"Jūs esat stulbi? Jūs ko, esat galīgi nojūgušies?"; Putina reakcija uz kāda žurnālista jautājumu

© Scanpix

"Jūs esat stulbi? Jūs ko, esat galīgi nojūgušies?" tāda bija Putina reakcija uz kāda ārvalstu žurnālista jautājumu, vai Krievija gatavojas uzbrukt kādai NATO valstij.

Putins atkārtoti klāstīja, ka Krievija negrasoties nevienam uzbrukt, tā arī nedomājot par kodolieroču lietošanu. Tiesa, tūdaļ pat sekoja jau daudz reižu dzirdētais, ka Krievija šos nāvējošos ieročus izmantos tikai tad, ja Rietumi uz to piespiedīs un ja tiks apdraudēta Krievijas suverenitāte un teritoriālā integritāte.

Putins kārtējo reizi pauda ciniskus melus, ka karā Ukrainā Krievija nevis uzbrūk, bet aizsargājas. Kara iemesls un aizsākums esot meklējams 2014. gada "antikonstitucionālajā valsts apvērsumā", kuru sarīkoja ASV. Atkārtoti agresorvalsts vadītājs klāstīja, ka astoņus gadus Donbasā noticis "genocīds" pret krieviem un Krievijai nebija citas izejas kā veikt "speciālo militāro operāciju", lai "aizsargātu" sevi un savus tautiešus.

Tāpat Putins uzsvēra, ka viņš Baidenam esot vairākkārt teicis: pārtrauciet piegādāt ieročus Ukrainai, un karš jau tuvākajā laikā beigsies. Kārtējo reizi skanēja arī žēlabas, ka Rietumi nepilda tā saukto Minskas vienošanos, kas būtu izslēgusi karu, un Krievija esot "uzmesta". Patiesībā Minskas vienošanos pārkāpa tieši Krievija.

Putina lēmums atzīt Donbasa separātisko veidojumu neatkarību ir pretrunā ar Minskas vienošanos, savulaik apliecināja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas īpašais pārstāvis Ukrainā un Austrumukrainas situācijas noregulējuma trīspusējā kontaktgrupā Miko Kinnunens. Vēl vairāk, 2014. gada Minskas vienošanās punktu par visu ārvalstu bruņoto formējumu, militārās tehnikas, kā arī algotņu izvešanu no Ukrainas teritorijas EDSO uzraudzībā Krievija nekad nav uzskatījusi par sev saistošu, jo tolaik tika apgalvots, ka Krievijas karaspēka taču Ukrainā "neesot", tur cīnoties tikai vietējie spēki.

Kremļa angažētie "politologi" arī uzsvēra, ka Ukraina amerikāņiem kļūšot par otru Vjetnamu, atgādinot, ka ASV Vjetnamas karā neuzvarēja. Lai savus vārdus pastiprinātu, tika klāstīti patiesībai neatbilstoši apgalvojumi, ka rietumvalstu instruktoriem, kas dodas uz Ukrainu apmācīt karavīrus, noteikti sekošot regulārais karaspēks.

Propagandisti visādi interpretēja Vācijas aizsardzības ministra Borisa Pistoriusa teikto, ka "mums jābūt gataviem karam līdz 2029. gadam". Protams, ka tas tika pasniegts tā, ka 2029. gadā Vācija uzbruks Krievijai. Netika pieminēts Pistoriusa teiktais, ka nedrīkst ticēt, ka Putins apstāsies pie Ukrainas robežām. Proti, Vācijas aizsardzības ministra bažas par to, ka kara izraisītāja būs tieši Krievija, propagandisti neatskaņoja. Tā vietā odiozais Krievijas domes deputāts Aleksejs Žuravļovs paziņoja, ka "Pistoriusam šķiet normāli, ja rīt visai pasaulei pienāks "pistoriuss"".

Dominējošais propagandistu naratīvs ir šāds: Rietumi vēlas karu ar Krieviju, lai to iznīcinātu, un tas ir tikai laika jautājums, kad Rietumi uzbruks. Vienlaikus "kremlini" apgalvo, ka vienīgais iespējamais karš starp Krieviju un Rietumiem ir kodolkarš.

Pasaulē

Putina pompozā vizīte Phenjanā pie diktatoru cunftes kolēģa Kima Čenuna iezīmē ne vairāk un ne mazāk kā jaunu lappusi cilvēces vēsturē. Skaidri, bez aizplīvurojumiem tiek pasaulei demonstrēta jaunā konstrukcija: Krievijas – Ziemeļkorejas ass. Parakstot “visaptverošas stratēģiskās partnerības” līgumu, abi diktatori it kā nostājas kopā ar mugurām pret pārējo naidīgo cilvēci, kura it kā grib viņiem atņemt smagā, asiņainā cīņā iegūto varu.

Svarīgākais