“Viens no lielākajiem dabas brīnumiem”; atklāts kukaiņu migrācijas lielceļš

© Unsplash

Zinātnieki reģistrējuši aptuveni 17 miljonus mušu, lapseņu, tauriņu un spāru, kas katru gadu migrē pa vienu 30 metrus platu joslu gaisā uz Francijas un Spānijas robežas.

Pētnieki ir atklājuši maršrutu vienam no Eiropas aktīvākajiem sezonas pārceļojumiem - miljoniem kukaiņu ik gadu virzās uz dienvidiem pa gaisa joslu augstu Pireneju kalnos.

"Redzēt tik daudz kukaiņu, kas visi mērķtiecīgi pārvietojas vienā virzienā vienlaikus, patiešām ir viens no lielākajiem dabas brīnumiem," sacīja Dr. Karls Vūts no Ekseteras Ekoloģijas un saglabāšanas centra, kurš vadīja šo pētījumu.

"Bija dienas, kad kukaiņu skaits pārsniedza 3000 īpatņu uz metru minūtē," sacīja zinātnieks.

Kukaiņu gaisa satiksme var būt neredzama, taču tā ir būtiska ekoloģijas sastāvdaļa.

Gandrīz 90% no pētnieku reģistrētajiem kukaiņiem ir apputeksnētāji. Migrācijas laikā tie paplašina augu genofondu lielos attālumos. Turklāt daudzām spārnotajām sugām ir plēsīgi kāpuri, kas kontrolē citus kukaiņus, piemēram, laputis.

Pie tam no kukaiņu "biomasas" tonnām barojas neskaitāmi dzīvnieki, putnus un sikspārņus ieskaitot.

Pasaulē

Putina pompozā vizīte Phenjanā pie diktatoru cunftes kolēģa Kima Čenuna iezīmē ne vairāk un ne mazāk kā jaunu lappusi cilvēces vēsturē. Skaidri, bez aizplīvurojumiem tiek pasaulei demonstrēta jaunā konstrukcija: Krievijas – Ziemeļkorejas ass. Parakstot “visaptverošas stratēģiskās partnerības” līgumu, abi diktatori it kā nostājas kopā ar mugurām pret pārējo naidīgo cilvēci, kura it kā grib viņiem atņemt smagā, asiņainā cīņā iegūto varu.

Svarīgākais