Kāpēc Ziemeļkorejā liek cietumā par džinsu valkāšanu?

© Pixabay.com

Ziemeļkoreja ir pazīstama ar saviem stingrajiem noteikumiem un ierobežojumiem - tur ir aizliegtas daudzas lietas, ko pavisam brīvi var darīt citās valstīs. Kāpēc Ziemeļkorejā liek cietumā par džinsu valkāšanu? Stāsta unian.net.

Viens no pārsteidzošākajiem valsts aizliegumiem attiecas uz apģērbu - Ziemeļkorejā ir aizliegts valkāt džinsus. Šim aizliegumam ir pat vairāki iemesli, kas sakņojas valsts politiskajās, ideoloģiskajās un kultūras īpatnībās.

Džinsi tiek uzskatīti par Rietumu kultūras simbolu, ko KTDR valdība kategoriski neatbalsta. Tas nozīmē, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Ziemeļkorejā nedrīkst valkāt džinsus, ir varas iestāžu vēlme novērst Rietumu ietekmi uz vietējiem iedzīvotājiem.

Paziņojot par savu vēlmi saglabāt savu unikalitāti un neatkarību no Rietumu ietekmes, Ziemeļkorejas vadība izmanto apģērbu kā kontroles un propagandas instrumentu. Džinsu aizliegums palīdz varas iestādēm novērst Rietumu ideālu izplatīšanos un saglabāt pilsoņu lojalitāti valsts vērtībām.

Džinsi, kas ASV parādījās kā darba apģērbs, laika gaitā kļuva par brīvības, demokrātisko vērtību un jauniešu kultūras simbolu. KTDR kontekstā, kur režīms cenšas kontrolēt visus pilsoņu dzīves aspektus, šādi simboli tiek uztverti kā draudi un džinsu valkāšanu var uzskatīt pat kā atbalstu Rietumu ideāliem, kas ir nepieņemami Ziemeļkorejas sabiedrības stingrajās robežās.

Aizlieguma pārkāpšana var radīt nopietnas sekas ziemeļkorejiešiem - tas var ietvert naudas sodus, arestus un pat cietumsodu, turklāt dažos gadījumos pārkāpumu var uzskatīt pat par politisko nodevību, par ko draud vēl bargāki sodi.

Svarīgākais