Krievijā apcietināts Francijas pilsonis

© unsplash.com

Tiesa Maskavā noteikusi pirmstiesas apcietinājumu līdz 5.augustam Francijas pilsonim, kuru apsūdz par militāras informācijas vākšanu Krievijā.

Francijas pilsoni Lorānu Vinatjē, kurš strādā Ženēvā bāzētā konfliktu vidutāju nevalstiskajā organizācijā (NVO), Maskavā aizturēja ceturtdien laikā, kad pieaug saspīlējums Krievijas un Francijas attiecībās saistībā ar Francijas prezidenta Emanuela Makrona paziņojumiem, ka valsts varētu savus karavīrus dislocēt Ukrainā.

Krievijas varasiestādes Vinatjē apsūdz par to, ka viņš nav reģistrējis "ārvalstu aģenta" statusu un ir vācis informāciju par Krievijas "militārajām un militāri tehniskajām darbībām", un šo informāciju varētu izmantot, lai kaitētu Krievijas drošībai.

Detalizētāka informācija par apsūdzībām netiek sniegta. Krievijas varasiestādes ir norādījušas, ka Vinatjē ieradās Krievijā, lai vāktu militāro informāciju. Krievijas likumi par to paredz kriminālatbildību un sodu līdz pieciem gadiem cietumā.

Piektdien Francijas pilsonis stājās tiesas priekšā. Krievijas propagandas aģentūra TASS citēja Vinatjē advokāta teikto, ka vīrietis atzīst savu vainu un uzstāj, ka vienkārši nav zinājis par Krievijas likumu prasībām. Viņš tiesā arī esot atvainojies.

Tiesa noteica viņam pirmstiesas apcietinājumu līdz 5.augustam.

Vinatjē ir Ženēvā bāzētās NVO "Centre for Humanitarian Dialogue" (HD) konsultants. Saskaņā ar šīs NVO vietnē rakstīto tā "strādā, lai novērstu un atrisinātu bruņotus konfliktus visā pasaulē ar starpniecību un diskrētu diplomātiju".

Organizācija piektdien paziņoja, ka "dara visu iespējamo, lai palīdzētu savam kolēģim Lorānam".

Saskaņā ar Krievijas likumiem, kas tiek plaši izmantoti represijām pret Kremļa kritiķiem, katram, kurš saņem ārvalstu atbalstu vai atrodas "ārvalstu ietekmē", ir jāreģistrējas kā "ārvalstu aģentam".

Krievija iepriekš ir izmantojusi "ārvalstu aģenta" apsūdzības kā ieganstu cilvēku aizturēšanai pirms nopietnāku apsūdzību izteikšanas. Tomēr attiecīgais likums parasti tiek izmantots, lai vērstos pret Krievijas pilsoņiem un Kremļa pašmāju kritiķiem - aktīvistiem, kampaņu rīkotājiem un neatkarīgiem žurnālistiem.

Par līdzīgu apsūdzību pērn oktobrī tika aizturēta ASV un Krievijas žurnāliste Alsu Kurmaševa, pret kuru vēlāk ierosināja nopietnāku lietu par "nepatiesas informācijas" izplatīšanu par Krievijas armiju.

Pērn martā spiegošanās apsūdzībās tika aizturēts ASV laikraksta "Wall Street Journal" reportieris Evans Gerškovičs.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais