Liels deguns? Vainojiet mammu! Pētījumā secināts, kā sejas vaibstus ietekmē ēšana grūtniecības laikā

© Pixabay.com

Cilvēka unikālās sejas īpašības, iespējams, ir ietekmējis tas, ko viņa māte ēdusi grūtniecības laikā - tā atklājis pētījums, raksta dailymail.co.uk.

Smalkās atšķirības cilvēku izskatā, sākot no galvaskausa formas un beidzot ar deguna lielumu, dzemdē rada gēni, kurus ietekmē uzturs, - piemēram, ar olbaltumvielām bagāta diēta grūtniecības laikā, iespējams, var veicināt platāku degunu un žokli.

Lai gan cilvēka sejas izskatu nosaka vecāku gēni, nav retums, ka brāļi un māsas bieži izskatās diezgan atšķirīgi, un pat "identiskie" dvīņi nekad nav pilnīgi vienādi.

Šo smalko atšķirību iemesls ir mulsinājis zinātniekus jau sen, taču tagad viņi uzskata, ka ir atraduši atbildi - mātes uzturs daļēji ir atbildīgs par viņas pēcnācēju izskatu.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Nature Communications”, pētnieki norādīja: "Mēs atklājām, ka olbaltumvielu līmeņa modulācija mātes uzturā regulē gēnu aktivitāti, kā rezultātā embriju galvaskausa un sejas formā notiek smalkas, bet izteiktas izmaiņas."

Viņi teica, ka tas noved pie dažādu sejas īpašību "spektra".

Tika pierādīts, ka diētas ar augstu olbaltumvielu saturu rada sejas vaibstus ar izteiktākiem žokļiem un biezākiem deguna skrimšļiem, bet diētā ar mazāk proteīnu sejas kļuva slaidākas un sejas vaibsti asāki.