Zinātnieki: gaļa ir svarīga vīrišķajai identitātei

© Unsplash

Tagad zinātnieki var pārliecinošāk nekā jebkad agrāk apgalvot, ka dzimums un gaļas ēšanas preferences ir saistītas. Šonedēļ „Nature Scientific Reports” publicētais raksts parāda, ka atšķirības ir gandrīz universālas dažādās kultūrās un ka tās ir būtiski izteiktākas attīstītākās valstīs.

Pētnieki jau zināja, ka dažās valstīs vīrieši ēd vairāk gaļas nekā sievietes. Un viņi zināja, ka cilvēki turīgākās valstīs kopumā ēd vairāk gaļas. Taču jaunākie atklājumi liecina, ka gadījumos, kad cilvēkiem ir sociālā un finansiālā brīvība izdarīt izvēli par savu uzturu, viņi vēl vairāk atšķiras viens no otra, jo vīrieši ēd vairāk gaļas.

Tas ir svarīgi, jo saskaņā ar iepriekšējiem Ilinoisas universitātes pētījumiem aptuveni 20% no planētas sasilšanas izraisītajām globālajām siltumnīcefekta gāzu emisijām rodas no dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem. Jaunā ziņojuma autori uzskata, ka viņu atklājumi varētu pārliecināt cilvēkus ēst mazāk gaļas un piena produktu.

Pētnieki aptaujāja vairāk nekā 28 000 cilvēku 23 valstīs četros kontinentos un pēc tam aprēķināja vidējo sauszemes dzīvnieku patēriņu pēc dzimuma identitātes katrā valstī.

Pētījumā netika sniegta atbilde uz jautājumu, kāpēc vīrieši mēdz ēst vairāk gaļas, taču zinātniekiem ir dažas teorijas. Piemēram, evolūcijas gaitā sievietes, iespējams, izvairījās no gaļas, kas varētu būt bojāta un inficēta, un var ietekmēt grūtniecību. Savukārt vīrieši, iespējams, meklē gaļas proteīnus, ņemot vērā viņu mednieku vēsturi dažās sabiedrībās.

Bet pati ideja par vīriešiem kā medniekiem ir saistīta ar kultūru, sacīja zinātnieki. Tas ir labs piemērs citai teorijai, proti, ka sabiedrības normas jau no agras bērnības veido dzimumu identitāti un līdz ar to arī, kā cilvēki nolemj piepildīt savu šķīvi.

Tie paši kultūras faktori, kas veido dzimumu, ietekmē to, kā cilvēki reaģē uz jaunu informāciju, sacīja Karolīna Semmlere, psiholoģijas profesore Adelaidas Universitātē Austrālijā, kura arī pēta gaļas ēšanu un sociālos faktorus, piemēram, dzimumu.

Viņa teica, ka sievietes, kurām, piemēram, tiek sniegta informācija par sliktu dzīvnieku labturību lopkopības nozarē, biežāk apgalvo, ka samazinās gaļas patēriņu. Bet vīrieši iet pavisam citā virzienā.

Tāpat gaļa var būt svarīga vīrišķajai identitātei, piemēram, atzīmējot populāro priekšstatu par vīriešiem pie grila. Tomēr zinātniece apgalvo, ka cilvēkiem ir jāapzinās, kā viņu pārtikas izvēle ietekmē planētu.