Piespriež piespiedu psihiatrisko ārstēšanu jaunietim, kurš plānoja protestu pret Krievijas iebrukumu Ukrainā

© Depositphotos

Maskavas tiesa otrdien apstiprinājusi piespiedu psihiatrisko ārstēšanu 19 gadus vecam jaunietim, kurš plānoja protestu pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Krievija masveidā vērsusies pret kara kritiķiem, taču apsūdzēto nosūtīšana uz slēgtu psihiatrisko slimnīcu ir reta parādība un atgādina Padomju Savienībā piekopto soda psihiatrijas praksi, kam tika pakļauti disidenti.

Maskavas apgabaltiesa noraidīja apelācijas sūdzību un nolēma, ka Maksimam Lipkanam jāpaliek psihiatriskajā iestādē, ziņo neatkarīgais tīmekļa izdevums "Sota".

Jaunietis tika aizturēts pērnā gada februārī un apsūdzēts par "nepatiesas (informācijas) izplatīšanā par Krievijas armiju". Lipkans tolaik plānoja Maskavā rīkot protesta akciju, pieminot pirmo gadadienu kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā. Tolaik viņam bija 18 gadi, ziņo "Sota".

Taču šī gada februārī tiesa atcēla viņam izvirzītās apsūdzības, norādot, ka "nozieguma izdarīšanas laikā" viņš bija klīniski slims, un tā vietā viņam tiks piemēroti "piespiedu medicīniskie pasākumi" psihiatriskajā slimnīcā. Lipkans jau novembrī tika nosūtīts uz psihiatrisko slimnīcu Maskavas apgabalā un tiesas sēdē nepiedalījās.

Cilvēktiesību aizsardzības centrs "Memoriāls" Lipkanu atzinis par politieslodzīto.

Pusaudzis sniedza interviju raidorganizācijai "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība", kurā viņš nosauca Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu par kara noziedznieku. Viņš sacīja, ka protestējis pret iebrukumu Ukrainā, jo viņu "tik ļoti satricinājuši ukraiņu tautas upuri".

Svarīgākais