekā ceturtā daļa ukraiņu ir gatavi samierināties ar okupēto teritoriju zaudēšanu, lai pievienotos NATO un Eiropas Savienībai - tā liecina maijā veiktās Eiropadomes Ārlietu padomes publicētās socioloģiskās aptaujas rezultāti, raksta unian.net.

Respondentiem tika jautāts, vai Ukrainai būtu jāpiekrīt dalībai NATO apmaiņā pret atteikšanos no okupētās teritorijas.

48% aptaujāto atbildēja "noteikti nē", 23% - "noteikti nē", 17% - "noteikti jā" un 5% - "noteikti jā". Vēl 7% bija grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Kā atzīmē pētnieki, ukraiņi vēl nav gatavi apsvērt kompromisus, lai izbeigtu karu, jo ir pārliecināti, ka var uzvarēt.

Uz jautājumu, vai viņi būtu gatavi jau rīt pievienoties aliansei apmaiņā pret atteikšanos no okupētās teritorijas, septiņi no desmit ukraiņiem atbildēja, ka neatbalstītu šādu ideju. Tikai divi no desmit atbalstītu šādu priekšlikumu.

45% aptaujāto ukraiņu atbildēja, ka viņi dotu priekšroku variantam, kurā Ukraina zaudē daļu no šobrīd okupētās teritorijas, bet paliek suverēna, ar savu armiju un brīvību izvēlēties tādas alianses kā ES un NATO.

Tikai 26% izvēlējās variantu, kur Ukraina atgūst kontroli pār okupēto teritoriju, bet piekrīt demilitarizācijai un neitralitātei, kas nozīmētu atteikšanos no dalības ES un NATO.