Latviešu diasporas teātris uzaicināts piedalīties divos britu festivālos

© Pixabay

Divi britu teātra festivāli "Greater Manchester Fringe" un Birmingemas ikgadējais teātra festivāls "Birmingham’s Fringe" iekļāvuši Latviešu Birmingemas Mazā teātra izrādi savu festivālu programmās, aģentūru LETA informēja teātra direktore Dace Čaklā.

Diasporas latvieši britu festivālos rādīs poļu dramaturga Slavomira Mrožeka lugas "Atklātā jūrā" iestudējumu Ingmāra Čaklā režijā. Izrādes notiks Mančestrā 15.jūlijā un Birmingemā 17.jūlijā. Izrādes spēlēs latviešu valodā, bet angliski runājošiem skatītājiem būs nodrošināts tiešsaistes sinhronais tulkojums.

"Greater Manchester Fringe" ir skatuves mākslas festivāls, kas katru gadu norisinās no 1.jūlija līdz 31.jūlijam visā Mančestras apkaimē. Festivāls norisinās jau četrpadsmito reizi un programmā iekļautas vairāk nekā sešdesmit izrādes. Izrādi "Atklātā Jūrā" varēs noskatīties 15.jūlijā plkst.19 "Empty Space" teātrī, Mančestrā.

Birmingemas ikgadējais teātra festivāls "Birmingham’s Fringe" ir skatuves mākslas festivāls un platforma

māksliniekiem no visas Lielbritānijas un ārvalstīm, lai demonstrētu savu darbu festivālā, kas norisinās no 10.jūlija līdz 28.jūlijam Birmingemā. Izrādi "Atklātā Jūrā" varēs noskatīties 17.jūlijā plkst.19 "Midlands Art Centre", Birmingemā.

Čaklā atzīmē, ka "Atklātā jūrā" ir poļu rakstnieka Slavomira Mrožeka absurda komēdija, kuras centrā ir trīs izsalkuši džentlmeņi, kas atrodas jūrā uz plosta. Pēc vairākām "jautrām" manipulācijām tikai demokrātija var palīdzēt, lai izlemtu, kurš no viņiem būs nākamā maltīte.

Abos festivālos notiks izrāžu vērtēšana vairākās kategorijās un "Atklātā jūrā" ir iekļauta to iestudējumu vidū, kurus vērtēs un analizēs britu teātra eksperti. Mrožeka lugas "Atklātā jūrā" iestudējums piedzīvoja savu pirmizrādi vēl 2019.gadā Birmingemā, bet toreiz tā tika nospēlēta tikai vienu reizi, jo sakās Covid-19 pandēmijas ierobežojumi.

Izrādi atjaunoja 2023.gadā un tā piedalījusies Diasporas teātru festivālā "Plats solis 2023" Bergenā, Norvēģijā, saņemot Sudraba balvu, Skatītāju simpātiju balvu, režisors Čaklais saņēma festivāla labākā režisora balvu, bet Katrīna Tamisāre saņēma festivāla labākās aktrises balvu.

Latvijas amatierteātru iestudējumu skates "Gada izrāde 2023" žūrija izrādei piešķīra Pirmo pakāpi, kā arī izteica īpašu atzinību režisoram un scenogrāfam "par konceptuālu scenogrāfiju" izrādē "Atklātā jūrā".

Birmingemas Mazais teātris ir dibināts 2018.gada 4.maijā. Izrādes plānots spēlēt gan latviski, gan angliski. Teātris ir pagodināts nest latviešu teātra zinātnieces Līvijas Akurāteres vārdu.