NATO paaugstinātā gatavībā šobrīd tur vairāk nekā 300 000 karavīru

© Pixabay.com

NATO valstis ir "pārsniegušas" savu mērķi - šobrīd tām ir 300 000 karavīru augstā gatavībā, saskaroties ar Krievijas draudiem, ceturtdien paziņoja augsta līmeņa alianses amatpersona, vēsta lrytas.lt.

Pēc Maskavas uzbrukuma Ukrainai 2022. gadā NATO līderi vienojās ievērojami palielināt to spēku skaitu, ko alianses komandieri varētu izvietot 30 dienu laikā.

Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, sacīja: "Tie ir spēki, par kuriem sabiedrotie mums ir teikuši, ka "ir jums pieejami šajā laikā un šajā gatavības līmenī". Mūsu mērķis ir panākt, lai vairāk karavīru būtu gatavi ātri reaģēt, un tā ir daļa no plašākas atjaunināšanas NATO plāniem novērst jebkādu iespējamo Krievijas uzbrukumu. Šie plāni tika pieņemti pagājušā gada samitā.”

Šajos plānos pirmo reizi kopš aukstā kara beigām ir noteikts, kas katrai NATO dalībvalstij būtu jādara uzbrukuma Maskavai gadījumā.

Tagad NATO komandieri cenšas pārliecināties, ka viņiem patiešām ir iespējas īstenot šos plānus, ja tas būtu nepieciešams. Tomēr aliansei joprojām trūkst svarīgu ieroču, piemēram, pretgaisa aizsardzības un lielāka darbības rādiusa raķešu.

“Ir jaudas nepilnības. Ir lietas, ar kurām mums kā aliansei šobrīd nepietiek, un tās ir jārisina,” sacīja amatpersona.

Svarīgākais