Ukrainas kara 848. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:22]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 20. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:22. Krievijas armija pirmo reizi frontes līnijā izmantojusi vairāk nekā trīs tonnas smagu aviobumbu FAB-3000, kas aprīkota ar planēšanas un vadības moduli, ziņo aģentūras TASS avoti Krievijas spēkos. Kadrus, kuros redzama bumbas izmantošana, publicēja arī Krievijas militārajām aprindām tuvs "Telegram" kanāls "Fighterbomber". TASS avots norādīja, ka trieciena mērķis bija Ukrainas armijas pagaidu dislokācijas punkts Lipcu ciematā Harkivas apgabalā.

20:30. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka negrasās izvest savu karaspēku no Ukrainas teritorijas, vēsta pravda.com.ua. "Ja Kijiva sarunas ar Maskavu saistīs ar Krievijas karaspēka izvešanu, nekas nenotiks," tā V. Putins.

19:30. Latvijas un Polijas kopīga prioritāte ir stiprināt visa reģiona drošību un aizsardzību, tai ir arī jākļūst par reģiona un visas transatlantiskās telpas prioritāti, uzsver Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

18:25. Krievija jau pirms gada sasniedza maksimālo raķešu ražošanas jaudu, paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs. Pēc Jusova teiktā, ienaidnieks turpina operāciju uz Ukrainas ziemeļu robežas ar mērķi novirzīt Ukrainas spēkus un līdzekļus, kamēr galvenie notikumi turpina risināties valsts austrumos.

17:30. Savienotās Valstis nolēmušas novirzīt Ukrainai visas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" raķetes, ko citas valstis pasūtījušas no ražotāja, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta britu laikraksts "Financial Times".

16:05. Rumānija ceturtdien paziņoja, ka nosūtīs Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot". "Ņemot vērā ievērojamo drošības situācijas pasliktināšanos Ukrainā (..), padomes locekļi nolēma ciešā sadarbībā ar sabiedrotajiem uzdāvināt Ukrainai sistēmu "Patriot," paziņoja Augstākā nacionālās aizsardzības padome. "Patriot" tiek uzskatīta par vienu no modernākajām pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmām mūsdienu karadarbībā. To var izmantot pret ienaidnieka aviāciju, ballistiskajām raķetēm un spārnotajām raķetēm. Šīs sistēmas raķetes var trāpīt mērķiem apmēram 100 kilometru attālumā un līdz 30 kilometru augstumā.

14:51. Uzsverot nepieciešamību Vašingtonas samitā skaidri apliecināt stingru vienotību un apņēmību, kā arī visu sabiedroto gatavību uzņemties taisnīgu daļu atbildības par visu sabiedroto drošību, Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO.

14:20. Dienvidkorejas prezidenta birojs nosodījis Krievijas un Ziemeļkorejas noslēgto vienošanos, kas paredz savstarpēju palīdzību kara gadījumā, un paziņojis, ka apsvērs ieroču piegādi Ukrainai. Prezidenta birojs paziņoja, ka vienošanās rada draudus Dienvidkorejas drošībai, un brīdināja, ka tā negatīvi ietekmēs Seulas attiecības ar Maskavu.

13:10. Jekaterinburgā ceturtdien sākusies tiesas prāva pret ASV un Krievijas dubultpilsoni, kas apsūdzēta "valsts nodevībā" par aptuveni 50 ASV dolāru ziedošanu ukraiņu labdarības organizācijai. 32 gadus veco balerīnu Kseniju Kareļinu, kura dzīvo un strādā Losandželosā, policija aizturēja janvāra beigās Jekaterinburgā, kad viņa apciemoja savu ģimeni. Prokuratūra viņu apsūdzēja par līdzekļu pārskaitīšanu ukraiņu organizācijai, kurus Ukrainas Bruņotie spēki pēc tam izmantojuši taktisko medikamentu, ekipējuma, ieroču un munīcijas iegādei.

12:10. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vienojušās par jaunām sankcijām pret Krieviju, ceturtdien paziņojusi ES prezidējošā valsts Beļģija. Bloka dalībvalstis vienojušās par jauniem pasākumiem pret konkrētiem mērķiem un par jau esošo sankciju ietekmes stiprināšanu, paziņoja Beļģija, kas vadīja sarunas par jaunajām sankcijām. Diplomāti Briselē kā galveno iemeslu ilgajām sarunām minēja Vācijas bažas par uzņēmējdarbības regulējumu un Berlīnes prasības pēc izmaiņām.

11:10. Naktī uz ceturtdienu krievu apšaudē nodarīti postījumi vienai no Ukrainas termoelektrostacijām un cietuši trīs tās darbinieki, paziņojis enerģētikas uzņēmums DTKE. Apšaudē nodarīti nopietni bojājumi elektrostacijas iekārtām. Tas jau ir septītais masīvais uzbrukums uzņēmuma termoelektrostacijām pēdējo trīs mēnešu laikā, ber kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada februārī DTKE elektrostacijas apšaudītas vairāk nekā 180 reizes. Šajā laikā trīs uzņēmuma darbinieki nogalināti, bet 53 guvuši ievainojumus.

10:15. Jaunais līgums starp Ziemeļkoreju un Krieviju paredz, ka kara gadījumā katra no pusēm izmantos visus līdzekļus, lai sniegtu nekavējošu militāro palīdzību otrai pusei, ceturtdien vēsta Phenjanas režīma kontrolētie mediji.

09:07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 530 920 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1170 iebrucēji.

08:15. Ukrainas droni ceturtdien uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai un naftas bāzei Krievijas dienvidrietumos, vēsta "Telegram" kanāli.

Vairāki droni uzbruka naftas pārstrādes rūpnīcai Krasnodaras novada Afipskas ciematā.

Lai gan droni notriekti, viena bezpilota lidaparāta atlūzas ietriecās rezervuārā un izcēlās ugunsgrēks, vēsta "Telegram" kanāls "Baza".

07.10. Ukrainas Zaporižjas apgabala rajonos, kas atrodas 30 kilometrus no frontes līnijas, sākta piecu pazemes skolu būvniecība, paziņojusi Zaporižjas apgabala kara administrācija.

Katrā skolā būs vietas 500 cilvēkiem - 460 bērniem un 40 pieaugušajiem.

Pašlaik drošības apsvērumu dēļ dēļ daudzi bērni šajos rajonos apmeklē skolu vienu vai divas reizes nedēļā, bet pārējās nodarbības notiek tiešsaistē.

00:10 Ukrainā tika aizliegta partija “Naš krai” (Mūsu zeme). Partijas īpašums tiks nodots valstij

Svarīgākais