"Šodien mēs balsojām par mieru." ANO pieņem rezolūciju par atbalstu pamieram Gazas joslā

© depositphotos.com

ANO Drošības padome pirmdien pieņēma ASV izstrādātu rezolūciju par atbalstu pamiera plānam Gazas joslā, kamēr ASV ar intensīvu diplomātiju cenšas panākt grupējuma "Hamās" piekrišanu šim plānam.

Rezolūcija, kas tika pieņemta ar 14 balsīm par, Krievijai atturoties, "apsveic" pamiera un ķīlnieku atbrīvošanas priekšlikumu, par kuru 31.maijā paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, un aicina "puses pilnībā īstenot tā nosacījumus bez kavēšanās un bez ierunām".

Rezolūcijā teikts, ka Izraēla ir akceptējusi šo pamiera plānu, un pausts aicinājums "arī "Hamās" to akceptēt".

"Hamās" pirmdien paziņoja, ka "apsveic" šo Drošības padomes balsojumu.

Izraēlas sabiedrotā ASV ir plaši kritizēta par to, ka bija bloķējusi vairākus iepriekšējos ANO Drošības padomes rezolūciju projektus, kas aicināja uz pamieru Gazas joslā. Tomēr Baidens pagājušajā mēnesī uzsāka jaunus ASV centienus nodrošināt pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu.

"Šodien mēs balsojām par mieru," pēc ANO sēdes paziņoja ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda.

"Šodien šī padome nosūtīja skaidru vēsti "Hamās": pieņemiet piedāvāto pamiera darījumu. Izraēla jau ir piekritusi šim darījumam un kaujas varētu tikt apturētas šodien, ja "'Hamās" darītu to pašu."

Šī pamiera plāna pieņemšana tomēr nav droša, jo "Hamās" amatpersonas ir uzstājušas, ka jebkādām pamiera vienošanām jāgarantē karadarbības pastāvīgas beigas. Izraēla ir stingri noraidījusi šo prasību, solot sagraut "Hamās" un atbrīvot atlikušos ķīlniekus.

Pamiera priekšlikums paredz, ka Izraēla izvestu karaspēku no Gazas joslas apdzīvotajām teritorijām un "Hamās" atbrīvotu ķīlniekus. Pamiers vispirms ilgtu sešas nedēļas, bet tiktu pagarināts, kamēr notiktu sarunas par pastāvīgu karadarbības izbeigšanu.

Svarīgākais