Amerikā atklāts īpaši izturīgs gripas paveids

© Unsplash

ASV veselības aizsardzības amatpersonas ir paziņojušas par diviem H1N1 gripas "dubulto mutantu" celmu gadījumiem cilvēkiem.

Diemžēl šķiet, ka ģenētiskās izmaiņas padara vadošos gripas pretvīrusu līdzekļus mazāk efektīvus, atzīmēja pētnieki no ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC).

Jaunā analīze, kas šonedēļ publicēta aģentūras žurnālā „Emerging Infectious Diseases”, apraksta šīs mutācijas, kuras zinātnieki nosaukuši par I223V un S247N.

Laboratorijas testi atklāja, ka mutētie gripas vīrusi bija līdz 16 reizēm mazāk jutīgi pret vadošajiem pretvīrusu līdzekļiem, paziņoja pētnieki, kurus vadīja CDC vecākā zinātniece Mira Patela.

Tomēr aģentūra pagaidām nespiež sarkano panikas pogu.

"Šie mutācijas vīrusi saglabā jutību pret citiem pretgripas medikamentiem, tostarp jaunākās paaudzes līdzekļiem. Nav tūlītējas ietekmes uz lēmumu maiņu par klīnisko aprūpi," sacīja CDC pārstāve, piebilstot, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību arī pret mutētiem vīrusiem.

Neskatoties uz "ātro dubulto mutantu izplatīšanos valstīs dažādos kontinentos", CDC ziņojumā teikts, ka šie jaunie gripas celmi pagaidām ir reti sastopami.

"Nav zināms, cik plaši šie mutētie vīrusi cirkulēs gaidāmajā sezonā. Ir svarīgi turpināt uzraudzīt šo vīrusu izplatību un šo vīrusu attīstību," sacīja Patela.