Prigožins esot noklausījies telefonsarunas Kremlī un savācis "kompromatu" par Putina cilvēkiem

© Scanpix

Grupējuma “Vagner PMC” līderis Jevgēņijs Prigožins jau kopš 2022. gada vasaras ir rīkojies pretrunā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina nostāju - tā apgalvo Putina režīma pretinieks Leonīds Ņevzļins, atsaucoties uz informētu avotu Krievijas Federācijas Federālajā drošības dienestā, raksta "dialog.ua".

Pēc viņa teiktā, 2022. gada vasarā Prigožina cilvēki, maskējoties ar ēku rekonstrukciju, Kremlī uzstādīja modernu un ļoti efektīvu telefonsarunu noklausīšanās sistēmu, pateicoties kurai varēja klausīties sarunas prezidenta administrācijā.

“Vagner PMC” vadītājs ieguva iespēju ievākt informāciju par visu Krievijas valdošo eliti.

"Prigožins savāca informāciju par ienaidniekiem, kurus viņš patiešām ienīda, un, viņaprāt, dzimtenes nodevējiem," sacīja Ņevzlins.

Viņš apgalvo, ka pāris mēnešus pēc plašā iebrukuma Ukrainā Prigožins sapratis Putina “īpašās operācijas” neveiksmi un vēlējies apturēt karu, taču ar “Krievijai pieņemamiem nosacījumiem”.

Ņevzlins arī sacīja, ka “Vagner” līderis ļoti rūpīgi un iepriekš gatavojis savu sacelšanos.

"Viņš bija gudrs un aukstasinīgs, taču viņam nebija pietiekami daudz laika," sacīja Ņevzlins. Pēc viņa teiktā, PMC vadītāju sacelšanos pirms termiņa rosināja fakts, ka valdība atrada viņa telpas ar telefonsarunu noklausīšanās materiāliem. Tad viņš saprata, ka jārīkojas ļoti ātri.

“2023. gada jūnijā - dažas dienas pirms dumpja - viņa slēptuve tika atklāta. Kopš tā brīža Prigožinam vairs nebija iespējas, ka varētu notikt labi sagatavots dumpis, viņam bija jārīkojas, vadoties pēc situācijas,” sacīja Ņevzlins.

Prigožina sacelšanās neizdevās. Viņš apturēja savu kaujinieku gājienu uz Maskavu, uzticoties Putina drošības garantijām. Pāris mēnešus pēc tam lidmašīnu, kurā viņš atradās, notrieca Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēma. Otra versija vēsta, ka lidaparāts tika uzspridzināts no iekšpuses.