Baltijas jūrā atrasta Otrā pasaules kara lidmašīna, ko Maskava savulaik notrieca ar ASV diplomātu uz klāja

© Unsplash

Otrā pasaules kara mistērija par to, kas notika ar Somijas pasažieru lidmašīnu pēc tam, kad to virs Baltijas jūras notrieca padomju bumbvedēji, beidzot būs atrisināta pēc vairāk nekā astoņiem gadu desmitiem.

Lidmašīnā, 1940. gada jūnijā, atradās amerikāņu un franču diplomātiskie kurjeri, kad tā tika notriekta dažas dienas pirms Baltijas valstu aneksijas. Bojā gāja visi deviņi cilvēki lidmašīnā: divi somu apkalpes locekļi un septiņi pasažieri - amerikāņu diplomāts, divi francūži, divi vācieši, zviedrs un Igaunijas un Somijas dubultpilsonis.

Niršanas un glābšanas komanda Igaunijā šonedēļ paziņoja, ka tā atradusi labi saglabājušās detaļas un atlūzas no lidmašīnas „Junkers Ju 52”, ko tolaik ekspluatēja Somijas aviokompānija „Aero” kas tagad ir „Finnair”.

Lidmašīna tika atrasta pie mazās Keri salas netālu no Igaunijas galvaspilsētas Tallinas aptuveni 70 metru dziļumā.

Civilās lidmašīnas „Kaleva” notriekšana ceļā no Tallinas uz Helsinkiem notika 1940. gada 14. jūnijā — tikai trīs mēnešus pēc tam, kad Somija pēc 1939.-40. gada ziemas kara bija parakstījusi miera līgumu ar Maskavu.

Bet, iespējams, vēl svarīgāk ir tas, ka lidmašīnas notriekšana notika tikai dažas dienas pirms Jozefa Staļina vadītā Padomju Savienība gatavojās anektēt trīs Baltijas valstis, apzīmogojot Igaunijas, Latvijas un Lietuvas likteni uz nākamo pusgadsimtu, pirms tās beidzot atguva neatkarību 1991. gadā.

Maskava Igauniju okupēja 1940. gada 17. jūnijā, un lidmašīnas „Kaleva” lemtais ceļojums bija pēdējais lidojums no Tallinas, lai gan padomju vara jau bija sākusi ieviest stingru transporta embargo ap Igaunijas galvaspilsētu.

Amerikāņu diplomāts Henrijs V. Antheils jaunākais, kurš atradās lidmašīnā, kad tā nokrita, šobrīd tiek uzskatīts par vienu no pirmajiem ASV upuriem Otrā pasaules kara laikā.