Ukrainas likumdevēji ierosina uzņēmumiem maksāt nodevu par darbinieku neiesaukšanu armijā

© Depositphotos

Ukrainas deputāti ierosinājuši likumprojektu, kas ļautu uzņēmumiem atbrīvot savus darbiniekus no militārā dienesta, maksājot 450 eiro mēnesī par katru darbinieku.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī simtiem tūkstošu iesaukuma vecuma vīriešu ir pametuši valsti, un gandrīz trīs ceturtdaļas uzņēmumu Ukrainā izjūt darbinieku trūkumu, liecina aprīlī publicēts pētījums.

"Šajos laikos jebkura uzņēmuma darbība ir atkarīga no paredzamības, un pirmais jautājums, kas uztrauc lielāko daļu ražotāju, ir - vai viņi spēs noturēt kritiski svarīgos darbiniekus," sociālajā tīklā "Facebook" norādīja valdošās partijas deputāts Dmitro Nataluha.

Saskaņā ar likumprojektu katram uzņēmumam, kas maksās paaugstināto militāro nodevu 20 000 hrivnu (aptuveni 450 eiro) mēnesī par katru darbinieku, būs iespēja rezervēt šo darbinieku, sacīja Nataluha. "Paaugstināto nodevu maksā nevis darbinieks, bet gan pats uzņēmums," norādīja deputāts, piebilstot, ka uzņēmumi paši izlems, kuri ir kritiski svarīgi darbinieki.

Likumprojekts tapis pēc apspriedēm ar valdības pārstāvjiem un uzņēmējiem un, cerams, palīdzēs Kijivai nodrošināt "nepārtrauktu un prognozējamu" uzņēmumu darbību, sacīja Natalukha.

Kopš kara sākuma Ukrainas karavīriem frontes līnijās nav bijis iespēju rotācijas kārtībā doties atpūstā, jo Ukrainai trūkst karavīru. Lai uzlabotu situāciju, ieviestas vairākas izmaiņas, tostarp ļauts atsevišķām ieslodzīto kategorijām pievienoties bruņotajiem spēkiem, samazināts mobilizācijas vecums no 27 līdz 25 gadiem un pastiprināti sodi par izvairīšanos no militārā dienesta.

Pagājušajā nedēļā amatpersonas paziņoja, ka iesaukšanas vecumā esošie ukraiņu vīrieši ar pastāvīgu dzīvesvietu citās valstīs vairumā gadījumu vairs nevarēs atstāt valsti, ja viņi apmeklēs Ukrainu.

Svarīgākais