Latvijas Putins nomainījis uzvārdu

© Scanpix

Bijušais Latvijas izlases kamaniņu braucējs Kristens Putins uzvārda dēļ bieži saņēmis humora devu un pozitīvu attieksmi no dzīves laikā satiktajiem cilvēkiem, tomēr apstākļi mainījās Krievijas prezidenta Vladimira Putina izvērstā kara dēļ Ukrainā, raksta TVNET.

Sportists nolēma mainīt savu uzvārdu, lai turpmāk tā dēļ nebūtu jācieš ne viņam pašam, ne viņa ģimenei.

Iepriekš sportists vairākkārt izteicies, ka ar viņa uzvārdu saistās tikai pozitīvi brīži, taču izveidojušās situācijas dēļ viņš nolēmis mainīt uzvārdu un uz visiem laikiem beigt asociēties ar Krievijas prezidentu.

“Agrāk ar to nebija nekādu problēmu. Ar šo uzvārdu dzīvot bija interesantāk. Daudzi cilvēki domāja, kur es dabūju šo uzvārdu. Savā ziņā bija pat pozitīvas emocijas,” stāstīja bijušais kamaniņu braucējs.

"Es nekad neesmu saskāries ar naidu pret mani. Kad nodarbojos ar sportu, protams, krievu sportisti pret mani izturējās īpaši, jo, viņuprāt, tas ir ļoti cienījams uzvārds,” atzīmēja Kristens.

Pēc viņa teiktā, Latvijas sportisti vienmēr ir bijuši draugi ar Krievijas sportistiem:

"Viņu pārī bija kamaniņu braucējs Medvedevs, tāpēc viņi jokoja, ka būtu smieklīgi, ja viņi mūs ieliktu vienās kamanās."

Tomēr, kas attiecas uz uzvārda maiņu, Kristens saka: “Es esmu pret jebkādu militāru konfrontāciju, īpaši pret okupāciju. Cieš daudzi nevainīgi cilvēki. Arī daudzi karavīri iet bojā, un viņi, iespējams, pat nezina, kāpēc viņiem jācīnās.”

“Lai kādas būtu domstarpības starp valstīm, tās ir jāatrisina diplomātiski un ar politisku sankciju palīdzību. Ne ar militāru darbību - tas ir nepieņemami. Es paužu savu nostāju, mainot uzvārdu. Es nevēlos, lai mani bērni dzīvo ar viņa uzvārdu. Es domāju, ka visi saprot, ka Putina vārds nozīmē daudz vairāk nekā agrāk,” viņš sacīja.

Sportists ar sievu nolēma pieņemt tēva uzvārdu - Rode.

“Uzvārds Putins cēlies no Latgales. Tam bija arī dažādas galotnes. Esmu dzirdējis dažādus variantus. Šķiet, ka vārda sakne ir “putns”. Varbūt, ka tas ir latviešu uzvārds, bet es nezinu sīkāku vēsturi. Patiesībā Latvijā joprojām ir cilvēki ar uzvārdu Putins. Mūsu ģimene nav vienīgā, kurai ir šāds uzvārds, es to iepriekš nezināju," skaidroja Kristens.

Kad viņš guva pirmos panākumus kamaniņu sportā, žurnālisti dažkārt pieļāva kļūdas viņa uzvārdā. Arī ikdienā viņš dažkārt jau iepriekš sagatavoja personu apliecinošus dokumentus, lai nerastos precizējoši jautājumi - vai viņš tiešām ir Putins?

Kristens un viņa māte bija pēdējie savā ģimenē, kam ir uzvārds Putins.

“Citu ģimenes locekļu ar šādu uzvārdu nav,” sacīja Kristens.

“Mūsu ģimenē nebūs neviena cita ar tādu uzvārdu, taču par to nav jāuztraucas. Ir daudz svarīgākas lietas. Es negribu minēt citus piemērus, bet Putins tagad ir vienā grozā ar Staļinu un citiem vārdiem, kas saistīti ar militārām operācijām," sacīja bijušais sportists.

“Skolas laikā lielāku uzmanību pievērsa manas vecāku paaudzes cilvēki - tie, kas vēl pārdzīvoja PSRS laikus. Jaunā paaudze šeit, Latvijā, tam nepievērsa īpašu uzmanību. Jā, viņi saprata, kas tas par uzvārdu, bet pret to izturējās diezgan vēsi. Tāpēc mans uzvārds netraucēja integrēties sabiedrībā un varēju dzīvot mierā,” atceras Kristens.

“Skolas gados uzvārds vairāk raisīja pozitīvas nekā negatīvas emocijas. Skolotāji un klasesbiedri redzēja, ka esmu latvietis un mani vecāki - latvieši. Tas ir tikai uzvārds, tie ir tikai burti. Mans uzvārds lika pasmaidīt. Un pat ne noraidoši, bet tikai pasmaidīt un jautāt - no kurienes tu to ņēmi?” viņš atceras.

Pēc uzvārda maiņas Kristens turpina pozitīvi atcerēties laiku, kad viņas pasē vēl bija rakstīts “Putins”.

"Man nepatīk runāt par sevi, bet es cenšos būt pozitīvs cilvēks - atbildot uz smaidu ar smaidu. Mans vecais uzvārds asociējās nevis ar karu, bet gan ar citu cilvēku smaidiem. Taču turpmāk situācija būs pavisam cita, jo sabiedrībā ir daudz cilvēku, kuri nespēj nošķirt krievu tautu no konkrēta cilvēka, kas nes manu veco uzvārdu. Pirmkārt, tā ir rūpes par manu sievu un bērniem, lai viņiem nebūtu nekādu problēmu uzvārda dēļ,” viņš stāsta.

“Man nav nekas pret krievu tautu. Krievu valoda man nav netīrs vārds. Ukraiņiem ir šīs sāpes, un tas ir diezgan saprotami,” secināja Kristens.