Ukrainas kara 855. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:01]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 27. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:01. 27. jūnija dienā kaujas sadursmju skaits visā frontes līnijā palielinājās līdz 104. Karstākie bija Toreckas un Pokrovska virzieni, kuriem nācās izturēt pusi no visiem Krievijas šodienas uzbrukumiem.

Avots : Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba

21:14. Bulgārijas prezidents Rumens Radevs, kas tiek uzskatīts par Krievijas atbalstītāju, nepiedalīsies jūlijā gaidāmajā NATO Vašingtons samitā, ceturtdien paziņojusi viņa kanceleja.

Radeva lēmums tiek skaidrots ar valdības īstenoto politiku attiecībās ar Ukrainu.

Radevs atteicies vadīt Bulgārijas delegāciju savu domstarpību dēļ ar valdību par atsevišķām Bulgārijas nostādnēm gaidāmajā samitā, teikts prezidenta preses dienesta paziņojumā.

20:39. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā aģentūrai AFP sacīja, ka Krievijas karaspēks nav spējīgs uz "nozīmīgiem izrāvieniem" kaujas laukā Ukrainā, savukārt Kijeva tai nodara ievērojamus postījumus ar triecieniem dziļi Krievijas teritorijā.

19:59. Ukrainas drošības līgumā ar Eiropas Savienību (ES) atkārtoti ir apstiprinātas tādas ES iniciatīvas kā Ukrainas karavīru apmācība, kā arī ilgtermiņa saistības piegādāt Ukrainai artilēriju un pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai palīdzētu Kijivai cīņā pret Krievijas agresiju.

Ir iekļauti arī plāni plašākai sadarbībai, aizsargājoties pret Krievijas kiberuzbrukumiem un dezinformāciju.

18:54. Ārlietu ministre Baiba Braže (JV) aicina Latvijas ražojošos un eksportējošos uzņēmumus pievērst pastiprinātu uzmanību eksporta partneriem trešajās valstīs, lai nepieļautu militārajā rūpniecībā izmantojamo preču nonākšanu Krievijas rīcībā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM norāda, ka Latvijas uzņēmēju iesaiste Ukrainas rekonstrukcijā un attīstības sadarbības grantu projekti, sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, ekonomiskā drošība, Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības politika bija galvenie Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un ĀM tikšanās laikā, kas notika piektdien.

Ārlietu ministre uzsvēra, ka ĀM jau iepriekš ir tikusies ar vairākiem Latvijas uzņēmumiem, kuru saražotā produkcija caur trešajām valstīm bija nonākusi Krievijas tirgū.

18:09. Harkivas apgabala militārās administrācijas vadītājs Oļehs Siņehubovs paziņojis, ka Krievijas uzbrukumā 27. jūnijā ievainoti četri cilvēki.

"Cietušo skaits pieaudzis līdz četriem. Vēl divi cilvēki cieta no akūtām stresa reakcijām," Siņehubovs apgalvoja savā kanālā "Telegram".

Uzbrukuma rezultātā izpostītas mājas un sabojājot vietējās augstskolas studentu kopmītnes. Sprādziena vilnis sabojāja logus arī divām citām akadēmiskajām ēkām.

17:03. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien Briselē parakstījis drošības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Līgums par ilgtermiņa drošības garantijām Ukrainai parakstīts pēc mēnešiem ilgām sarunām starp ES dalībvalstīm. Tas cita starpā paredz ciešāku sadarbību starp Ukrainas un ES aizsardzības rūpniecību un jaunu krīzes konsultāciju procedūru starp Briseli un Kijivu.

Ja pēc pašreizējā kara beigām Krievija Ukrainai uzbruks trešo reizi, pēc pieprasījuma, ko izteikusi viena no pusēm, 24 stundu laikā starp Kijivu un ES notiks drošības konsultācijas, lai apspriestu bloka iespējamo atbalstu ukraiņiem.

16:01 Pirmo reizi tiešsaistē tika demonstrēta AASM Hammer bumbu palaišana no MiG-29 lidmašīnas. Par šo bumbu piegādi oficiāli tika paziņots 2024. gada janvārī.

Tiešsaistē parādītajos kadros redzams, kā no MiG-29 tiek nomests AASM Hammer. Pirmo reizi šīs bumbas ar šo lidmašīnu izgaismojās martā. Pilots veica lidojumu ļoti zemā augstumā, jo bija jāslēpjas no ienaidnieka radariem, pēc tam pacēla lidmašīnas degunu 45 grādu leņķī un strauji uzrāvās debesīs.

15:42 Krievija uz karu Ukrainā nosūtījusi aptuveni 10 000 migrantu, kas saņēmuši Krievijas pilsonību, pavēstījis Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins.

Bastrikins izteicies, ka "notverti" vairāk nekā 30 000 imigranti, kas ieguvuši Krievijas pilsonību, taču nav vēlējušies reģistrēties karadienestam. Viņi ir iekļauti karaklausībai pakļauto reģistrā, un aptuveni 10 000 jau nosūtīti uz fronti.

Viņš arī norādījis, ka šādā veidā varasiestādes "sākušas īstenot konstitūcijas un likumu normas".

"Mums vaicā: "Kāpēc mums tur vajadzīgi šie biedri?" Lai raktu tranšejas un veidotu nocietinājumus. Tam ir vajadzīgas patiešām labas darba rokas. Viņi šodien papildina mūsu aizmugures vienību rindas," apgalvojis Bastrikins.

Krievijas drošības iestādes regulāri veic reidus uzņēmumos, kuros strādā viesstrādnieki.

Viņiem tiek izsniegtas pavēstes vai arī viņi tiek nogādāti kara komisariātos.

Migrantiem bez Krievijas pilsonības tiek solīts paātrinātā kārtībā izsniegt Krievijas pases, ja viņi parakstīs līgumu ar Aizsardzības ministriju.

15:06 Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals sacīja, ka Ukraina saņēmusi Eiropas Savienības finansiālā atbalsta daļu 1,9 miljardu eiro apmērā.

14:06 Ukraina sistemātiski iznīcina Krievijas pretgaisa aizsardzību īslaicīgi okupētajā Krimā, taču nesteidzas iznīcināt tiltu, intervijā izdevumam Novinarna sacīja ATO veterāns un militārais eksperts Jevgeņijs Dikijs. "Tā ir mērķtiecīga kampaņa, kurā ir iesaistītas visas mūsu militārās nodaļas." Pēc Dikija teiktā, tagad Ukraina neiznīcina Krimas tiltu, jo tai ir iespēja iznīcināt Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu.

12:50. NATO dalībvalstis pašlaik apspriež ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga ideju par iespēju ik gadu Ukrainai sniegt 40 miljardu eiro lielu atbalstu, raksta pravda.com.ua.

11:39. Ķīna Krievijas-Ukrainas karā nav neitrāla, bet faktiski nostājusies Krievijas pusē, nodrošinot tehnoloģijas un uzturot tirdzniecības saites, runājot Ķīnas finanšu centrā Šanhajā, sacīja ASV vēstnieks Ķīnā Nikolass Bērnss.

Krievijas pilna mēroga iebrukums, kas ilgst jau trešo gadu, kļuvis par eksistenciālu krīzi Eiropā, norādīja diplomāts.

10:10. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz ceturtdienu notriekuši piecas no sešām krievu raķetēm un visus 23 trieciendronus, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Krievija izšāva pret Ukrainu vienu aeroballistisko raķeti H-47M2 "Kinžal", četras spārnotās raķetes "Kalibr", vienu vadāmo aviācijas raķeti H-59/H-69 un 23 trieciendronus "Shahed-131/136".

09:22. Ukrainā pretgaisa aizsardzības sistēmu raķešu trūkums neļauj aizsargāt pēc uzbrukumiem jau izremontētos enerģētikas objektus, ziņo ASV Kara studiju institūts (ISW).

Ukrainas energouzņēmuma DTEK izpilddirektors Dmitro Saharuks laikrakstam "Kyiv Post" sacīja, ka uz katru pārtvērējraķeti, kas Ukrainai ir nepieciešama aizsardzībai pret Krievijas triecieniem enerģētikas sistēmai, Krievijai ir piecas vai sešas raķetes, ko izšaut uz Ukrainu. Pēc viņa teiktā, ja Krievija izšauj desmit raķetes uz kādu mērķi Ukrainā, Ukrainas spēkiem būtu jāatbild ar vismaz 12 raķetēm, lai adekvāti aizsargātos pret uzbrukumu.

08:37. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 539 320 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1260 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8042 tankus, 15 459 bruņutransportierus, 14 363 lielgabalus un mīnmetējus, 1108 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 868 zenītartilērijas iekārtas, 359 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 459 bezpilota lidaparātus, 2324 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 468 automobiļus un autocisternas, kā arī 2420 specializētās tehnikas vienības.

08:11. Ņemot vērā, ka pakāpeniski ir ievērojami samazinājies to Ukrainas bēgļu skaits, kuriem nepieciešami Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārvaldes pakalpojumi, no šodienas pārvalde pārtrauks darbību Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem, informē pārvalde.

No jūlija pakalpojumus Ukrainas civiliedzīvotājiem Rīgā turpinās sniegt četrās pārvaldes teritoriālajās nodaļās - Rīgas 1. nodaļā, Rīgas 2. nodaļā, Rīgas 3. nodaļā un Rīgas 4. nodaļā. Pakalpojums tiks sniegts "dzīvās rindas" kārtībā, klientiem vēršoties pie pārvaldes klientu apkalpotājiem nodaļu informācijas centros.

07:08. Ziemeļkoreja jūlijā nosūtīs militāros būvniecības un inženiertehniskos spēkus, lai piedalītos "atjaunošanas darbos" okupētajā Doneckas apgabalā, vēsta Dienvidkorejas telekanāls "Chosun".

Telekanāls atsaucas uz Dienvidkorejas amatpersonu, ka Ziemeļkoreja jau jūlijā uz Doneckas apgabalu nosūtīs lielus inženiertehniskos spēkus, lai atjaunotu infrastruktūru.

00:10 Kamēr krievi gatavo medību dronus ar tīkliem, ukraiņu atraduši vieglāku veidu, kā nomedīt ienaidnieka dronus. Interesantu video publicējis portāls "WarArchive".

Publicētajos kadros redzams, kā ukraiņu drons, kuram piestiprināta parasta koka nūja, uzbrūk krievu dronam. Lai iznīcinātu ienaidnieka dronu, pietika vienkārši iedurt šo nūju vienā no tā propelleriem. Video ir uzskatāmi redzams, kā šī uzbrukuma rezultātā krievu drons nokrīt.