Ukrainas kara 853. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:25]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 25. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:25. Krievijas spēki ar bezpilota lidaparātiem un artilēriju uzbrukuši Nikopoles rajonam Dņepropetrovskas apgabalā, paziņojis apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Lisaks.

"Triecieni satricināja rajona centru, kā arī Pokrovskas, Marhanecas un Mirivkas hromadas," sacīja Lisaks

Bojātas divas saimniecības ēkas. Vēl viena tika iznīcināta. Tur izcēlās ugunsgrēks, kuru nodzēsa glābēji."

20:21. Ukrainas virzību Eiropas Savienības iestāšanās sarunās pirmām kārtām noteiks tās spēja īstenot fundamentālu reformu kopu, no kurām lielākā daļa ir vērsta uz tiesiskumu, ziņo "European Pravda", atsaucoties uz Beļģijas Ārlietu minstres paziņojumu,

"ES sagaida, ka Ukraina turpinās demonstrēt savu solījumu uzticamību un politisko gribu, īstenojot nepieciešamās reformas un panākot taustāmu progresu attiecībā uz fundamentālo klasteru. Pilsoniskās sabiedrības aktīva līdzdalība reformu procesā joprojām ir būtiska, lai nodrošinātu reformu veiksmīgu īstenošanu ilgtermiņā," sacīja ministre Hadža Lahbiba.

19:27. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka ASV piešķirs finansējumu bērnu literatūras un mācību grāmatu iespiešanai.

Zelenskis 24. jūnija video uzrunā tautai sacīja, ka ASV finansējums ļaus iespiest trīs miljonus grāmatu, tostarp mācību grāmatas, kas tiks sarūpētas pirms jaunā mācību gada.

18:22 Ukrainas izlūkdienesta operācijas rezultātā Krievijā Voroņežas apgabala Oļhovatkas rajonā trāpīts munīcijas lauka noliktavai, platformā "Telegram" pirmdien pavēstījusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde (HUR).

"Naktī šāviņu laukumos, kuru kopējā platība ir 3500 kvadrātmetru, izcēlās ugunsgrēks ar detonāciju, un tas turpinās līdz pat šim brīdim. Ņemot vērā noliktavas lielumu, šķiet, ka sprāgs vēl ilgi," norādīja HUR.

Operāciju veica HUR aktīvo darbību departamenta karavīri, teikts paziņojumā.

Izlūkdienests arī publicējis video, kurā redzamas ienaidnieka noliktavai veiktā trieciena sekas.

17:48 Valdība otrdien slēgtā sēdē atbalstīja kārtējo Aizsardzības ministrijas rosināto palīdzības sūtījumu Ukrainai.

Ministrijā aģentūrai LETA neatklāja, kāda veida palīdzība tiks nosūtīta.

Valdība regulāri slēgtās sēdēs lēmusi par militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai, taču tikai par daļu no sūtījuma veidiem ir publiski ziņots.

Ukraiņiem iepriekš no Latvijas nodoti helikopteri, ložmetēji, bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices un cita veida bruņojums.

Latvija Ukrainas militārajam atbalstam gadā novirza 0,25% no iekšzemes kopprodukta.

Jau ziņots, ka ukraiņiem iepriekš no Latvijas nodoti arī helikopteri, ložmetēji, bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices un cita veida bruņojums.

16:46 Valdība otrdien nolēma Ukrainai bez atlīdzības nodot medicīnisko aprīkojumu 343 308 eiro apmērā.

Veselības ministrija (VM) caur Saeimas delegācijas pārstāvjiem saņēma Čerņihivas Reģionālās bērnu slimnīcas medicīniskā atbalsta pieprasījumu, kurā minēta nepieciešamība pēc papildu medicīniskā aprīkojuma, īpaši anestēzijas iekārtam, vienlaikus vēršot uzmanību, ka jebkāds atbalsts slimnīcai būtu nenovērtējams.

Izskatot sarakstus ar pieprasīto medicīnisko aprīkojumu, VM varēs piegādāt Čerņihivas Reģionālajai bērnu slimnīcai 36 plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas un 12 pacienta vitālo parametru monitorus, kas nepieciešami veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai.

VM norāda, ka šī medicīniskā aprīkojuma nodošana neietekmēs ārstniecības iestāžu pamatfunkciju veikšanu, kā arī to atsavināšana neradīs nepieciešamību jaunu medicīnisko ierīču iegādei, līdz ar ko, tās ir iespējams nodot atsavināšanai.

16:00. Pirmā Čehijas iniciatīvas ietvaros ārpus Eiropas iegādātās munīcijas partija nogādāta Ukrainā, otrdien pavēstīja Čehijas premjerministrs Petrs Fiala.

14:13. Darbs pie Ukrainas pretgaisa aizsardzības stiprināšanas turpinās, un Kijiva varētu saņemt vēl citas sistēmas "Patriot", pirmdienas vakarā telemaratona ēterā sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Mēs bijām uzstādījuši mērķi - septiņas baterijas "Patriot", un šeit ieskaitīti arī kompleksi SAMP/T, jo tiem ir līdzīgas tehniskās īpašības," sacīja ministrs.

12:47. Šorīt, 25. jūnijā, Krievijas uzbrukumā Doņeckas apgabalam dzīvību zaudējusi 67 gadus veca sieviete, bet ievainoti vēl četri civiliedzīvotāji, atsaucoties uz Doņeckas apgabala Militārās pārvaldes vadītāja Vadima Filaškina ziņoto "Telegram", informē medijs pravda.com.ua.

"Artilērijas apšaudē gājusi bojā 67 gadus veca sieviete. Toreckā krievi šorīt veica sešus gaisa triecienus, ievainojot četrus cilvēkus. Visi nogādāti slimnīcā." Filaškins arī norādīja, ka krievi apzināti vēršas pret apgabala civiliedzīvotājiem, mudinot cilvēkus evakuēties.

11:07. Divi galvenie Donalda Trampa padomnieki iepazīstinājuši viņu ar plānu, kā izbeigt karu Ukrainā, ja viņš uzvarēs prezidenta vēlēšanās, un tas paredz sarunu sākšanu starp Ukrainu un Krieviju.

Kā ziņo aģentūra "Reuters", tas paredz, ka Baltais nams brīdinās Kijivu, ka Ukraina turpinās saņemt ASV militāro palīdzību tikai tad, ja tā sāks miera sarunas ar Krieviju.

10:00. Civiliedzīvotāju upurus Krimā izraisa Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas, nevis Ukrainas raķetes, ziņo ASV Kara studiju institūts (ISW).

"Kremļa informatīvā operācija, kas saista notikumus Dagestānā un Krimā, ir bezjēdzīga, kaut vai tāpēc, ka civiliedzīvotāju upuri Krimā bija rezultāts tam, ka Krievija pārtvēra raķeti, kas lidoja uz Krimu, nevis apzinātam Ukrainas mērķtiecīgam lēmumam," norādīts ziņojumā.

09:23. Ukrainā nonācis Rīgas Digitālās aģentūras sagatavotais ziedojums - 100 datoru komplekti, kas sastāv no galda datoriem un monitoriem, kā arī pieci printeri. Datortehniku jūnija sākumā Rīgas pašvaldība ziedoja lietošanai Ukrainas izglītības iestādēm Nižinā un Borodjankā. Ziedojuma piegādi uz Ukrainu nodrošināja biedrība ’’Tavi draugi’’.

09:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 536 840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1180 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8035 tankus, 15 431 bruņutransportieri, 14 281 lielgabalu un mīnmetēju, 1108 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 863 zenītartilērijas iekārtas, 359 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 413 bezpilota lidaparātus, 2324 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 362 automobiļus un autocisternas, kā arī 2403 specializētās tehnikas vienības.

08:11. Iedzīvotāju uzticība Ukrainas medijiem ir samērā augsta un kopš kara sākuma tā ir pieaugusi, intervijā aģentūrai LETA konferences "Riga StratCom Dialogue 2024" laikā izteicās Ukrainas neatkarīgā interneta laikraksta "Ukrainska pravda" galvenā redaktore Sevgila Musaijeva.

Uzticību medijiem kopumā vairo arī tas, ka cilvēki vienmēr labi informētajiem žurnālistiem bieži lūdz palīdzību un to arī saņem. Museijeva pastāstīja, kā kara sākuma posmā daudzi lasītāji lūguši praktisku palīdzību atrast, kur viņiem apmesties pēc došanās bēgļu gaitās. "Es kā savas valsts pilsone un kā žurnāliste, kam ir daudz dažādu kontaktu, nevarēju atteikt. Līdz ar to bieži esi kaut kas vairāk nekā tikai žurnālists, reizēm vienlaikus esi pat aktīvists. Ideālā pasaulē tas nav pareizi. Tomēr mums tas nav tikai karš, ir jautājums par mūsu izdzīvošanu - tas nav tikai mūsu politiķu vai militārpersonu darbs, tas ir mūsu visu darbs," izteicās "Ukrainska pravda" galvenā redaktore.

07:09. Dānija no 2025.gada pārtrauks apmācīt ukraiņu pilotus ar iznīcinātājiem F-16, jo valsts pāries uz modernākiem lidaparātiem F-35, taču turpinās sniegt ieguldījumu ukraiņu pilotu apmācībā citās valstīs, vēsta izdevums "Finans".

00:10. Krievijas Ārlietu ministrija, reaģējot uz Eiropas Savienības 14.sankciju paketi pret Maskavu, pagarinājusi to personu sarakstu, kurām aizliegts ieceļot Krievijā.

Krievijas puse nav sniegusi pilnu sarakstu, taču atklāja, ka tajā iekļauti ES valstu pārstāvji un ES institūciju darbinieki, kas veicina militārās palīdzības piegādi Ukrainai un "vajā Krievijas amatpersonas" par starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Pasaulē

ASV krasta apsardze publiskojusi Meksikas līcī uzņemtu video, kurā redzams jūrnieka un viņa suņa sirsnīgais izglābšanas brīdis. Kā vēsta “Metro News”, nelaimē nonākušo ceļotāju laiva nogrima viesuļvētrā “Helēna”.