Slavenais Viljams Anderss, “Apollo 8” astronauts, gājis bojā lidmašīnas avārijā

© Scanpix

Atvaļinātais 90 gadus vecais ģenerālmajors gāja bojā, lidmašīnai iegāzoties ūdeņos pie Vašingtonas štata Sanhuanas salām, raksta “The Guardian”.

Atvaļinātais ģenerālmajors Viljams Anderss, bijušais “Apollo 8” astronauts, kurš 1968. gadā uzņēma slaveno “Earthrise” fotoattēlu, kurā planēta attēlota kā zila marmora bumbiņa no kosmosa, gāja bojā piektdien, kad lidmašīna, kuru viņš vadīja viens pats, iekrita ūdeņos pie Sanhuanas salām.

Bijušais astronauts bija teicis, ka slavenā fotogrāfija ir viņa nozīmīgākais ieguldījums kosmosa programmā, ņemot vērā tās ietekmi.

Arizonas senators Marks Kellijs, kurš arī ir atvaļināts NASA astronauts, sociālajā platformā “X” rakstīja: "Anderss uz visiem laikiem mainīja mūsu perspektīvu par mūsu planētu un mums pašiem ar savu slaveno “Earthrise” fotoattēlu. Viņš iedvesmoja mani un daudzas astronautu un pētnieku paaudzes.”

Viljams Anderss 1997. gada NASA intervijā sacīja, ka viņš apzinājās, ka “Apollo 8” misija nav bez riska, taču tai bija svarīgi nacionāli, patriotiski un izpētes iemesli, lai turpinātu. Viņš bija aprēķinājis, ka pastāv aptuveni viena no trim iespējamība, ka apkalpe neatgriezīsies, tikpat liela iespēja, ka misija būs veiksmīga, un tāda pati iespēja, ka misija vispār nesāksies.

Anderss bija stāstījis šo pieredzi BBC dokumentālajā filmā par savu misiju. Viņš atcerējās, kā Zeme izskatījās trausla un šķietami fiziski nenozīmīga.

Pēc divām vai trim orbītām ap Mēnesi viņš un apkalpe sāka fotografēt.

"Mēs gājām atmuguriski un otrādi, īsti neredzējām ne Zemi, ne sauli, un tad, kad mēs apgriezāmies apkārt un redzējām pirmo zemes parādīšanos, tā noteikti bija iespaidīgākā lieta. Redzēt šo ļoti smalko, krāsaino lodi, kas man izskatījās kā Ziemassvētku eglītes rotājums, kas paceļas virs šīs ļoti skarbās, neglītās Mēness ainavas.”

Fotoattēls, kurā redzama Zeme uz melnā kosmosa fona un blāvas, nedzīvas mēness ainavas priekšplānā, kļuva par kosmosa ceļojumu ikonu un mūsu dzīvās pasaules un tās trausluma noteicošo tēlu.

Pasaulē

Krievija pastiprina virtuālo privāto tīklu (VPN) pakalpojumu bloķēšanu un cenšas slēgt interneta telefoniju, lai ierobežotu iedzīvotāju piekļuvi patiesai informācijai un pastiprinātu viņu uzraudzību, teikts britu militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Svarīgākais