Ukrainas kara 845. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:34]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 17. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:34. Krievijas raķešu uzbrukumā Poltavai ievainoto skaits pieaudzis līdz 22, ziņo "Ukrainska Pravda".

Trīs no viņiem bija bērni, un viens bērns tika hospitalizēts.
Slimnīcā ievietoti arī astoņi pieaugušie.

21:29. Krievijas karaspēks pastiprina uzbrukumus un cenšas iekarot jaunas teritorijas, pirms Ukrainas armija saņem lielāku militāro palīdzību no ārvalstīm, tostarp iznīcinātājus F-16, uzskata Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

Krievija virzās uz priekšu Ukrainas Doneckas apgabalā un tālāk uz dienvidiem, un Ukrainas armijai nenākas viegli noturēt šos frontes posmus, ņemot vērā karavīru un munīcijas trūkumu.

"Ienaidnieks labi apzinās, ka, pakāpeniski saņemot ievērojamu daudzumu ieroču un militārā aprīkojuma no mūsu partneriem un ierodoties pirmajiem F-16, kas stiprinās mūsu pretgaisa aizsardzību, laiks spēlēs mums par labu un to izredzes gūt panākumus samazināsies," sacīja Sirskis.

20:39. Krievijas raķešu uzbrukumā Poltavai ievainoto skaits pieaug līdz 16, paziņojusi Ukrainas prokuratūra.

"Sākotnējie ziņojumi liecina, ka ienaidnieks ar spārnoto raķeti Kh-59 uzbruka civilajai infrastruktūrai. Trieciena rezultātā cietuši civiliedzīvotāji - šobrīd ir informācija par 16 cilvēkiem, tostarp 6 bērniem. Seši cilvēki nogādāti slimnīcā."

Papildus tam prokuratūra ziņo, ka bojātas dzīvojamās ēkas, bērnudārzs, elektrolīnijas un garāžas.

19:52. Ukrainā līdz ziemai var atjaunot aptuveni 200-250 MW (jeb 7,1%) elektroenerģijas ģenerācijas jaudas no nepieciešamajiem 3,5 GW. Šādi rekonstrukcijas tempi ir nepieredzēti ātri, paziņojis Ukrainas Enerģētikas pētījumu centra direktors, Oleksandrs Harčenko.

Pēc eksperta domām, darbs tiek veikts dažādos virzienos, vairāki projekti jau tiek īstenoti. Uzņēmumu, pašvaldību un valsts uzņēmumu kopīgie pūliņi radīs papildu ražošanas apjomu līdz 250 MW. Pēc eksperta domām, šāds paaudzes mērogs ir pozitīvs iznākums un optimistisks skatījums nākotnē.

18:57. Krievijas okupācijas spēki 17. jūnija pēcpusdienā veikuši triecienus civilajai infrastruktūrai Poltavas apgabalā. Ukrainas Iekšlietu ministrija ziņo, ka uzbrukumā ievainoti 12 cilvēki, tostarp 2 bērni.

Paziņojumā papildus minēts, ka "cietusi civilā infrastruktūra un izcēlies ugunsgrēks. Sprādziena vilnis sabojāja blakus esošo dzīvojamo un administratīvo ēku logus. Bojātas arī elektrolīnijas."

17:51 Pēc socioloģijas datiem, 70% aptaujāto piekrita, ka Vladimiram Zelenskim jāpaliek prezidenta amatā līdz karastāvokļa beigām.

16:56 Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālpulkvedis Aleksandrs Sirskis atzīmē, ka ienaidnieks palielina karadarbības intensitāti un strādā, lai gūtu panākumus frontē, apzinoties, ka ievērojama daudzuma ieroču un militārā aprīkojuma ierašanās Ukrainā no Rirumu partneriem, stiprinās Aizsardzības spēku spējas un var kļūt par pavērsienu karā.

16:04 17.jūnija pēcpusdienā Krievijas iebrucēji uzbruka civilajai infrastruktūrai Poltavas apgabalā, 9 cilvēki guvuši ievainojumus, un zem ēkas drupām var atrasties cilvēki, vēsta OVA.

14:58 22. mehanizētās brigādes karavīri Kleščejevkas rajonā Bahmutas virzienā sagrāba Krievijas tanku T-62, virs kuras bija sametināts tā sauktais metāla lokšņu “šķūnis”, kā arī saņēma gūstā tā apkalpi.

13:58 Nevajadzētu sagaidīt ātru efektu no iznīcinātājiem F-16, kam jāpienāk no partneriem. To teletona laikā teica Ukrainas gaisa spēku pārstāvis Iļja Jevlašs.
"Nevajag cerēt uz ātru efektu, jo jāsaprot, ka pilotiem ir jāpierod pie Ukrainas gaisa telpas, jo kaujas uzdevumu veikšana nedaudz atšķiras no mācību lidojumiem," viņš uzsvēra. Viņš arī norādīja, ka jums ir jāsaprot, ka Ukraina pamazām saņems F-16, un, lai efektīvi veiktu dažādas sarežģītības uzdevumus, ir nepieciešami daudzi šādi lidaparāti. "Protams, viss ir atkarīgs no to daudzuma, ar kādu modifikāciju viņi ieradīsies Ukrainā," sacīja Jevlašs.

12:51. Krievija naktī uz 17.jūniju uzbrukusi elektrības un gāzes objektiem divos Ukrainas apgabalos, ziņo pravda.com.ua.

"Ienaidnieks naktī uzbruka viena energoobjekta iekārtām valsts dienvidos. Bojāta ēka un elektrības kabelis. Personāls nav cietis. Citā apgabalā tika sabojāts gāzes infrastruktūras objekts, uzbrukumā necieta neviens darbinieks,” ziņo Ukrainas Enerģētikas ministrija.

Medijs ziņo, ka Doņeckas apgabalā 108 mājsaimniecībām šobrīd ir atslēgta gāzes piegāde. Tai pat laikā laikapstākļu dēļ Sumu un Čerņigovas apgabalos elektrība no rīta atslēgta aptuveni 2000 mājsaimniecību.

12:01. Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju paketes pret Krieviju nesaskaņošana Vācijas iebildumu dēļ ir absolūti nožēlojama rīcība, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Viņš uzsvēra, ka Vācija kā prioritāti ir likusi viena vai otra uzņēmuma intereses. Izskanējušajās ziņās ir norādīts, ka tas skar Vācijas mazos uzņēmumus. Kols akcentēja, ka praktiski ir trešā gadskārta kopš pilna mēroga Krievijas kara Ukrainai.

11:47.Krievijas uzbrukumā Doņeckas apgabalam 16. jūnijā tika ievainoti desmit cilvēki, ziņo pravda.com.ua.

10:22. Krievijas bezpilota lidaparāts kamikadze 17.jūnija rītā Hersonas apgabala Osokorivkā uzbrucis civilajai automašīnai. Uzbrukumā dzīvību zaudējis viens civiliedzīvotājs, informē medijs pravda.com.ua.

09:49. Naktī no 16. uz 17. jūniju krievu karavīri uzbruka nelielam pierobežas ciematam Sumu apgabalā. Tiek ziņots, ka Junakivkā nogranduši pieci sprādzieni, raksra pravda.com.ua.

Krievijas karaspēks pagājušajā diennaktī kopumā veica 12 uzbrukumus septiņiem ciemiem Sumu apgabalā.

08:26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 527 390 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1080 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7958 tankus, 15 287 bruņutransportierus, 13 927 lielgabalus un mīnmetējus, 1104 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 853 zenītartilērijas iekārtas, 359 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 167 bezpilota lidaparātus, 2296 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 18 991 automobili un autocisternu, kā arī 2337 specializētās tehnikas vienības.

08:01. Naktī uz pirmdienu noticis lidrobotu uzbrukums Ļipeckas traktoru rūpnīcai un metalurģijas kombinātam, ziņo Krievijas Ļipeckas apgabala varasiestādes.

Aculiecinieki sociālās saziņas vietnēs vēsta par sprādzieniem un dūmiem, kas paceļas virs abiem rūpniecības uzņēmumiem.

07:08. Vairāk nekā 2750 notiesāto vīriešu ir atbrīvoti no Ukrainas cietumiem, lai dotos karot uz frontes līnijām, ziņo pravda.com.ua. Pagaidām notiesātie dienēs tikai uzbrukuma vienībās, kas pilnībā sastāvēs no bijušajiem ieslodzītajiem.

00:10. Tramps draud ierobežot turpmāko palīdzību Ukrainai "pat pirms es nokļūšu Baltajā namā", raksta pravda.com.ua.

Pasaulē

Kamēr Rīgā politiķi lemj, būt vai nebūt “Rail Baltica” atzaram uz Rīgu un lidostu “Rīga”, tikmēr Klaipēdas ostas pārvaldē parakstīts memorands par “Rail Baltica” atzara būvniecību uz Lietuvas ostas pilsētu Klaipēdu.

Svarīgākais