Reformisti pret konservatīvajiem - Irānas prezidenta vēlēšanās izvēršas sīva cīņa

© Unsplash

Piektdien notikušajās Irānas prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvis reformists Masuds Pezeškiāns un stingrās līnijas piekritējs Saīds Džalili, kuriem saskaņā ar sākotnējiem balsu skaitīšanas rezultātiem ir līdzīgas izredzes gūt galīgo uzvaru.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc aptuveni 12 miljonu balsu saskaitīšanas, par Tezeškiānu balsojuši pieci miljoni vēlētāju, kamēr Džalili atbalstījuši 4,9 miljoni.

Trešajā vietā ar 1,6 miljoniem balsu ierindojies parlamenta konservatīvais spīkers Mohammads Bagers Galibafs, bet ceturtais ir politiķis un prokurors Mostafa Purmohammadi, kas savulaik piedalījies politieslodzīto masveida slepkavošanā. Viņu atbalstījuši tikai 95 000 vēlētāju.

Ja nevienam no kandidātiem neizdosies iegūt absolūto vairākumu, nāksies rīkot vēlēšanu otro kārtu, kas notiks 5.jūlijā.

Vēlēšanās bija tiesības piedalīties apmēram 61 miljonam balsstiesīgo pilsoņu.

Vēlēšanu iecirkņus bija paredzēts slēgt piektdien plkst.18.00, taču vēlēšanu komisija pagarināja to darbu līdz pusnaktij.

Prezidenta ārkārtas vēlēšanas tika izsludināts, jo maijā helikoptera katastrofā gāja bojā iepriekšējais prezidents - ultrakonservatīvais Ebrahims Raisi.

Prezidents, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu, Irānā ir otra augstākā amatpersona un vada valdību, savukārt augstākais teokrātiskā režīma līderis ir ājatolla Ali Hameneji.

Svarīgākais