Ukrainas kara 844. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:11]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 16. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:11. Jauno Eiropas Savienības (ES) sankciju paketi pret Krieviju būtu jāpieņem pirms ES prezidentūras maiņas jūnija beigās vai jūlija sākumā, aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ījabs (LA), kurš turpinās darbu arī jaunajā Eiroparlamenta sasaukumā.

19:11. Vienojoties par mieru Ukrainā, jāievēro tās teritoriālā nedalāmība, uzsvērts svētdien pieņemtajā Ukrainas miera samita noslēguma deklarācijā. Dokumentā arī aicināts apmainīties ar visiem karagūstekņiem un nodrošināt uz Krieviju izvesto ukraiņu bērnu atgriešanos dzimtenē.

18:08. Krievijai karaspēks pilnībā jāizved no Ukrainas un jāatjauno Ukrainas teritoriālā integritāte starptautiski atzītajās robežās, nedēļas nogalē notikušajā Ukrainas miera samitā Šveicē pauda Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

17:15. Ukrainas uzvara ir priekšnoteikums ilgtspējīgam un ilgstošam mieram Eiropā, svētdien Ukrainas miera samitā Šveicē paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. "Šodien Ukraina aizstāv savu brīvību un neatkarību, kā arī visu uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību. Mūsu kolektīvais pienākums ir pilnībā solidarizēties ar Ukrainu, lai sasniegtu šo mērķi," Nausēdas teikto citē Lietuvas prezidenta preses dienests. Nausēda vēlreiz apliecināja, ka Lietuva pilnībā atbalsta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska miera formulas principus. Mieru Ukrainā var panākt, tikai pilnībā atjaunojot Ukrainas teritoriālo vienotību, uzsvēra Lietuvas prezidents.

15:45. Norvēģija piešķirs Ukrainai 1,1 miljardu kronu (apmēram 100 miljoni eiro), lai palīdzētu atjaunot Krievijas triecienos sapostīto enerģētikas infrastruktūru un nodrošinātu valsts elektroapgādi pirms nākamās ziemas, svētdien paziņoja Norvēģijas valdība.

14:40. Ar Krievijas režīmu saistīti boti jeb interneta roboti kopš piektdienas vakara platformā "X" publicējuši vairāk nekā 100 000 ierakstu ar viltotiem slavenību citātiem, kas vērsti pret Ukrainu, vēsta "Telegram" kanāls "Agenstvo". Kinozvaigznēm Dženiferai Anistonei, Skārletai Johansonei, Alēnam Delonam un citām slavenībām piedēvēti izdomāti citāti, kuros rietumvalstis tiek aicinātas pārtraukt palīdzību Ukrainai. Runa ir par tīkla "Dvoiņik" botiem, ko "Agenstvo" dēvē par "lielāko no Kremļa dezinformācijas tīkliem, kas strādā Rietumu auditorijai". Kopš piektdienas vakara šie roboti sociālajā tīklā "X" publicējuši 50 attēlus ar viltus citātiem, savukārt citi "Dvoiņik" konti tās retvītojuši vairāk nekā 100 tūkstošus reižu. Šiem ierakstiem jau ir vairāki simti tūkstoši skatījumu.

13:50 Putina krusttēvs un Kremlim lojāls ukraiņu politiķis Viktors Medvedčuks aicina okupēt Odesu un citas vietas, ja Ukraina neparakstīs kapitulāciju, ziņo pravda.com.ua.

12:37. Krievijas armija sabojājusi gāzes vadus Hersonā un Nikopolē, raksta pravda.com.ua.

11:45. Pērn pirms okupācijas Zaporižjas apgabalam uzbruka vairāk nekā 200 dažādu modifikāciju ienaidnieka bezpilota lidaparāti, raksta pravda.com.ua.

10:37. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 526 310 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1160 iebrucēji.

09:45. G7 valstis aicinājušas karojošās puses visā pasaulē ievērot pamieru Parīzes olimpisko spēļu laikā.

09:10. Rīcības plāns, par kuru tiks panākta vienošanās miera samitā Šveicē, tiks iesniegts Krievijas pārstāvjiem, lai otrajā miera samitā varētu panākt reālu kara izbeigšanu, Šveicē notiekošajā pirmajā miera samitā teica Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenski. "Tagad Krievijas šeit nav. Kāpēc? Tāpēc, ka, ja Krievija būtu ieinteresēta mierā, nebūtu kara. Mums kopīgi jāizlemj, ko pasaulei nozīmē taisnīgs miers un kā to var sasniegt patiešām ilgstošā veidā. ANO Statūti mums ir pamats," viņš teica samita pirmajā plenārsēdē.

00:10. Prezidents Volodimirs Zelenskis, tiekoties ar ASV viceprezidentu Kamalu Harisu, sacīja, ka divpusējā drošības vienošanās ar ASV jau ir sākta īstenot, ziņo pravda.com.ua. 13. jūnijā ASV prezidents Džo Baidens un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja 10 gadu divpusējo drošības līgumu, kura mērķis ir stiprināt Kijivas aizsardzības spējas.