Karā pret Krieviju izmanto pat lego!

© Pixabay.com

Cilvēki ASV, Vācijā, Polijā un daudzās citās valstīs ir brīvprātīgi veltījuši savu laiku un talantus, lai atbalstītu “United24”, Ukrainas oficiālo līdzekļu vākšanas platformu, izveidojot Ukrainas pieminekļus kā unikālus lego komplektus. Šie komplekti nav pieejami iegādei - tos var laimēt tikai izlozē, ziedojot 24 ASV dolārus vai vairāk uzņēmumam “United24”, kas ar ziedojumiem palīdz atjaunot sagrautās struktūras Ukrainā. Ar stāstu dalās CNN.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izveidoja “United24” kā personisku iniciatīvu, lai piesaistītu vairāk starptautiskās palīdzības, izmantojot, piemēram, futbola spēles, mākslas šovus, mūzikas video un slavenības, lai piesaistītu līdzekļus Ukrainai.

Saskaņā ar “United24” koordinatores Jaroslavas Gresas teikto, nosaukums “United24” cēlies no iniciatīvas “mērķa sniegt palīdzību visu diennakti, atbalstot Ukrainu”, taču skaitlim 24 ir vēl dziļāka nozīme - ukraiņiem 24. augusts ir Ukrainas Neatkarības diena, un Krievija Ukrainā iebruka 2022. gada 24. februārī.

“Lego” neapšaubāmi ir lieliska rotaļlieta, taču tā ir arī visai dīvaina izvēle kara fonda kampaņai. Un tomēr tā jau no paša sākuma ir palīdzējis atbalstīt Ukrainu.

2022. gada martā, mēnesi pēc kara sākuma, un vēlreiz 2022. gada septembrī “Lego” fonds ziedoja aptuveni 30 miljonus dolāru, lai palīdzētu atjaunot skolas un citas izglītības iestādes Ukrainā, kā arī sniegtu izglītības palīdzību ukraiņu bēgļiem citās valstīs.

Tā paša gada martā Čikāgā bāzētais rotaļlietu ražotājs “Citizen Brick” Ukrainai savāca vairāk nekā 145 000 dolāru, izmantojot pielāgotu Zelenska minifigūru, kuras pamatā ir “Lego”.

Iedvesmu “Lego” kampaņai radīja “Lego Architecture” - pieaugušajiem paredzēta komplektu līnija, kas atjauno ikoniskus objektus. Tajā ietilpst Eifeļa tornis, Londonas tilts un Brīvības statuja - kāpēc tajā nevarētu būt arī Kijevas Tēvzemes piemineklis?

“United24” pirmie komplekti, kas tika izdots 2023. gada novembrī, ir nosaukti #LEGOWITHUKRAINE, kurā ietilpst Kijivas "Māte Ukraina", Krimas "Bezdelīgas ligzda" un Mariupoles vecais ūdenstornis.

Otrā viļņa #UKRAINEinLEGObricks, kas tika izlaists pagājušajā mēnesī, ietilpst Kijivas Zelta vārti, Krimas Hanas pils, Ļvovas apgabala Pidhirci pils, Odesas Nacionālā akadēmiskā opera un Nikolajivas Astronomijas observatorija.

Visi modeļi ir izgatavoti no autentiskiem lego klucīšiem.

Marks Segedijs ir amerikāņu lego mākslinieks no Čikāgas un Pidhirci pils komplekta veidotājs. "Tas bija tik unikāls veids, kā apvienot manu aizraušanos ar lego ar ļoti cienīgu mērķi - palīdzēt atjaunot nopostītu skolu. Pateicoties šim projektam, 250 bērni Ukrainā varēs atgriezties mācībās," viņš teica.

Svarīgākais