Reuters: Karš Ukrainā rada jauna tipa Krievijas oligarhus

© Pixabay.com

Putins izraugās jaunus oligarhus, kas pārvalda Rietumu uzņēmumiem konfiscētus īpašumus, raksta aģentūra “Reuters”.

Karš Ukrainā un sankciju ietekme uz Krievijas ekonomiku ir novedusi pie jauna veida Krievijas miljardiera parādīšanās - kā vēsta aģentūra “Reuters”, Putins pēc nākšanas pie varas pirms ceturtdaļgadsimta vispirms atbrīvojās no 90. gadu oligarhiem un pēc tam iecēla jaunu magnātu paaudzi. Bieži vien šajās lomās tika izvēlēti cilvēki no viņa veco kolēģu vidus, kas nāca no Krievijas izlūkdienestiem.

"Tagad parādās trešais potenciālo oligarhu vilnis - tie ir magnāti, kurus Putins izvēlējies, lai viņiem piederētu un tiktu pārvaldīti Rietumu kompānijām konfiscētie īpašumi. Viņi var būt gudri biznesā, taču viņi būs tikpat padevīgi Krievijas līderim kā viņu priekšgājēji," raksta “Reuters”.

Atsavināto aktīvu saraksts tuvākajos mēnešos varētu pieaugt, uzņēmumiem cīnoties par aiziešanu no Krievijas.

"Šis jaunais potenciālo oligarhu vilnis daudzējādā ziņā atšķiras no saviem priekšgājējiem. Lielākajai daļai no viņiem ir pieredze uzņēmējdarbībā. Viņi pat ir pierādījuši kompetenci savās jomās. Un viņi saprot peļņas un zaudējumu un tirgus konkurences pamatus, kā arī izprot ēnu ekonomiku," raksta Reuters

Vēl viena atšķirība no 1990. gadu un jaunāko gadu miljardieriem ir tā, ka viņi darbojas patēriņa preču, pakalpojumu un mazumtirdzniecības sektorā. Derīgo izrakteņu un enerģētikas nozares, kurās Putins tur stingrus grožus, jau ir sadalītas senioru vidū.

Taču galvenā jaunās paaudzes atšķirīgā iezīme ir tā, ka tās darbojas radikāli jaunā kontekstā, raksta “Reuters”. Ja agrākā biznesa elite bija atkarīga no vietējās ekonomikas, kas piedalījās globālajā tirdzniecībā un bija iegrimusi globālajā finanšu sistēmā, Krievija tagad ir atdalīta no ārvalstu kredītiem.

"Krievijas jaunie biznesa magnāti nepiedalās pie varas, kā to darīja iepriekšējie oligarhi. Neviens no viņiem nav sasniedzis tādu svara līmeni, kas ļautu konkurēt par ietekmi pār Kremli. Īstermiņā viņi var ātri augt, gūstot labumu no kara ekonomiku, bet nākotnē tās bremzēs ekonomiskā izolācija,” raksta “Reuters”.

Turklāt, kā atzīmē izdevums, viņu ambīcijas ierobežos arī izpratne, ka visu, ko Putins deva, viņš tikpat viegli var arī atņemt. Viņiem būs jāstrādā sistēmā, kurā lielākā daļa resursu tiek mobilizēti militārām vajadzībām, bet pārējā ekonomika ir spiesta dalīt laupījumu.

Jauno magnātu redzeslokus, visticamāk, ierobežos valsts izolācija, un, salīdzinot ar saviem priekšgājējiem, viņi, iespējams, nemaz nav pelnījuši, lai viņus dēvētu par oligarhiem, secina “Reuters”.

Svarīgākais