Invazīvi odi Eiropā izplata tropu slimības

© Pixabay

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) publiskotajiem datiem, klimata pārmaiņas veicina invazīvu moskītu sugu izplatību Eiropā, izraisot odu pārnēsātu slimību pieaugumu.

"Aedes albopictus", kas pazīstams arī kā "tīģera moskīts" un kura dzimtene ir Dienvidaustrumāzijas tropu un subtropu apgabali, tagad ir reģistrēts vairāk nekā divpadsmit Eiropas valstīs, tostarp Austrijā, Bulgārijā, Horvātijā, Francijā un Vācijā, un izplatās tālāk, galvenokārt pateicoties klimata pārmaiņām, ziņo ECDC.

Moskīts ir pazīstams ar tādu slimību kā tropu drudzis un Zikas vīruss pārnēsāšanu. Pagājušajā gadā lokāli iegūto tropu drudža gadījumu skaits Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikas zonā (ES/EEZ) pieauga līdz 130 no 71 iepriekšējā gadā, iezīmējot būtisku pieaugumu salīdzinājumā ar 2010.-2021. gada periodu, kad kopējais tropu drudža gadījumu skaits sasniedza 73, teikts ECDC paziņojumā presei.

Tikmēr "Aedes aegypti" jeb "dzeltenā drudža moskīts", kas var izplatīt dzelteno drudzi, tropu drudzi un Zikas vīrusu, nesen nostiprinājās Kiprā. "Sugas potenciāls izplatīties citās Eiropas daļās ir satraucošs, jo odi spēj pārnest patogēnus uz cilvēkiem," brīdināja ECDC.

"Eiropā jau redzams, kā klimata pārmaiņas rada labvēlīgākus apstākļus invazīvo odu izplatībai iepriekš neskartos apgabalos un vairāk cilvēku inficēšanai ar tādām slimībām kā tropu drudzis," sacīja ECDC direktore Andrea Amona.

Apvienojumā ar importētajiem tropu drudža gadījumiem, kas 2023. gadā vairāk nekā trīskāršojās līdz vairāk nekā 4900, kas ir lielākais skaits kopš ES līmeņa uzraudzības sākšanas 2008. gadā, "gadījumu skaita pieaugums ir satraucošs", piebilda Amona.

Pasaulē

Krievija izmanto savu eksklāvu Kaļiņingradu, kas robežojas ar Lietuvu un Poliju, kā vienu no savām bāzēm, lai traucētu Eiropas Savienības satelītu sistēmas, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūru, kas pārrauga sakaru tehnoloģijas, ziņo “Bloomberg”.