Kremlis sācis vervēt sievietes cietumos. Kas no viņām tiek prasīts?

© Pixabay.com

Krievija atbrīvo ieslodzītās sievietes, lai cīnītos karā Ukrainā, ziņo “The New York Times”.

2022. un 2023. gadā Kremlis aktīvi atbrīvoja vīriešus no cietuma, lai izveidotu viņus uzbrukuma bataljonos karam Ukrainā, bet kopš maija beigām kļuva zināms arī par pirmajām ieslodzītajām sievietēm, kuras tikušas atbrīvotas no cietuma pēc līguma parakstīšanas ar Krievijas Aizsardzības ministriju.

“The New York Times” žurnālisti ziņo, ka materiāla sagatavošanas laikā viņiem palīdzējušas divas ieslodzītās, kas atbrīvotas no Ļeņingradas apgabala cietumiem.

2022. gada sākumā Krievijas cietumos atradās līdz 30 tūkstošiem sieviešu.

Ir zināms, ka vervētāji sieviešu cietumus sāka apmeklēt 2023. gada rudenī. Kremlis nevēlējās spert nepopulāru soli un izsludināt otro mobilizācijas vilni, tāpēc Putins meklēja netradicionālas shēmas vervēšanai Krievijas bruņoto spēku rindās, piesaistot brīvprātīgos no dažādiem Krievijas sabiedrības slāņiem.

Vēl 2023. gadā Krievijas Aizsardzības ministrija un Krievijas Sodu izpildes dienests atteicās komentēt amerikāņu mediju pieprasījumus.

Sievietēm vervētāji piedāvāja viena gada līgumus, kļūstot par snaiperiem, mediķiem un radio operatoriem. Avots raksta, ka šādus līgumus tobrīd parakstījušas tikai 40 sievietes, lai arī ieslodzītajām sievietēm tiek piedāvāta ikmēneša alga 2000 dolāru apmērā un pēc tam arī apžēlošana.

Žurnālisti uzsver - vervētāji esot aprakstījuši visas šausmas, ar kurām var saskarties karā, tomēr apstākļi Krievijas cietumos ir tik briesmīgi, ka vairākas sievietes piekritušas.

Svarīgākais