Ukrainas kara 851. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:08]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 23. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19:08 Ukrainas bruņotie spēki var sākt pretuzbrukumu vasaras beigās - rudens sākumā. Šādu viedokli televīzijas kanālā Espresso paudis Ukrainas armijas ģenerālis, bijušais Ukrainas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Nikolajs Malomužs.

18:33 Krievijas Federācija svētdienas, 23. jūnija pēcpusdienā deva jaunu triecienu Harkivai. Okupanti izmantoja vadāmās aviācijas bumbas. Ziņo par bojāgājušajiem.

17:24 22.jūnijā internetā izplatījās informācija par Ukrainas aizsardzības spēku veikto pretgaisa aizsardzības sistēmas Pantsir-S1 iznīcināšanu netālu no Belgorodas. Militārais eksperts, atvaļinātais ģenerālleitnants Igors Romaņenko 24.kanālam pastāstīja par šīs pretgaisa aizsardzības sistēmas īpatnībām un skaidroja tās iznīcināšanas nozīmi.

"Pantsir-S1" ir universāla, dārga uz zemes bāzēta pretgaisa aizsardzības sistēma. Viena šāda pretgaisa aizsardzības sistēma maksā aptuveni 14 miljonus dolāru.

Kā uzsvēra Romaņenko, šī nav tikai pretgaisa aizsardzības sistēma, bet gan pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma - tas ir, pretgaisa raķešu lielgabalu sistēma.

17:00 Krimas okupācijas varas iestādes un Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par Ukrainas uzbrukumu Sevastopolei, kurā gāja bojā 3 cilvēki, tostarp 2 bērni, un tika ievainoti vairāk nekā 100 cilvēki.

15:51 Ukraina ar starpnieku palīdzību no Serbijas iegādājusies munīciju 800 miljonu eiro vērtībā, ziņo laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz Serbijas prezidenta Aleksandra Vučiča teikto.

Vučičs situāciju ar ieroču eksportu raksturoja kā biznesa iespēju, kā arī uzsvēra, ka viņš nenostājoties nevienā pusē Krievijas un Ukrainas karā.

Serbijas prezidents norādīja, ka ir noslēgti daudzi līgumi par munīcijas piegādi ar amerikāņiem, spāņiem, čehiem un citiem.

Vučičs teica, ka, pat ja viņš zinātu, kur nonāk pārdotā munīcija, tā neesot viņa darīšana.

Prezidents piebilda, ka Serbijai "ir draugi Kijivā un Maskavā".

Serbijai ir labas attiecības ar Krieviju, un, neraugoties uz starptautiskās sabiedrības aicinājumiem noteikt sankcijas Maskavai par karu Ukrainā, Belgrada ir atteikusies.

15:31 Vairāk nekā 30 Ukrainas droni svētdien uzbrukuši Krievijas Brjanskas un Smoļenskas apgabaliem, paziņojuši šo apgabalu gubernatori.

Brjanskas apgabala gubernators Aleksandrs Bogomazs un Smoļenskas apgabala gubernators Vasilijs Anohins savos kanālos platformā "Telegram" raksta, ka visus dronus esot notriekusi pretgaisa aizsardzība. Tomēr Krievijas amatpersonu apgalvojumi, ka visi Ukrainas droni šādos uzbrukums notriekti, bieži neatbilst patiesībai.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka vairāki droni esot notriekti virs Ļipeckas un Tulas apgabaliem.

Netiek vēstīts, vai šajos uzbrukumos nodarīti postījumi vai cietuši cilvēki.

15:01 Kopš 23. jūnija dienas sākuma Krievijas iebrucēji visaktīvākie bijuši Pokrovska virzienā - tur notika gandrīz puse no kopējā militāro sadursmju skaita frontē.

13:56 23.jūnija rītā Doņeckas apgabala Toreckā ienaidnieks ietriecās daudzdzīvokļu ēkā, kā rezultātā tika ievainota 70 gadus veca sieviete.

12:03 Aizvadītajā naktī Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi divas no trim Krievijas spārnotajām raķetēm "Kalibr", kas tika raidītas pret mērķiem Ukrainā, svētdien paziņoja Ukrainas gaisa spēki.

Abas raķetes notriektas virs Kijivas apgabala.

Notriekto raķešu atlūzas nodarījušas postījumus vairāk nekā 25 ēkām, tostarp sešām daudzstāvu ēkām. Ievainoti divi cilvēki, paziņojusi Kijivas apgabala kara administrācija.

11:06 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 534 360 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1270 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8019 tankus, 15 398 bruņutransportierus, 14 195 lielgabalus un mīnmetējus, 1108 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 863 zenītartilērijas iekārtas, 359 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 355 bezpilota lidaparātus, 2321 spārnoto raķeti, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 248 automobiļus un autocisternas, kā arī 2377 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:46 Ukrainas aizsardzības spēki iznīcināja Krievijas motorizēto strēlnieku pulka komandpunktu, ziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

10:13 Krievu okupanti pēdējā laikā sākuši izmantot 3,3 tonnas smagās planējošās bumbas.

Pēc Forbes domām, šāda munīcija var nebūt īpaši aerodinamiska. Saskaņā ar Fighterbomber teikto, FAB-3000 rada sprādzienbīstamus bojājumus vairāk nekā 180 m attālumā un izkaisa nāvējošus fragmentus vairāk nekā 1000 m attālumā.

09:16 Publicētie satelītattēli apstiprina "Šahed" noliktavas un ar to saistītās infrastruktūras iznīcināšanu Krievijas Federācijas Krasnodaras apgabalā pēc Ukrainas uzbrukuma 21. jūnijā.

07:55 Krievijas karaspēks palielina uzbrukumu tempu Doņeckas apgabalā, vienlaikus samazinot intensitāti Harkovas apgabala ziemeļos. Tas var liecināt par gatavošanos vasaras ofensīvai vai tās sākumu.

Par to ziņo Kara izpētes institūts. Pēc ekspertu domām, Krievijas ofensīva Harkovas apgabalā galvenokārt ir vērsta uz Ukrainas bruņoto spēku fiksēšanu un novēršanu, lai ļautu iebrucējiem aktīvāk darboties citos frontes sektoros.

Jo īpaši iebrucēji palielināja uzbrukumu intensitāti Toreckas-Gorlovkas virzienā naktī uz 18.jūniju un saglabāja salīdzinoši augstu uzbrukumu intensitāti šajā rajonā no 19. līdz 22.jūnijam. Šajā sektorā ienaidnieks pat izcīnīja vairākas taktiskās uzvaras.

00:10. Nākamnedēļ gaidāma drošības līguma parakstīšana starp Eiropas Savienību (ES) un Ukrainu, ziņo raidsabiedrība "Deutsche Welle", atsaucoties uz augsta ranga ES amatpersonas teikto.

Dokumenta parakstīšana paredzēta trešdien. No Ukrainas puses to parakstīs prezidents Volodimirs Zelenskis.

Līgums attiecas ne tikai uz militāro palīdzību Kijivai, bet arī uz finansiālo atbalstu, eirointegrāciju un citām sadarbības jomām.