Ukrainas kara 854. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:01]

© Unsplash

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 26. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:01 Ziemeļkoreja uz okupēto Doņecku nosūtīs inženieru vienību. Tā ziņo starptautisko attiecību eksperts Samuels Ramani.
Vienlaikus Ramani uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka Ziemeļkoreja tuvākajā laikā sūtīs savus karavīrus palīdzēt Maskavai.

21:03 Krievijas karaspēka pārsvars artilērijas izmantošanā pakāpeniski samazinās, un izšauto šāviņu attiecība ir samazinājusies līdz trīs pret viens, ziņo avots Ukrainas ģenerālštābā.

Ja 2024.gada sākumā lielā munīcijas trūkuma dēļ ukraiņi uz katriem septiņiem Krievijas artilērijas šāvieniem atbildēja ar vienu šāvienu, tad tagad šī attiecība ir samazinājusies līdz 3:1, norādīja avots.

Februāra beigās Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka artilērijas šāvienu attiecība 3:1 vai 1,5:1 par labu krieviem būtu pietiekama, lai atstumtu Krievijas karaspēku.

19:49 Krimā vairāki lielākie interneta pakalpojumu sniedzēji tika pakļauti masveida kiberuzbrukumam. Kā atzīmē sarunu biedrs Galvenās izlūkošanas direkcijā, uzbrukumu veica Ukrainas militārās izlūkošanas kiberspeciālisti. Tiek ziņots, ka uzreiz tika skārti vairāki lielie pakalpojumu sniedzēji Krimā.

Vietējā okupācijas administrācija brīdināja pussalas iedzīvotājus, ka tuvākajā laikā iespējami pārtraukumi interneta pieslēgumā.

18:59. Jaunais Slovākijas prezidents Pīters Pelegrīni paziņojis, ka viņa valsts piedalās Čehijas iniciatīvā par artilērijas šāviņu iegādi Ukrainai. Jo īpaši iegādātā munīcija tiek modernizēta Slovākijas rūpnīcās, jaunais prezidents paziņojis preses konferencē.

Pelegrīni sacīja, ka Bratislava atbalsta Kijevu lietās, par kurām bieži netiek runāts, piemēram, elektroenerģijas piegādē, lai novērstu Ukrainas energosistēmas sabrukumu. Valsts galva arī apliecināja, ka Slovākija atbalsta Čehijas iniciatīvu munīcijas iegādē Ukrainai.

18:07. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstījis likumu, kas Ukrainā oficiāli nosaka angļu valodu kā starptautiskās saziņas valodu, vēstīts Augstākās Radas interneta vietnē.

Likumā ir iekļauts arī to amatu saraksts, kuros nepieciešama brīva angļu valoda. Lai gan tas lielākoties attieksies uz valsts augstākajām amatpersonām, ierēdņi, kuri runā angļu valodā, saņems 10% piemaksu pie algas.

Tāpat likumprojekts regulē specifiskas iezīmes, kas saistītas ar angļu valodas lietošanu valsts un pašvaldību iestādēs, neatliekamās palīdzības dienestos, šķērsojot valsts robežu, kā arī izglītības, kultūras, transporta, veselības aprūpes un citās jomās.

16:57. Situācija Harkivas apgabala Vovčanskā ir mainīga, tur turpinās ielu kaujas, trešdien pavēstīja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs.

"Attiecībā uz situāciju Vovčanskā. Situācija ir nepastāvīga. Ielu kaujas turpinās. Bloķēti vairāki desmiti okupantu vienā no Vovčanskas pilsētas rūpniecības uzņēmumiem. Krievi cenšas izlauzties, taču šajā virzienā cieš pastāvīgus zaudējumus," platformā "Telegram" pauda Siņehubovs.

"Mūsu karaspēka uzdevums ir nodarīt maksimālus zaudējumus Lipcu un Vovčanskas virzienos. Turklāt iznīcināt maksimālu daudzumu dzīvā spēka, militārās tehnikas un ieroču," uzsvēra apgabala vadītājs.

16:00. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sūtņi trešdien vienojās par jaunām sankcijām pret Baltkrieviju saistībā ar karu Ukrainā, lai tās ciešāk saskaņotu ar soda pasākumiem pret Krieviju, tādējādi cenšoties ierobežot izvairīšanos no tām, paziņoja amatpersonas. "ES vēstnieki principā vienojās par jaunu sankciju paketi, kas vērsta pret Baltkrieviju," paziņoja ES prezidējošā valsts Beļģija. "Šī pakete pastiprinās mūsu pasākumus, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, tostarp apkarojot sankciju apiešanu."

15:22. Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 26.jūnijā, Strasbūrā piedalījās asamblejas vasaras sesijas centrālajās debatēs par atbalstu Ukrainai. Asambleja apstiprināja trīs rezolūcijas, kas tostarp pauž atbalstu speciālā tribunāla Krievijas saukšanai pie atbildības izveidei, balstoties uz īpašu līgumu starp Eiropas Padomi un Ukrainu.

14:10. Lietuvas Valsts aizsardzības padome trešdien atbalstīja plānu ik gadu palīdzībā Ukrainai piešķirt vismaz 0,25% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). "Valsts aizsardzības padomes locekļi vienojās, ka Lietuvas militārā un drošības palīdzība nākamajos trīs gados nedrīkst būt mazāka par 0,25% no IKP jeb 190 miljoniem eiro gadā pēc pašreizējiem datiem," pēc padomes sēdes žurnālistiem teica Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenais padomnieks drošības jautājumos Ķēstutis Budris.

12:54. Krievijas armija naktī no 25. uz 26. jūniju ar ballistiskajām raķetēm uzbruka Odesas apgabala civilajai infrastruktūrai. Uzbrukumā nodarīti bojājumi vietējās varas iestādes ēkai, ziņo pravda.com.ua.

12:06. Krievijas okupētajā Krimā Čaudas ragā Krievijas armijas poligonā, no kura okupanti uz Ukrainu raida lidrobotus "Shahed", izcēlies ugunsgrēks, vēsta "Radio Brīvība".

Ugunsgrēks redzams no satelīta uzņemtajos attēlos. Tie publicēti NASA ugunsgrēku monitoringa tīmekļa vietnē.

11:13. Ukrainā pirmdienas rītā notikušajā raķešu uzbrukumā tika ievainoti pieci vīrieši no Lietuvas, kuri nogādāja militāro palīdzību Ukrainas karavīriem, vēsta ziņu portāls "15min.lt". Viens no ievainotajiem vīriešiem Sigits Maļausks portālam apstiprināja notikušo. Viens no viņa kolēģiem tika ievainots smagi, taču viņa dzīvībai briesmas nedraud, viņš teica.

Lietuvieši ar divām automašīnām veda krājumus uz Ukrainas frontes līniju, kad Krievija uz austrumu pilsētu Pokrovsku izšāva divas raķetes "Iskander", liecina "15min.lt" rīcībā esošā informācija.

10:00. Latvijas valdība, atbalstot Ukrainas Čerņihivas apgabalu, iegādāsies apkures katlu mājas un mēbeles. 25.jūnijā Ministru kabineta sēdē tika izskatīts ziņojums "Par Latvijas iesaisti Čerņihivas apgabala, Ukraina, rekonstrukcijā", apstiprinot atbalsta sniegšanas virzienus 2024.gadam. Valdība apstiprināja arī iepriekš ieplānotā finansējuma divu miljonu eiro apmērā piešķiršanu Ekonomikas ministrijai attiecīgu iepirkumu veikšanai.

Kā zināms, valdība jau pirms gada - 2023.g. jūnijā, izskatot Ārlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu lēma turpināt atbalsta sniegšanu Ukrainas rekonstrukcijai, paredzot šim mērķim no valsts budžeta atvēlēt divus miljonus eiro ik gadu 2024., 2025. un 2026.gadā.

09:18. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 538 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1220 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8039 tankus, 15 450 bruņutransportierus, 14 321 lielgabalu un mīnmetēju, 1108 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 863 zenītartilērijas iekārtas, 359 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 435 bezpilota lidaparātus, 2324 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 407 automobiļus un autocisternas, kā arī 2409 specializētās tehnikas vienības.

08:21. Šodien trešo gadu pēc kārtas Dienvidkurzemes novads uzņems bērnu delegāciju no sadarbības pašvaldības Kamiņa-Kaširskas Ukrainā, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Kristīne Pastore.

Paredzēts, ka ieradīsies 20 bērni vecumā no 12 līdz 17 gadiem un trīs pieaugušie. Praktiski visi bērni ir bāreņi - gan tādi kam viens no vecākiem gājis bojā karā, gan tādi, kas jau pirms kara palikuši bāreņi un arī tādi, kas dažādu iemeslu dēļ izņemti no ģimenēm. Daži no bērniem Dienvidkurzemē ciemojās arī pērn.

08:05. ASV aizsardzības ministram Loidam Ostinam otrdien bijusi pirmā telefonsaruna ar jauno Krievijas aizsardzības ministru Andreju Belousovu, pavēstījis Pentagons.

Viņi pārrunājuši, cik svarīgi uzturēt atvērtus saziņas kanālus Krievijas kara pret Ukrainu laikā, teikts ASV Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

07:07. Ukraina un Krievija apmainījušās ar karagūstekņiem, otrdien paziņoja amatpersonas. Ukraina atbrīvojusi 90 sagūstītus Krievijas karavīrus un arī Krievija atbrīvojusi 90 sagūstītus Ukrainas karavīrus. Vienošanās par šo gūstekņu apmaiņu tika panākta ar Apvienoto Arābu Emirātu starpniecību (AAE).

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis komentējis Ukrainas iestāšanās ES sarunu oficiālo sākumu, norādot, ka kopš dalības pieteikuma iesniegšanas pirmajās pilna mēroga kara dienās Ukraina ir pārvarējusi attālumu, kas tolaik šķita nepārvarams, ziņo "European Pravda", atsaucoties uz Zelenska ikvakara videouzrunu tautai.

"Kad pilna mēroga kara piektajā dienā parakstījām pieteikumu dalībai ES, daudzi teica, ka tas ir tikai sapnis. Taču mēs šo sapni padarījām par realitāti," atzīmēja Zelenskis.

Pasaulē

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paudis nožēlu, ka neviena vara, tostarp ASV, nevar "apturēt" Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš apņēmies iznīcināt kaujiniekus Gazas joslā un Libānā.