Ukrainas kara 846. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 18. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33. Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien ieradies Ziemeļkorejā valsts vizītē, paziņoja Kremlis. Putins vizīte Ziemeļkorejā ilgs divas dienas. Putina ārlietu padomnieks Jurijs Usakovs sacījis, ka vizītes laikā varētu tikt parakstīts Krievijas un Ziemeļkorejas stratēģiskās partnerības līgums. Ziemeļkorejai un Krievijai abām ir noteiktas bargas sankcijas, un tās ir padziļinājušas attiecības, kopš Krievija 2022.gada februārī atkārtoti iebruka Ukrainā. Dienvidkoreja, Ukraina un Rietumi apsūdz Phenjanu par ieroču un munīcijas nosūtīšanu uz Krieviju, kas pārkāpj abām valstīm noteiktās ANO sankcijas.

21:20. Ķīnas Ārlietu ministrija otrdien asi kritizēja NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga izteikumus, ka sabiedrotajiem vajadzētu likt Ķīnai samaksāt par atbalstu Krievijai karā Ukrainā. Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis sacīja, ka NATO vajadzētu nodoties pašrefleksijai, nevis apmelot Ķīnu. Stoltenbergs vizītē ASV sacīja, ka Ķīna rada iespaidu par neiesaistīšanos Ukrainas konfliktā, bet patiesībā "kurina lielāko bruņoto konfliktu Eiropā kopš Otrā pasaules kara".

20:20. Dņepropetrovskas apgabalā Krievijas uzbrukumos ievainoti divi cilvēki, ziņo pravda.com.ua.

19:20. Doneckas apgabalā krievu okupanti nocirtuši galvu kādam ukraiņu kaujiniekam, vēsta pravda.com.ua.

17:29. Ukrainas 3. atsevišķās uzbrukuma brigādes aizstāvji savā "Telegram" kanālā paziņojuši, ka krievi ir palielinājuši savu klātbūtni Luhanskas apgabalā un mēģina iekarot apmetnes uz Černeščinas ass Peršotravņevas virzienā, kam seko Borovas ciems,

“Ienaidnieks pastiprina savus uzbrukumus, lai sasniegtu Luhanskas apgabala robežas. Frontes līnija 3.uzbrukuma [brigādes] kontrolē Harkivas apgabalā, kas robežojas ar Luhanskas apgabalu, šobrīd ir viens no intensīvākajiem ienaidnieka uzbrukuma virzieniem.

Iebrucēju tuvākais mērķis ir pietuvoties apdzīvotajām vietām uz Černeščinas - Peršotravņevas ass un pēc tam ieņemt Borovas ciemu," teikts brigādes paziņojumā.

16:34. Vakar Ukrainas militārpersonas saņēma informāciju, ka vienas Krievijas spēku vienības karavīri Doņeckas apgabala Volnovahas rajonā likuši saviem padotajiem neņemt gūstekņus un tā vietā nocirst galvas Ukrainas karavīriem, paziņojis Ukrainas ģenerālprokurora birojs.

Veicot izlūkošanu no gaisa vienā no Doņeckas apgabala kaujas vietām, Ukrainas spēki pamanīja bojātu bruņumašīnu, kas pieder Ukrainas aizsardzības spēkiem. Tai virsū gulēja nocirsta ukraiņu aizsarga galva.

Šādas darbības ir nepārprotams Ženēvas konvencijas par attieksmi pret karagūstekņiem un Ženēvas konvenciju par starptautisko bruņotu konfliktu upuru aizsardzību papildprotokola pārkāpums.

15:26. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstījis Ukrainas likumu par vienotu viesabonēšanas zonu ar ES, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Likums nodrošina, ka Ukraina pievienojas ES un Ukrainas kopējai viesabonēšanas zonai un ukraiņi saņem viesabonēšanas pakalpojumus ES.

Turpmāk Ukrainas iedzīvotāji, dodoties ārzemēs varēs izmantot viesabonēšanas pakalpojumus bez papildu maksas. Arī Eiropas operatoru lietotāji, kas ceļo uz Ukrainu, izbaudīs kopējās viesabonēšanas zonas priekšrocības.

14:28. Domnīcas "DeepState" analītiķi ziņo, ka krievi ir savākuši līdz 10 000 karavīru un 450 militārās tehnikas vienības teritorijā starp Raihorodku līdz Novovodiane apmetnei, kas atrodas aptuveni 20 km attālumā no Borovas ciema Harkivas apgabalā.

Analītiķi atkārtoti norāda, ka šobrīd garu aizsardzības līniju šajā frontē notur 3. uzbrukuma brigāde, taču spēki joprojām ir nesamērīgi: krievi pārspēj Ukrainas spēkus, izmanto papildu vienības un veic intensīvas uzbrukuma operācijas visas līnijas garumā.

13:24. Pēc Ukrainas puses lūguma nodrošināt medicīnisko rehabilitāciju Latvijā lielākam ievainoto karavīru skaitam, valdība otrdien atbalstīja papildu 50 karavīru uzņemšanu rehabilitācijas centrā "Jaunķemeri".

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM), nesenās vizītes laikā Ukrainā veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) apliecināja Ukrainas veselības ministram un slimnīcu amatpersonām, ka Latvija ir radusi risinājumu palielināt rehabilitācijas iespējas.

Tāpat arī apliecinot, ka papildus tiek gatavots tehniskais medicīniskais nodrošinājums Ukrainas slimnīcām. Plānots uzsākt arī ciešāka sadarbību starp personālu ārstniecības zināšanu apmaiņā.

12:23. Lietuvas parlamenta spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena otrdien ieradusies Kijivā, kur vizītē uzturēsies vairākas dienas. "Jā, viņa ir Kijivā, es varu to apstiprināt," ziņu aģentūrai BNS teica Seima priekšsēdētājas preses pārstāve Ilona Petrove.Viņa teica, ka vizītes, kas turpināsies līdz ceturtdienai, laikā Čmilītei-Nilsenai paredzētas tikšanās ar Ukrainas amatpersonām. Par plānotajiem vizītes pasākumiem drošības apsvērumu dēļ iepriekšēja informācija netiks sniegta.

Tā ir Čmilītes-Nilsenas trešā vizīte Ukrainā pēc tam, kad 2022.gada februārī Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

11:11. Krievijas armija vakar, 17. jūnijā, veikusi kārtējos uzbrukumus Ukrainas dienvidiem. Okupanti, izmantojot ballistiskās un gaisa raķetes, vadāmās bumbas, veica gaisa triecienus vairākiem Ukrainas apgabaliem, ziņo pravda.com.ua.

Tiek ziņots, ka pirmdienas rītā krievi uzbruka Mikolajivas apgabalam ar ballistisko raķeti, kurā bija kasešu munīcija (visticamāk, Iskander-M), un nakts laikā uz Odesas apgabalu palaida pretradaru raķeti Kh-31P. Abi uzbrukumi tika veikti no okupētās Krimas teritorijas.

10:20. Naktī uz otrdienu krievi uz Ukrainu raidījuši desmit bezpilota lidaparātus "Shahed-131/136", taču ukraiņu zenītartilēristi visus lidrobotus notriekuši, ziņo Ukrainas Gaisa spēki. Lidroboti, kas tika palaisti no Primorskoahtarskas apkārtnes Krievijas dienvidrietumos, notriekti virs Dņipropetrovskas un Zaporižjas apgabaliem.

09:01. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 528 620 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1230 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7974 tankus, 15 307 bruņutransportierus, 13 959 lielgabalus un mīnmetējus, 1104 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 853 zenītartilērijas iekārtas, 359 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 187 bezpilota lidaparātus, 2297 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 031 automobili un autocisternu, kā arī 2344 specializētās tehnikas vienības.

08:24. Rietumiem ir jāsoda Ķīna par atbalstu, ko tā sniedz Krievijai, pirmdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Ķīna uz Krieviju eksportē preces, ko Krievija izmanto bruņojuma ražošanā.

07:08. Pēc Ukrainas dronu trieciena izcēlies ugunsgrēks metanola rūpnīcā Krievijas Rostovas apgabala Azovas pilsētā, otrdien ziņo "Telegram" kanāls "Eto Rostov novosti".

Rostovas apgabala gubernators Vasilijs Golubevs iepriekš paziņoja, ka pēc Ukrainas dronu uzbrukuma Azovā aizdegušies rezervuāri ar naftas produktiem un ka, pēc provizoriskas informācijas, cietušo nav.

00:10. Teritoriālās aizsardzības 125. atsevišķās brigādes komandieris ģenerālleitnants Artūrs Horbenko paziņojis par atkāpšanos no amata, liecina paziņojums brigādes Facebook lapā. Horbenko uzsvēra, ka turpinās dienestu Ukrainas bruņotajos spēkos.

Kā ziņots, Kriminālprocesa ietvaros Ukrainas Valsts izmeklēšanas birojs pēta apstākļus Krievijas spēku izrāvienam uz robežas Harkivas apgabalā.

Tiek izmeklēts, kāpēc 125. brigādes, 415. atsevišķā strēlnieku bataljona, 23. mehanizētās brigādes, 172. atsevišķās strēlnieku brigādes un citu vienību vadība nespēja pareizi organizēt pozīciju aizsardzību uz robežas.