Ukrainas kara 847. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 19. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:22 Valsts prezidents Vladimirs Zelenskis runājapar enerģētikas situāciju Ukrainā un norādīja, ka tiek gatavoti lēmumi, kas atvieglos apkures sezonu.

21:46 Ukraina ir atkarīga no ieroču piegādēm no ASV un citām rietumvalstīm, taču šī ir labāka situācija nekā Krievijai, kas ir atkarīga no ieroču piegādēm no Ziemeļkorejas. Tā intervijā BBC norādīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba.

"Es esmu stingri pārliecināts, ka, ja Krievija ir nonākusi atkarībā no Ziemeļkorejas, mēs esam daudz labākā stāvoklī, ja mums ir jāpaliek atkarīgiem no ASV, Vācijas un citiem," viņš sacīja.

Vienlaikus Ukrainas ministrs norādīja, ka Rietumu sabiedrotie ir atkarīgi arī no Ukrainas - no tās spējas apturēt Krievijas agresoru.

21:03 Kopš dienas sākuma ienaidnieks ir palielinājis ofensīvu un uzbrukumu operāciju tempu, meklējot veidus, kā iekļūt Ukrainas aizsardzībā un mēģināt izspiest Ukrainas vienības no okupētajām līnijām. Par to pulksten 19.00 operatīvajā informācijā par Krievijas iebrukumu paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Tiek atzīmēts, ka Ukrainas aizstāvji dod cienīgu atraidījumu iebrucējiem, iznīcinot personālu un aprīkojumu. Militāro sadursmju skaits visā frontes līnijā palielinājās līdz 95.

Pēc ģenerālštāba teiktā, iebrucēji Harkovas virzienā bez panākumiem uzbruka četras reizes dienā Volčanskas un Lipcovas apgabalā. Pēcpusdienā Krievijas teroristi ar četriem KAB veica nodevīgu uzbrukumu Harkovas un tās apkārtnes civilajai infrastruktūrai.

20:20 Krievijas naftas bāzē Rostovas apgabala Azovas pilsētā, kurai naktī uz 18.jūniju uzbruka Ukrainas bezpilota lidaparāti, situāciju neizdodas stabilizēt un un ugunsgrēks turpinās.

19:01 Izstādē "Eurosatory" Francijas ieroču kompānija "Thales" noslēdza trīs līgumus ar Ukrainas aizsardzības nozari .

18:11. Eiropas Komisija trešdien apstiprināja 2025.gada budžetu, kas paredz 15,2 miljardu eiro finansiālo atbalstu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

17:11. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ir apmierināts ar pašreizējo mobilizācijas tempu. Ja līdz vasaras beigām tie nemainīsies, tad Augstākajā Radā varēs iesniegt likumprojektu par demobilizāciju, ziņo pravda.com.ua.

16:10. Krievija visu savu karaspēku no Somijas robežas pārvedusi uz Ukrainu, raksta pravda.com.ua.

14:40. Igaunija, Francija, Beļģija, Kipra un Ungārija parakstījusi kopīgu līgumu par tuvas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu "Mistral" iegādi, lai palielinātu savus munīcijas krājumus.

12:55. Pretēji Krievijas apgalvotajam, nav gūti pierādījumi, ka Ukrainai piegādātie Rietumu ieroči nonāktu melnajā tirgū Eiropā, secināts Šveicē bāzētās Globālās iniciatīvas pret transnacionālo organizēto noziedzību (GI-TOC) ziņojumā. Pagājušā gada oktobrī Krievijas diplomāts paziņoja ANO Drošības padomei, ka viena piektā daļa no Rietumu ieročiem, kas nosūtīti Ukrainai, nonāk melnajā tirgū un tālāk tiek pārdoti teroristiem un nemiernieku grupējumiem.

Lai gan kari vienmēr palielina risku, ka ieroči var nonākt ne pie nodomātā adresāta, Ukrainas valdība ir ieviesusi stingrus kontroles mehānismus, tādēļ ieroču kontrabanda ir ļoti ierobežota. Saskaņā ar GI-TOC datiem kontrabanda galvenokārt aprobežojas ar padomju laika šautenēm.

12:39. Ukrainas miera samits bija daudz produktīvāks un veiksmīgāks, nekā sākotnēji varēja šķist, norādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš trešdien Rīgas pilī tikās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV).

Rinkēvičs uzsvēra, ka samitā daudzas valstis pieņēma deklarāciju, gan arī vienojās, ka tas ir pirmais solis garākam procesam. Tāpat iecerēts, ka nākotnē notiks arī otrais Ukrainas miera samits.

12:33. Osokina Brīvības festivālā, kas norisinājās no 5.aprīļa līdz 12.maijam, Ukrainai saziedoti vairāk nekā 20 000 eiro Ukrainas un Latvijas cilvēku atbalstam, informē festivāla direktore Daiga Bināne.

11:54. Dānija paziņojusi par 19.palīdzības paketi Ukrainai ar mērķi organizēt kara tehnikas ražošanu, tostarp noslēgt līgumus ar sabiedrotajiem par iepirkumiem un ieguldījumiem Ukrainas aizsardzības rūpniecībā.

Paredzēts arī papildu aprīkojums dāņu iznīcinātājiem F-16 un piegādes no Dānijas aizsardzības krājumiem, lai atbalstītu Ukrainas tūlītējās vajadzības, vienlaikus veicinot Ukrainas aizsardzības spēju attīstību ilgtermiņā.

11:30. Krievijas bruņotās agresijas rezultātā Ukrainā nogalināti un ievainoti teju 2000 bērnu, paziņoja Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Saskaņā ar nepilngadīgo prokuratūras oficiālo informāciju, līdz 19.jūnija rītam cietuši vismaz 1939 bērni - nogalināts 551 bērns un vairāk nekā 1388 bērni ir guvuši dažāda smaguma pakāpes ievainojumus.

10:48. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz trešdienu notriekuši 19 Krievijas trieciendronus no 21, paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. "Kaujas darba rezultātā Hersonas, Mikolajivas, Dņipropetrovskas, Kirovohradas, Hmeļņickas un Ļvivas apgabalos tika notriekti 19 ienaidnieka "Shahed" trieciendroni," teikts ziņojumā.

Naktī uz 19.jūniju Krievijas okupanti uzbruka ar 21 "Shahed-131/136" tipa trieciendronu

10:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 529 750 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1130 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7984 tankus, 15 319 bruņutransportierus, 14 007 lielgabalus un mīnmetējus, 1104 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 857 zenītartilērijas iekārtas, 359 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 221 bezpilota lidaparātu, 2297 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 078 automobiļus un autocisternas, kā arī 2351 specializētās tehnikas vienību.

09:10. ASV aizsardzības rūpniecības kompānija "Northrop Grumman" plāno sākt vidējā kalibra munīcijas ražošanu Ukrainā.

"Northrop Grumman" plāno sākt munīcijas ražošanu Ukrainā saskaņā ar Pentagona un Ukrainas valdības noslēgto kopīgās ražošanas līgumu, plānojot paplašināt ražošanu līdz tanku un artilērijas munīcijai.

08:08. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien, komentējot Krievijas diktatora Vladimira Putina vizīti Ziemeļkorejā, mudināja paplašināt sadarbību starp Ziemeļatlantijas aliansi un partneriem Indijas un Klusā okeāna reģionā.

"Putina vizīte Ziemeļkorejā parāda un apstiprina, ka ir ļoti cieša saikne starp Krieviju un tādām autoritārām valstīm kā Ziemeļkoreja, bet arī Ķīna un Irāna," sacīja Stoltenbergs preses konferencē Vašingtonā.

07:07. Krievijas mediji ziņo, ka kopš 2022. gada septembra, kad Krievijā tika izsludināta mobilizācija, militārās tiesas ir saņēmušas 10 025 krimināllietas par atteikšanos dienēt armijā, raksta pravda.com.ua.

00:10. Krievu karaspēks veic ofensīvas operācijas deviņās līnijās gar fronti, no kurām karstākā ir Pokrovskas pusē, kopā tur jau aizvadot 86 kaujas, ziņo pravda.com.ua.