Ukrainas kara 860. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:50]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 2. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:50. Krievijas spēki 2. jūlijā ap pulksten 16:00 palaida divas aviācijas bumbas FAB-500 uz industriālo zonu Harkivas Ņemišlianski un Industrialni rajonos, ievainojot četrus cilvēkus, savā "Telegram" kanālā paziņojis pilsētas mērs Ihors Terekhovs.

"Uzbrukumā Harkoai tika ievainoti trīs civiliedzīvotāji, kas atradās netālu no trieciena vietas. 12 gadus veca meitene un 15 gadus vecs zēns guva kontūzijas, bet kāda 26 gadus veca sieviete guva ievainojumus rokās."

21:02. Nākamnedēļ gaidāmajā NATO samitā Vašingtonā Ukraina sagaida "labas ziņas" saistībā ar tās pieprasījumu pēc papildu pretgaisa aizsardzības sistēmām, augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona atklājusi aģentūrai "Reuters".

"Mēs ceram, ka mums izdosies nokļūt līdz samitam un nākt klajā ar jauniem paziņojumiem par gaisa aizsardzību," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Jūs esat dzirdējuši, ka ukraiņi vēlas nodrošināt papildu "Patriot" vai līdzīgas sistēmas. Un es domāju, ka mums būs vēl dažas labas ziņas šajā jomā," viņš teica.

19:52. ASV drīzumā sniegs Ukrainai militāro palīdzību vēl 2,3 miljardu dolāru (2,1 miljarda eiro) apmērā, otrdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Palīdzība ietvers prettanku ieročus un munīciju "Patriot" un citām pretgaisa aizsardzības sistēmām. Ostins par papildus palīdzību paziņoja Pentagonā, tiekoties ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu.

"Nekļūdieties, Ukraina nav viena, un Savienotās Valstis nekad nesvārstīsies savā atbalstā," tiekoties ar Umerovu, solīja Ostins.

18:46 Šodien Krievijas karavīri Doņeckas apgabalā turpinājuši palielināt iebrukuma operāciju tempu. Militāro sadursmju skaits visā frontes līnijā palielinājās līdz 93. Par to pulksten 16.00 operatīvajā informācijā par Krievijas iebrukumu paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Tiek atzīmēts, ka Sumi un Čerņigovas apgabalu pierobežas apdzīvotās vietas turpina ciest no ciniskām artilērijas apšaudēm no Krievijas Federācijas teritorijas.

Tajā pašā laikā Harkivas apgabalu pastāvīgi bombardē ienaidnieka lidmašīnas. Tātad šodien no Belgorodas (Krievijas Federācija) un Šebekino (Krievijas Federācija) teroristi kopumā veica 12 triecienus. Pieci uzbrukumi tika atvairīti pie Glubokoe un Volčanskas apgabalā Harkivas virzienā. Aizsardzības pozīcijas nav zaudētas.

17:56 ASV drīzumā paziņos par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai vairāk nekā 2,3 miljardu dolāru vērtībā. Tā Vašingtonā tiekoties ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu, paziņoja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Associated Press ziņo: Jaunā pakete ietvers prettanku ieročus, pārtvērējus un munīciju Patriot un citām pretgaisa aizsardzības sistēmām.

16:52 Ukrainā pilnā sparā top nākotnes ieroči, kas jau tiek izmantoti kaujas laukā. Kā raksta The New York Times, mākslīgais intelekts ievada robotu-slepkavu ēru. Tiek atzīmēts, ka vēlme pārspēt ienaidnieku, kā arī milzīgas investīciju plūsmas ir pārvērtušas Ukrainu par autonomo bezpilota lidaparātu un citu ieroču Silīcija ieleju.

16:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, komentējot Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vizīti Kijivā, sociālajos tīklos norādījis, ka runāts par to, kā nodrošināt taisnīgu un ilgstošu mieru. Orbāns pēc sarunām ar Zelenski sacīja, ka mudinājis Ukrainas līderi apsvērt iespēju noslēgt pamieru, kas, viņaprāt, varētu paātrināt miera sarunas ar Krieviju. Zelenskis uz šo priekšlikumu tieši neatbildēja, bet, runājot par sarunu iznākumu, uzsvēra divpusējās Ukrainas un Ungārijas attiecības. Viņš sacīja, ka ar Orbānu pārrunājis "kaimiņattiecību būtiskākos jautājumus - tirdzniecību, pārrobežu sadarbību, infrastruktūras un enerģētikas jautājumus".

15:05. Finanšu ministrija (FM) nodos Ukrainai bez atlīdzības FM un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) uzskaitē esošās 168 datortehnikas un piecas fototehnikas vienības, ar kopējo bilances vērtību 1736 eiro, otrdien nolēma valdība.

14:15. Lietuva ir nolēmusi otrajā kājnieku kaujas mašīnu iepirkumā iegādāties bruņutransportierus ar kāpurķēdēm, nevis riteņiem, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

12:51. Krievijas karaspēks 2. jūlijā aktīvi bombardē Hersonas pilsētu, informē pravda.com.ua.

"Ātrā palīdzība nogādājusi slimnīcā 54 gadus vecu vīrieti ar smadzeņu satricinājumu, smadzeņu un galvas traumām. Vīrietim tiek sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība. Sākotnējā informācija liecina, ka pēdējo uzbrukumu rezultātā cietuši vairāki pilsētas iedzīvotāji. Lūdzu, palieciet drošās vietās," ziņo Romāns Mročko, Hersonas pilsētas militārās pārvaldes vadītājs.

11:02. NATO valstis izstrādājušas jaunus pasākumus, lai sniegtu militāro palīdzētu Ukrainai gadījumā, ja novembrī paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēs Donalds Tramps, kurš ir solījis militāro palīdzību Kijivai samazināt, ziņo laikraksts "Wall Street Journal".

10:01. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns otrdien ieradies Kijivā. Vizīte, kuras laikā Orbānam paredzēts tikties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, notiek dienu pēc tam, kad Ungārija kļuva par Eiropas Savienības (ES) prezidējošo valsti.

Orbāns, kurš saglabājis tuvas attiecības ar Maskavu, ir publiski vērsies pret ES finansiālo un militāro palīdzību Ukrainai, nedēļām ilgi bloķējot 50 miljardu eiro palīdzības paketi.

08:16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 545 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1280 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8107 tankus, 15 566 bruņutransportierus, 14 655 lielgabalus un mīnmetējus, 1114 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 874 zenītartilērijas iekārtas, 360 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 641 bezpilota lidaparātu, 2335 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 787 automobiļus un autocisternas, kā arī 2452 specializētās tehnikas vienības.

07:08. Pagājušajā nedēļā Harkivas frontē 3.uzbrukuma brigādes karavīri nogalināja 500 Krievijas karavīrus, iznīcināja tanku un 152 mm artilērijas vienību, raksta pravda.com.ua. Ukrainas aizstāvji ziņo, ka šajā kontaktlīnijas zonā tika likvidēts gandrīz viss Krievijas karaspēka bataljons

00:10. Krievija plāno no "Ascania-Nova" uz Krimu aizvest vēl vienu dzīvnieku partiju. Rezervāta faunas zādzību viņi sauc par "maiņu", raksta "Krim. Realii".