Ukrainas kara 849. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:31]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 21. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:31. Nīderlande kopā ar vēl kādu citu valsti Ukrainai nodos pretgaisa aizsardzības sistēmu Patriot, šodien paziņoja Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Ollongrensa.

Ministre atteicās nosaukt ar kuru valsti Nīderlande plāno sadarboties. Tāpat ministre arī atteicās atklāt pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot nodošanas datumu, lai izvairītos no šīs informācijas izpaušanas Krievijai, ziņo pravda.com.ua.

20:41. Pagājušās nedēļas nogalē Norvēģijas dienvidrietumos Kramoj (Karmøy) pašvaldībā tika noslepkavots 20 gadus vecs bēglis no Ukrainas, ziņo pravda.com.ua.

Uzbrukums notika 14. jūnija vakarā. Ratiņkrēslā esošais ukrainis tika sadurts līdz nāvei. Policija notikuma vietā aizturēja 20 gadus vecu norvēģu vīrieti. Viņam izvirzītas apsūdzības slepkavībā, un viņš šobrīd atrodas apcietinājumā. Prokurore stāsta, ka apsūdzētais un mirušais bijuši kaimiņi.

19:07. Krievijas armija 21. jūnija pēcpusdienā veikusi raķešu triecienus pa Krivijrihas pilsētas (Dnipro apgabals) infrastruktūru, izraisot ugunsgrēku, ziņo pravda.com.ua.

18:38. Vācijā aizdomās par spiegošanu ārvalstu izlūkdienesta labā aizturēti Krievijas, Ukrainas un Armēnijas pilsoņi, piektdien paziņoja Vācijas Ģenerālprokuratūra.

Vācijas Ģenerālprokuratūra tur viņus aizdomas par informācijas vākšanu ārvalstu izlūkdienestam un Ukrainas pilsoņa izspiegošanu.

17:06. Krievijas militārā tiesa piektdien piespriedusi 12 gadu cietumsodu ukrainietei, kura pagājušajā gadā palaida virs Maskavas balonus zili baltā krāsā, kas simbolizē opozīciju karam Ukrainā.

35 gadus vecā Ukrainas pilsone Kristina Ļubašenko tika atzīta par vainīgu līdzdalībā teroristu grupējumā un nepatiesas informācijas izplatīšanā par Krievijas bruņotajiem spēkiem. Prokuratūra apgalvoja, ka viņa darbojusies pret Kremli noskaņotā Ukrainas pusē karojošā krievu brīvprātīgo leģiona "Brīvā Krievija" uzdevumā. Grupējums ir veicis vairākus bruņotus uzbrukumus Krievijā.

16:27. Baltkrievija sākusi plašus militāros manevrus valsts dienvidu apgabalos, kas robežojas ar Poliju, Krieviju un Ukrainu.

15:19. Nemitīgo Krievijas uzbrukumu dēļ nolemts no delfinārija "Nemo" Harkivā evakuēt divu baltvaļus, raksta pravda.com.ua. Turpmāk viņi dzīvos Spānijas provincē Valensijā, lielākajā okeanārijā Eiropā.

14:20. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis piektdien oficiāli apstiprinājušas, ka nākamnedēļ sāksies sarunas ar Ukrainu un Moldovu par pievienošanos blokam.

ES ministri otrdienas pēcpusdienā Luksemburgā sāks sarunas vispirms ar Ukrainu un pēc tam ar Moldovu, paziņoja amatpersonas.

12:47. Valsts augstākās amatpersonas ir vienisprātis par nepieciešamību turpināt politisko, militāro, ekonomisko un finansiālo atbalstu Ukrainai, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

11:37. Krievijas armija 21.jūnija rītā nometa vadāmo aviācijas bumbu uz Selidovas pilsētu Doņeckas apgabalā, nogalinot divus cilvēkus, ziņo pravda.com.ua.

10:11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 531 980 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1060 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8001 tanku, 15 372 bruņutransportierus, 14 106 lielgabalus un mīnmetējus, 1106 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 861 zenītartilērijas iekārtu, 359 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 260 bezpilota lidaparātu, 2298 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 181 automobili un autocisternu, kā arī 2367 specializētās tehnikas vienības.

09:04. Ukrainas armija var izmantot ASV piegādātos ieročus, lai uzbruktu jebkuriem militārajiem objektiem Krievijas teritorijā, nevis tikai tiem, kas atrodas netālu no Harkivas apgabala, ceturtdien paziņojis Pentagona preses sekretārs ģenerālis Patriks Raiders.

08:33. Krievijas Krasnodaras novadam naktī uz piektdienu uzbrūk Ukrainas droni.

Krasnodaras novada operatīvā štāba paziņojumā teikts, ka droni uzbrukuši Jeiskas, Temrjukas un Severskajas rajonos.

Lai gan operatīvais štābs apgalvo, ka visi uzbrukumi atvairīti, vairāki "Telegram" kanāli, atsaucoties uz vietējo iedzīvotāju sniegto informāciju, ziņo par pretējo.

Tie vēsta, ka Jeiskā izcēlies ugunsgrēks izcēlies militārā lidlauka teritorijā.

00:10. Ukrainā nonākusi jauna speciālās tehnikas partija, kas no Vācijas pārvesta enerģētikas infrastruktūras uzlabošanai, raksta pravda.com.ua.

Svarīgākais