Abortu aizliegums Teksasā, iespējams, izraisījis būtisku zīdaiņu mirstības pieaugumu

© Unsplash

Jauns pētījums par zīdaiņu mirstību liecina, ka Teksasas štatā ASV pēc striktā sešu nedēļu aizlieguma ieviešanas zīdaiņu nāves gadījumu skaits bijis daudz lielāks nekā pārējā valstī.

Divus gadus pēc tam, kad Augstākā tiesa atcēla federālo abortu aizsardzību, jauns pētījums parāda Teksasas ierobežojošo abortu likumu nāvējošās sekas, raksta "Dallas News”.

Teksasas aizliegums veikt abortus vēlāk par sesto grūtniecības nedēļu stājās spēkā 2021. gadā un kļuva par gandrīz pilnīgu aizliegumu pēc lēmuma 2022. gadā.

Amerikas Medicīnas asociācijas (JAMA) Pediatrijas nodaļa atklāja, ka zīdaiņu mirstības līmenis Teksasā no 2021. līdz 2022. gadam ir palielinājies par 12,9 procentiem, salīdzinot ar tikai 1,8 procentiem pārējās Amerikas Savienotajās Valstīs.

Pētījumā secināts, ka štata stingrie abortu ierobežojumi var negatīvi ietekmēt zīdaiņu veselību, radot jautājumu par to, vai štatos ar līdzīgiem aizliegumiem nākamajos gados var būt līdzīgi rezultāti. Proti, pētījumā nav iekļauta ietekme uz veselību, jo Teksasā tika aizliegti arī plānveida aborti.

No 2021. līdz 2022. gadam reģistrēto zīdaiņu nāves gadījumu skaits Teksasā palielinājās no 1985 līdz 2240 jeb tika piedzīvoti 255 papildu nāves gadījumi. Tai skaitā iedzimtu anomāliju izraisīto nāves gadījumu skaits Teksasā pieauga par 22,9%, salīdzinot ar 3% samazinājumu pārējā valstī.

"Rezultāti liecina, ka ierobežojošai abortu politikai var būt nozīmīgas neparedzētas sekas attiecībā uz traumām ģimenēm un medicīniskajām izmaksām zīdaiņu mirstības pieauguma rezultātā," secināts pētījumā.

Rezultāti ir pretrunā ar abortu apkarošanas aizstāvju argumentiem, ka štata pilnīgais aizliegums nav palielinājis nāves gadījumu skaitu un piedāvā pietiekamu rīcības brīvību mātēm un zīdaiņiem dzīvībai bīstamos vai ārkārtas gadījumos.

Šā mēneša sākumā Teksasas Medicīnas padome pabeidza savu lēmumu par ārkārtas izņēmumiem štata abortu aizlieguma gadījumā, atsakoties sniegt atbilstošu medicīnisko stāvokļu sarakstu un pieprasot ārstiem pamatot ārkārtīgi politizētās medicīniskās procedūras izmantošanu, kas var radīt juridiskas sekas.

Svarīgākais