ASV aizliedz populāras Krievijas pretvīrusu programmatūras izplatīšanu

© depositphotos.com

ASV ceturtdien aizliedza Krievijas uzņēmumam "Kaspersky Lab" izplatīt Savienotajās Valstīs savus pretvīrusu programmatūras produktus, pavēstīja ASV Tirdzniecības ministrija.

""Kaspersky" (..) vairs nevarēs (..) pārdot savu programmatūru Amerikas Savienotajās Valstīs vai nodrošināt atjauninājumus programmatūrai, kas jau tiek izmantota," teikts paziņojumā.

"Krievija ir vairākkārt demonstrējusi, ka tai ir spējas un nodomi izmantot Krievijas uzņēmumus, tādus kā "Kaspersky Lab", lai vāktu sensitīvu ASV informāciju un izmantotu to kā ieroci", norādīja ASV tirdzniecības ministre Džina Raimondo.

Tirdzniecības ministrija ar šiem pasākumiem parāda ASV pretiniekiem, ka tā nevilcināsies rīkoties, ja "viņu tehnoloģijas rada apdraudējumu Savienotajām Valstīm un to pilsoņiem", viņa piebilda.

"Kaspersky Lab" galvenā mītne atrodas Maskavā, uzņēmumam ir biroji 31 pasaules valstī un tā programmatūrai ir vairāk nekā 400 miljoni lietotāju visā pasaulē, informē Tirdzniecības ministrija.

Papildus "Kaspersky" pretīvrusu programmatūras pārdošanas aizliegumam Tirdzniecības ministrija arī iekļāva trīs ar "Kaspersky Lab" saistītas juridiskas personas to uzņēmumu sarakstā, kas rada bažas par nacionālās drošības apdraudējuma radīšanu, "jo tie sadarbojas ar Krievijas militārajām un izlūkošanas iestādēm, atbalstot Krievijas valdības kiberizlūkošanas mērķus".

Tirdzniecības ministrija mudina lietotājus neizmantot "Kaspersky Lab" produktus, lai gan neaizliedz to darīt.

"Kaspersky Lab" līdz 29.septembrim atļauts ASV lietotājiem piedāvāt savas programmatūras atjauninājumus, "lai līdz minimumam samazinātu traucējumus ASV patērētājiem un uzņēmumiem un dotu tiem laiku atrast piemērotas alternatīvas", piebilst ministrija.

Jau ziņots, ka ASV arī vēršas pret kiberdraudiem no Ķīnas. Kongress ir pieņēmis un prezidents Džo Baidens parakstījis likumu, kas paredz aizliegt Savienotajās Valstīs platformu "TikTok", ja tās īpašnieks Ķīnas uzņēmums "ByteDance" to nepārdos.

Svarīgākais