Ukrainas kara 856. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:15]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 28. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:15 Šodien krievu okupanti palielina uzbrukumu intensitāti, meklējot veidus, kā ielauzties Ukrainas aizsardzībā un mēģināt izspiest ukraiņu vienības no ieņemtajām līnijām. Militāro sadursmju skaits visā frontes līnijā pieauga līdz 131.

20:02. Krievijas armija apšaudījusi Hersonas apgabala Berislavas rajona Novooleksandrivkas ciemu. Apšaudē gāja bojā 58 gadus veca sieviete, bet vēl viena sieviete tika ievainota, vēsta pravda.com.ua.

19:40 Somijas prezidents Aleksandrs Stubs, sekojot valdības priekšlikumam, nolēmis piešķirt jaunu palīdzības paketi Ukrainai, paziņoja Somijas Aizsardzības ministrija.

Tiek lēsts, ka militārās palīdzības pakete ir 159 miljonu eiro apmērā, taču drošības apsvērumu dēļ netiek atklāts, ko tieši tā ietver un kad palīdzība tiks nogādāta.

"Somija ir apņēmusies atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret Krievijas nepamatoto uzbrukumu. Runa ir ne tikai par Ukrainu, bet galu galā par visu brīvo tautu tiesībām pastāvēt. Mēs, somi, no savas vēstures zinām, cik svarīgs ir šis jautājums," tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā presei citēts valsts aizsardzības ministrs Anti Hekenens.

Paziņojumā arī norādīts, ka Somijas sniegtās militārās palīdzības kopējā vērtība ir sasniegusi 2,2 miljardus eiro.

19:00 Krievijas armija munīcijas nomešanai ir sākusi izmantot smagos rūpnieciskos bezpilota lidaparātus, piemēram, Baba Yaga. Par to ziņoja Semjuels Bendets, Amerikas drošības centra (CNAS) pētnieks, robotikas jomas eksperts.

Viena no smagā drona izmantošanas iespējām ir nepieciešamo priekšmetu nogādāšana priekšējās pozīcijās. Pateicoties lielajai kravnesībai, operatori var ātri nosūtīt munīciju, medicīnas preces un pārtiku karavīriem frontes līnijā.

17:45 Burštinas termoelektrostaciju Ivanofrankovskas apgabalā, kas tika smagi bojāta Krievijas apšaudes laikā, nevar atjaunot.

16:24. Krievijas aviācijas triecienā piektdienas rītā Doneckas apgabala Ņujorkas ciematā nogalināti četri mierīgie iedzīvotāji, bet vēl trīs cilvēki, tajā skaitā astoņus gadus veca meitene (viņas stāvoklis tiek raksturots kā smags), ievainoti, pavēstīja apgabala prokuratūra.

"2024.gada 28. jūnija rītā Krievijas okupācijas karaspēks atkal bombardēja Toreckas teritoriālo kopienu. Atbilstoši provizoriskajai informācijai ienaidnieks veica triecienu Ņujorkas ciematam, pielietojot [vadāmo aviobumbu] "UAB-250"," norādīja prokuratūra.

15:01. Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu" un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģenerālštābā.

Atbilstoši situācijai šodien atšķirība Ukrainas un Krievijas karavīru raidīto šāvienu ziņā ir sarukusi, un tas noticis, jo uzlabojusies Ukrainas karavīru apgāde ar šāviņiem, bet Krievijas karavīri sāk izjust "šāviņu badu", skaidroja avots.

"Šodien munīcijas izmantošanas attiecība jau ir 1:3. Piegādes mums ir palielinājušās, bet krieviem - samazinājušās. Viņi sāk izjust šāviņu badu."

14:05. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka virs Belgorodas apgabala teritorijas iznīcināts neliela izmēra gaisa balons. Balons krievu gaisa telpā esot ielidojis no Ukrainas.

Kā minēts paziņojumā: "dežūrējošie pretgaisa aizsardzības spēki virs Belgorodas apgabala teritorijas konstatēja un iznīcināja neliela izmēra gaisa balonu. Balons tika palaists no Ukrainas teritorijas."

Tomēr jāņem vērā, ka Krievijas varas iestādes regulāri izziņo nepatiesu informāciju.

13:05. Krievijas karaspēks Harkivas apgabala Vovčanskā, iespējams, zaudējis veselu gaisa desanta brigādi, vēsta žurnāls "Forbes".

"Krievijas uz Uzvaras dienu izvērstais uzbrukums Krievijas karaspēkam pārvērties par asinspirti," teikts publikācijā.

Krievijas 83.gaisa desanta brigāde, visticamāk, atkāpās no Vovčanskas pēc trīs nedēļas ilgušās un dārgi maksājušās izvietošanas - lai atjaunotu kaujas spējas lielā upuru un karot atteikušos karavīru skaita dēļ.

12:01. Somija paziņojusi par 24. militārās palīdzības paketes nodošanu Ukrainai. Tiek lēsts, ka tā Somijai izmaksās aptuveni 159 miljonus eiro. Somijas Ukrainai piegādātā aizsardzības aprīkojuma kopējā vērtība šobrīd ir 2,2 miljardi eiro.

11:06. Šonedēļ apšaudes un ugunsgrēka rezultātā iznīcināta ārējā radiācijas monitoringa stacija pie Zaporižjas atomelektrostacijas, paziņoja Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Tiek uzsvērts, ka tas vēl vairāk samazinājis spēju noteikt un izmērīt jebkādu radioaktīvo noplūdi avārijas gadījumā.

Iznīcinātais objekts atrodas aptuveni 16 kilometrus uz dienvidrietumiem no stacijas.

"Kopš 2022.gada sākuma vairākas radiācijas monitoringa stacijas 30 kilometru zonā ap ZAES dažādos laikos izgājušas no ierindas konflikta radīto bojājumu dēļ. Četras stacijas jeb vairāk nekā ceturtā daļa no 14 stacijām, kas pastāvēja pirms konflikta, pašlaik ir nepieejamas," teikts IAEA ziņojumā.

10:30. Eiropas Savienība (ES) kopā ar G7 valstu partneriem nodrošinās 50 miljardu ASV dolāru aizdevumu Ukrainai, ko atmaksās no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, liecina Eiropadomes paziņojums.

ES samitā ceturtdien Eiropas valstu līderi vienojušies, ka finansējums būs aizdevumu veidā, ko nodrošinās un atmaksās ar ieņēmumiem no iesaldētajiem aktīviem, kā arī nākotnes plūsmām. Mērķis ir kopā ar G7 partneriem sasniegt aptuveni 50 miljardus eiro. "Saskaņā ar ES tiesību aktiem Krievijas aktīviem jāpaliek iesaldētiem, līdz Krievija beigs karu pret Ukrainu un kompensēs tai šī kara radītos zaudējumus," norādīts ES Padomes paziņojumā.

09:20. ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps debatēs ar pašreizējo Baltā nama vadītāju Džo Baidenu sacīja, ka Kremļa valdnieka Vladimira Putina izvirzītie priekšlikumi kā nosacījumi Krievijas Federācijas pret Ukrainu uzsāktā kara izbeigšanai ir "nepieņemami".

08:40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 540 490 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1170 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8066 tankus, 15 480 bruņutransportierus, 14 423 lielgabalus un mīnmetējus, 1109 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 871 zenītartilērijas iekārtu, 360 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 509 bezpilota lidaparātus, 2329 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 514 automobiļus un autocisternas, kā arī 2431 specializētās tehnikas vienību.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

06:44. Igaunija un Lietuva ceturtdien Briselē parakstīja divpusējus drošības līgumus ar Ukrainu.

No Igaunijas puses līgumus parakstīja premjerministre Kaja Kallasa, bet no Lietuvas puses - prezidents Gitans Nausēda. Savukārt no Ukrainas puses abus līgumus parakstīja prezidents Volodimirs Zelenskis.

Līgumi paredz padziļināt sadarbību drošības jomā un sniegt ilgtermiņa atbalsu Ukrainai.

00:10. ASV, Izraēla un Ukraina sarunās cenšas vienoties par 8 pretgaisa aizsardzības sistēmām "Patriot" piegādi Kijivai, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais