Ukrainas kara 857. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:15]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 29. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:15. Bojāgājušo skaits uzbrukumā Viļņanskas pilsētai palielinājies līdz septiņiem cilvēkiem, ieskaitot divus bērnus. Tāpat, līdz desmit cilvēkiem, palielinājies sprādzienos ievainoto skaits, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Saskaņā ar amatpersonu paziņojumiem, Krievijas spēki veica raķešu triecienu "nedēļas nogalē, dienas vidū, pilsētas centrā, kur nav militārās infrastruktūras un kur cilvēki izbaudīja nedēļas nogali".

19:14. Krievijas spēki sestdienas vakarā uzbrukuši Viļņanskas pilsētai Zaporižjes apgabalā, nogalinot sešus un ievainojot astoņus civiliedzīvotājus, savā "Telegram" kanālā paziņojis apgabala militārās pārvaldes vadītājs Ivans Fjodorovs.

"Bojāts kritiskās infrastruktūras objekts, veikals un vairākas dzīvojamās ēkas," pieminēts paziņojumā.

18:02. Tiekoties Horvātijā, Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba un Ķīnas valdības īpašais pārstāvis Eiropas lietās Vu Hunbo pārrunāja notiekošos centienus panākt taisnīgu un ilgstošu mieru Ukrainā, vēsta paziņojums Kulebas kontā mikroblogošanas vietnē "X".

"Mēs apmainījāmies viedokļiem par turpmākiem centieniem atjaunot taisnīgu un ilgstošu mieru Ukrainā, pamatojoties uz ANO Statūtu un starptautisko tiesību ievērošanu," sacīja Kuleba.

"Es uzsvēru, cik svarīgi ir stratēģiski skatīt mūsu attiecības gan no divpusējās perspektīvas, gan no Ukrainas turpmākās dalības Eiropas Savienībā," piebilda ārlietu ministrs.

16:28. Ukrainas Valsts robežsardzes dienests (VRS) kārtējo reizi uzsvēris, ka jebkādas Ukrainas aizsardzības spēku darbības uz robežas ar Baltkrieviju ir vērstas vienīgi uz Ukrainas aizsardzību no agresīvas rīcības un nav paredzētas citu valstu teritoriju iejaukšanai, ziņo "Ukrainska Pravda".

Kā minēts VRS izplatītajā komentārā: "Baltkrievija pēdējā laikā ir pastiprinājusi savus dezinformācijas centienus saistībā ar Ukrainas pieaugošo [militāro klātbūtni], īpaši [Ukrainas] Žitomiras apgabalā, un [apgalvojusi], ka situācija uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas kļūst arvien saspringtāka."

15:26. Baltkrievijas robežsargi apzsūdzējuši Ukrainas pusi situācijas eskalēšanā, ziņo baltkrievu mediju aģentūra BelTA.

"Situāciju uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas raksturo spriedzes saasināšanās. Rietumvalstu koalīcija mūsu teritorijas tuvumā ir izraisījusi karstu konfliktu. No viņu puses tiek mēģināts ieraut mūsu valsti karā," minēts paziņojumā.

Baltkrievi pauž arī sašutumu par to, ka Ukrainas bruņotie spēki ir izvietojuši radioelektroniskās novērošanas sistēmas un izmantojuši bezpilota lidaparātus izlūkošanai Baltkrievijā, no kurienes tanki un kājnieki iekļuva Ukrainā 2022. gada 24. februārī.

14:19. Sumi apgabala Šostkas rajonā krievi ar dronu uzbrukuši policijas automašīnai, ievainojot vienu cilvēku, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas paziņojumu vēsta "Ukrainska Pravda."

Tiek atzīmēts, ka bezpilota lidaparāta trieciena rezultātā policijas automašīna tika pilnībā iznīcināta. Cietis kāds garāmbraucošais vietējais iedzīvotājs, kurš tika nogādāts slimnīcā.

13:11. Krievi pēdējās diennakts laikā Ukrainā uzbrukuši 110 apdzīvotām vietām un 129 infrastruktūras objektiem, pavēstijusi Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Krievi uzbruka ar dažādiem ieročiem, tostarp mīnmetējiem, tankiem, artilēriju, MLRS, UAV, pretgaisa raķešu sistēmām un taktiskajām lidmašīnām.

12:14. Ukrainas Valsts izmeklēšanas birojs izmeklēs ģenerālleitnanta Jurija Sodola rīcību Harkivas frontes aizsardzības komandēšanas laikā un citus faktus, uz kuriem norādījis "Azov" brigādes štāba priekšnieks Bohdans "Tavrs" Krotevičs, ziņo "Ukrainska Pravda".

Medija avoti tiesībsargājošajās iestādēs atzīmē, ka VBI ir atbildējusi Krotēvičam, ka tika ņemts vērā viņa paziņojums par faktiem par iespējamu varas ļaunprātīgu izmantošanu un karaspēka nekompetentu vadību, ko izdarījis Horticas spēku operatīvās stratēģiskās grupas komandieris Jurijs Sodols.

11:03. Sestdienas rītā turpinās meklēšanas un glābšanas darbi kādā Krievijas raķešu uzbrukumā cietušajā Dņipro pilsētas augstceltnē, un līdz šim izblābti divi cilvēki, atsaucoties uz Ukrainas Iekšlietu ministriju, ziņo "Ukrainska Pravda".

Uz rīta pusi upuru skaits nav pieaudzis, Kā ziņots, ka viens cilvēks ir gājis bojā un 12 ievainoti.

Vienā kāpņu telpā izpostīti dzīvokļi no septītā līdz desmitajam stāvam, bojātas vienpadsmit automašīnas. Meklēšanas un glābšanas darbu laikā tika likvidēts ugunsgrēksun izvestas 190 tonnas būvgružu.

10:03. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 541 560 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1070 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8073 tankus, 15 505 bruņutransportierus, 14 480 lielgabalus un mīnmetējus, 1109 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 871 zenītartilērijas iekārtu, 360 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 538 bezpilota lidaparātus, 2331 spārnoto raķeti, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 568 automobiļus un autocisternas, kā arī 2436 specializētās tehnikas vienības.

08:55. Ukrainas spēki iznīcinājuši visus 10 Krievijas "Shahed" bezpilota kaujas lidaparātus, kas sūtīti pret Ukrainu naktī no 28. uz 29. jūniju.

Gaisa spēku komandieris Mikola Oļeščuks paziņojis, ka bezpilota lidaparāti tika palaisti no Primorsko-Ahtarskas apgabala Krievijā.

"Ukrainas gaisa spēku iznīcinātāju, pretgaisa raķešu vienību, mobilo ugunsgrupu un elektroniskās karadarbības sistēmu kaujas centienu rezultātā tika notriekti visi 10 "Shahed" bezpilota lidaparāti," paziņoja Oļeščuks.

00:10 ASV un astoņas Eiropas valstis nodrošinās Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas un tām paredzētas raķetes.

Premjerministrs Deniss Šmigals par to paziņoja teletona laikā. "Starptautiskie partneri saprata, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzības stiprināšana ir pirmā prioritāte. Tā rezultātā mums ir konkrēti rezultāti gan no prezidenta, gan visas Ukrainas komandas.

Itālija nodos otro SAMP-T sistēmu, kas spēj pārtvert ballistiskās raķetes, Rumānija nodrošinās sistēmu Patriot, bet Vācija nodos sistēmas Patriot, IRIS-T un Gepard.

Svarīgākais